Bydlení na důchod po švýcarsku: Futuristický dům ukrytý ve svahu s výhledem do údolí

Samotní architekti mluví o tomto prazvláštním domě jako o bydlení v opevněné jeskyni. Jeho součástí jsou vinice, které se na něm nacházejí – z tohoto pohledu je fascinující samotný vstup do domu. Schodiště se nachází v otevřeném prostoru a terasovité venkovní prostory nabízejí nádherný výhled do údolí Mergoscia.
Reklama
Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Reklama
Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Betonový monolit

Dům je spíše dutinou než stavbou, i když námahy na něm bylo nemálo. Jeho „skořepina“ je velmi pevná a odolná. Zajímavostí je, že dům nemá vůbec žádnou fasádu, protože je zasazen v kopci. Vnitřní prostory jsou monotiticky odlévány z šedého betonu. Ten je ponechán jako odkrytý a dotváří atmosféru této velmi specifické domácnosti.

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Jak je řešena dispozice?

Proces výstavby, či spíše hloubení a budování jádra, nebyl jednoduchý, a proto celá realizace trvala více než dva roky. V přízemí se nachází prostor pro hosty spolu s koupelnou. Na vrchní podlaží vede úzké vysoké schodiště. Ve výklenku se čtyřmi okénky, který vykukuje z kopce s révou, se nachází ložnice. Domu nechybí prostorná obývací část spojená s jídelnou a kuchyňským koutem, z níž je možné velkým prosklením vyjít na otevřenou exteriérovou terasu. Z pokoje je nádherný výhled. Nechybí zde ani krb a příjemné místo pro čtení, poslech hudby či relax.

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Kontrast materiálů

Z materiálů, kromě betonu, se kterým se setkáte na každém kroku, je použito dřevo a kov. Výběr materiálu byl realizován vzhledem k lokálním podmínkám. Využití betonu zevnitř i zvenčí, který se vyráběl na místě, bylo jediným reálným způsobem, jak na daném místě realizovat stavbu. Jednoduchý míchač betonu spolu s místními řemeslníky udělali hotový zázrak. Podlahy jsou řešeny z granitu z údolí Onsernone, koupelny zase z mramoru Pecce. Tyto vysoce kvalitní, přímo luxusní materiály vytvářejí kontrast s drsným betonem.

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Bydlení na důchod

Interiéry jsou řešeny minimalisticky – nenajdete v nich nic navíc, nic zbytečného. Dům byl navržen a realizován pro pár, který zde chce trávit důchodový věk. V celé oblasti je málo domů, takže novostavba vůbec neřeší původní přírodní atmosféru tohoto místa. Navíc porost révy nerušeně pokrývá kopec a umožňuje domácím vyrobit si vlastní víno.

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Casa Bula v kostce

architektonické studio: Bearth & Deplazes Architekten AG

realizace: 2011 až 2013

lokalita: Mergoscia, Švýcarsko

Sabína Zavarská
Foto: Tonatiuh Ambrosetti

Reklama
Reklama

Komentovat