Bydlení jako v ráji! Jedinečný rodinný dům přirozeně zapadl do prostředí

26. 12. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

U horských staveb je nejdůležitější, aby ladily s prostředím, nerušily ho, ale staly se jeho součástí. Australští architekti ze studia InForm navrhli jedinečný rodinný dům, který je přímou reakcí na své okolí. Protože se nachází na svažitém místě, je v souladu s topografií stavba rozdělena na sérii stupňovitých podlahových desek. Ty jsou uspořádány kolem centrálního nádvoří.

Díky přizpůsobení terénu a použitým materiálům vypadá tento poměrně rozlehlý dům (má plochu tří set padesáti tří metrů čtverečních) nenápadně. Všechny prostory jsou jednopodlažní, rozvrstvené kolem středového atria.

rodinny dum u lesa

Umístění podlahových desek v různých výškách vzhledem k členitosti terénu vytváří zóny jednotlivých funkčních celků i v interiéru. Zdroj: James Geer

Umístění podlahových desek v různých výškách vzhledem k členitosti terénu má i další funkci. Vytváří zóny jednotlivých funkčních celků i v interiéru a zároveň je z každé části jedinečný výhled do okolí.

drevena fasada na dome

Každá místnost má intenzivní propojení s přírodou.Zdroj: James Geer

Principy pasivního designu

Red Hill House je výsledkem důkladně promyšlených principů pasivního designu, které pomáhají rodině snižovat spotřebu energie. Umístění oken, střešních oken a centrálního nádvoří umožňuje, aby i v zimě do domu pronikalo přirozené světlo. Díky tomu není po celý den nutné umělé osvětlení a během slunných zimních dnů je v domě přirozeně tepleji.

Přečtěte si také:
Jak si architekt postavil vlastní nízkoenergetický dům z přírodních materiálů
obývací pokoj s jídelnou

Z většiny místností můžete vyjít buď přímo na pozemek, nebo na terasu.Zdroj: James Geer

Krb doplňují stropní ventilátory

V níže položené části domu najdete efektivní krb. Série stropních ventilátorů pomáhá distribuovat teplo do ostatních prostorů a snižuje potřebu elektrického vytápění. Dostatek energie pro běžné fungování domácnosti zabezpečuje velké množství solárních panelů. Každá místnost má intenzivní propojení s přírodou – nejen díky výhledu. Z většiny z nich můžete vyjít buď přímo na pozemek, nebo na terasu.

Terasa Red Hill

Terasa. Zdroj: James Geer

Místní materiály a přirozená podoba

Architekti zvolili opláštění z místního surového řezaného dřeva. Pergoly jsou postaveny z regenerovaných dřevěných trámů. Nebylo třeba žádné finty navíc, aby rodinný horský dům přirozeně zapadl do prostředí.

Přečtěte si také:
Dům, který se na dotek otvírá majitelům i přírodě

Klidný interiér vznikl díky kombinaci jemné šedé palety, dřeva a stěn z cementových cihel. Všimněte si propracovaných detailů, které znásobují kouzlo interiéru, i skloubení fasády s okolím. Například sklon střechy, který navazuje na sklon svahu okolo, nebo přírodní dekorace v interiéru.

Red Hill House

architektonické studio: InForm
hlavní architekt: Ross Berger
lokalita: Red Hill, Austrálie
plocha: 353
realizace: 2019

Sabína Zavarská
foto: James Geer

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: domy z dřeva pasivní domy rodinne domy terénní úpravy pozemku
Sdílejte článek

Diskuze