Jak si architekt postavil vlastní nízkoenergetický dům z přírodních materiálů

24. 12. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

Pokud máte představu, jaký dům chcete, je nejdůležitější (a často i nejtěžší) najít pozemek, který by vašim představám vyhovoval. Tak tomu bylo i v případě pozemku, který hledal na stavbu vlastní dřevostavby architekt David Honek.

Pro architekta nebyl ani tak důležitý styl, nepotřeboval ohromit okolí. Prim hrálo použití materiálů, které zanechávají minimální uhlíkovou stopu, a zdraví obyvatel domu. Víme o tom, že dřevo působí pozitivně na psychiku i na imunitní systém. Po náročném hledání toho správného místa na stavbu se to podařilo.

drevostavba

Pozemek v Moravskoslezských Beskydách poskytuje výhled na tři nejvyšší místní kopce. Zdroj: Martin Zeman

Pozemek v Moravskoslezských Beskydách poskytuje výhled na tři nejvyšší místní kopce a na architekta zapůsobil i dostupností vlakovou dopravou. I když se může zdát, že být architektem sobě samému – svému domu – musí být jednoduché, David Honek tvrdí, že to bylo přinejmenším zdlouhavé. Proč?

„Nemáte žádný konečný termín, který musíte dodržet, jen limitní rozpočet, a tak stále vymýšlíte, vylepšujete, měníte a upravujete… Zřejmě by bylo jednodušší přizvat si jiného architekta, ale potom bych ten dům zase tak „neprožil“. A to by byla velká škoda,“ popisuje zvláštní pocit být sám sobě architektem David Honek.

Přečtěte si také:
Jednoduchý jednopodlažní dům s příjemným výhledem do údolí

Pískované sklo, denní a noční zóna

Celá realizace byla řešena pomocí několika firem a řemeslníků. Velmi důležité samozřejmě bylo mít zkušený stavební dozor. Dům byl připraven na nastěhování přibližně půl roku po prvním výkopu. Avšak ještě se nestěhovalo – následoval další proces: půl roku trvalo detailní promýšlení a výroba nábytku na míru.

Dřevostavba

Dominuje pískované sklo a dům má denní a noční zónu. Zdroj: Martin Zeman

Dominantou denní zóny, kterou tvoří kuchyň, jídelní část a obývací pokoj, je velká bílá knihovna. Bílou kuchyňskou linku doplňuje černá tabulová plocha, místo, kde si mohou děti kreslit a být stále na očích rodičů. Proti knihovně jsou velké prosklené posuvné dveře s výstupem na terasu a do zahrady. Na denní zónu otevřeně navazuje noční část s ložnicemi a hygienickým zázemím. Vstupní oblast od obytné zóny oddělují celoskleněné dveře s pískovaným sklem. Stejné jsou i dveře koupelny.

Jídelní stůl je zároveň kulečníkový

Knihovna

Dominantou denní zóny, kterou tvoří kuchyň, jídelní část a obývací pokoj, je velká bílá knihovna. Zdroj: Martin Zeman

V interiéru najdete i několik nezvyklých řešení a zajímavých detailů. Nás oslovil především velký jídelní stůl, pod jehož vrchní deskou se skrývá kulečníkový stůl se vším, co k němu patří. Dřevo na stěnách má i jinou než estetickou funkci – výborně tlumí hluk. V interiéru je však třeba udržovat vlhkost vzduchu alespoň na padesáti procentech.

Celá stavba funguje jako nízkoenergetická, vytápěná elektrokotlem s teplovodním podlahovým topením. Domácí se rozhodli investovat i do centrálního vysavače, s nímž jsou velmi spokojeni. Na střeše si všimněte fotovoltaických panelů. Osvětlení i vytápění je zapojeno v systému inteligentní elektroinstalace.

Kuchyň a jídelna

Pod vrchní deskou jídelního stolu, se skrývá kulečníkový stůl se vším, co k němu patří. Zdroj: Martin Zeman

Fasáda z modřínu, gabiony na vyrovnání terénu

Fasáda dřevostavby je ze sibiřského modřínu, bez povrchových úprav. Velmi přirozeně působí i plot domu – je vybudován z neopracovaných latí. Společnost mu dělají rostliny. Před ním jsou vysázeny šípky a ostružiny, za ním švestky.

Přečtěte si také:
Úplně celý ze dřeva: Dům zpochybňuje mnohé vlastnosti připisované dřevu

Za pár let tedy vznikne přirozený zelený plot, jaký je v těchto místech obvyklý. Z pohledu od ulice není vidět soukromou zahradu za domem. Nerovnosti terénu jsou dobudovány gabiony a kryty dřevěnou palubou. Ta slouží též jako zahradní posezení. Zahradu finální úprava teprve čeká.

Dům z přírodních materiálů

architektonické studio: H1K Architecture, s. r. o.
autor: Ing. arch. David Honek
lokalita: Moravskoslezské Beskydy, ČR
realizace: 2014
velikost pozemku: 2 600
zastavěná plocha: 265
podlahová plocha: 160

Sabína Zavarská
foto: Martin Zeman

Kategorie: Dřevostavby
Tagy: ekologické domy nizkoenergeticke domy přírodní materiály rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze