Jednoduchý jednopodlažní dům s příjemným výhledem do údolí

V klidné části Zlína vyrostl elegantní jednopodlažní dům s výhledem do údolí. Pro rodinu žijící v domě bylo velmi důležité zachovat si soukromí a maximálně využít prostor.
Reklama
Foto: Jakub Holas

Foto: Jakub Holas

Projekt realizovali architekti ze studia Fandament Architects s.r.o., jejichž práce jsou charakteristické výjimečností, vzdušností a intenzivní spoluprací s klientem.

Foto: Jakub Holas

Foto: Jakub Holas

Z negativa výhoda

Pozemek, na kterém dům stojí, není rovný, proto bylo důležité pohrát si s položením domu. Architekti – místo toho, aby si z nerovnosti dělali „hlavu“ – ji využili ve prospěch domu a soukromí majitelů. Stavba je částečně včleněna do pozemku. Ze strany vchodu vyrovnává nerovnost pozemku uložením na vstupní části. Její součástí je kromě vchodu i prostorná garáž. Vyzvednutí obytných prostor nad úroveň ulice plní i další funkci – poskytuje domácím dostatek soukromí.

Foto: Jakub Holas

Foto: Jakub Holas

Jednoduchý a elegantní tvar

Díky položení domu na kopec se podařilo architektům maximálně otevřít přilehlou zahradu ve prospěch obyvatel domu. Důležitým momentem projektu bylo vyzvednout fascinující výhled na panorama Zlína a co nejefektivněji využít prostor. Na základě těchto priorit vznikl jednoduchý a elegantní tvar domu. Dnes se majitelé domu se svou rodinkou mohou těšit z velké terasy a chráněného pozemku, jehož součástí je i bazén.

Foto: Jakub Holas

Foto: Jakub Holas

Jak je řešena dispozice?

Ze vstupní části, kde se nachází i šatna, se dostanete po schodech do prvního podlaží. Prostor schodiště je prosvětlen velkým oknem do zahrady a dlouhá stěna naproti němu slouží jako domácí galerie. Navíc se dá posuvnými dveřmi oddělit od soukromé části domu se dvěma velkými dětskými pokoji, prostornou koupelnou a šatnou. Z prostoru schodiště také můžete vstoupit do pracovny, která slouží i jako pokoj pro hosta.

Foto: Jakub Holas

Foto: Jakub Holas

Denní část

Hlavní obytný prostor domu – jeho společenská část – zahrnuje obývací místnost a kuchyň s jídelnou. Dominantou obývacího pokoje je břidlicová krbová stěna rozčleněná třemi nikami, které jsou vyloženy tmavým plechem. Kuchyň je od obývací místnosti oddělena umělecky řešenou knihovnou. Prostorná kuchyňská linka a ostrůvek poskytují dostatek prostoru pro vaření i odpočinek s rodinou při chutném jídle. Ve stěně kuchyně jsou skryté dveře do spíže a také do ložnice rodičů s vlastním hygienickým zázemím a šatnou.

Foto: Jakub Holas

Foto: Jakub Holas

Vnější rozšíření místností

Prostor v interiéru je využitý na maximum, logicky a prakticky uspořádaný, přičemž klade důraz na soukromí domácích a jejich pohodlí. Navíc ze všech obytných místností domu je možné vyjít na lodžii a terasu rozšiřující obytnou plochu místností o příjemný prostor na venkovní posezení.

Foto: Jakub Holas

Foto: Jakub Holas

Kromě základní hmoty domu k projektu patří i zahradní pavilon. Je řešen jako dřevostavba, spojená s domem dřevěnou terasou.

Foto: Jakub Holas

Foto: Jakub Holas

RD Zlín ve zkratce

architektonické studio: Fandament Architects s.r.o.

lokalita: Zlín, Česká republika

projekt: 2015

realizace: 2018

užitková plocha: 222 m2

zastavěná plocha: 242 m2

Sabína Zavarská
Foto: Jakub Holas

Reklama

Komentovat