Charizmatické bydlení v bývalé továrně na čokoládu

Proměna bývalých hospodářských budov v bydlení není jen trendem, ale často i jejich záchranou, či přímo uměním.
Reklama

Obnova starých staveb má bezpochyby své kouzlo. Podívejte se, jak proměnili španělští architekti Anna & Eugeni Bach bývalou továrnu na čokoládu.

Na třípodlažní budově s kamennou fasádou je mnoho zajímavostí. Každé podlaží je postaveno odlišným způsobem: přízemí má typickou katalánskou klenbu z kovových paprsků, první poschodí se skládá z konstrukce z kovových trámů s dřevěnou kostrou. Nejvyšší podlaží je charakteristické velkými trámy, které podepírají tenkou cihlovou desku ukončenou keramickou šindelovou střechou.

Proměna továrny na čokoládu

foto: Eugeni Bach

Původní prostory ocenili

Architekti přizpůsobili objekt k bydlení pro rodinu, která si váží historické hodnoty stavby. Řešení proto nabízí možnost vychutnat si původní prostorné a přehledné prostory. Vložili do nich menší celky, které chrání soukromí domácích. Podařilo se jim zachovat i původní schodiště. Na druhé straně budovy postavili nové, které umožňuje vícenásobné a flexibilní využití společných prostor a soukromých místností.

Proměna továrny na čokoládu

foto: Eugeni Bach

Terasa s bazénem

Také venkovní prostory stavby architekti přizpůsobili novému využití. V centru terasy, která navazuje na společenskou místnost v přízemí, je malý bazén. Druhá terasa je v poschodí. Nová je i veranda, z které vychází praktické venkovní schodiště.

Proměna továrny na čokoládu

foto: Eugeni Bach

Detaily, které okouzlí každého

„Visící“ schody, odhalené zdivo, kombinace hnědočervené a zelené, přírodní clony terasy v poschodí, dřevěné dveře, stropy či odhalený kámen s cihlou jako zástěna za moderní kuchyňskou linkou – to jsou všechno velmi charizmatické prvky, které podtrhují genia loci celé stavby. I vy cítíte vůní čokolády, která se tu kdysi vyráběla?

Proměna továrny na čokoládu

foto: Eugeni Bach

Proměna továrny na čokoládu

architektonický ateliér: Bach arquitectes
architekti: Anna & Eugeni Bach
spolupráce: Charline Boks
lokalita: La Bisbal d‘Empordà, Girona, Španělsko
realizace: 2019
zastavěná plocha: 550 m2

Sabína Zavarská
foto: Eugeni Bach

Reklama

Komentáře

  • Karlík se pustil do přestavby 😀

    Zdeněk

Komentovat