Chcete ušetřit prostor? Postavte si dům s kruhovým půdorysem (VIDEO)

I když nejsme právě v blízkosti moře, dům pro surfaře s kruhovým půdorysem může být zajímavou inspirací pro rekreační domy v přírodě a atypické chaty i u nás. Co všechno nabízí netradiční půdorys? Takto se s ním vypořádali architekti ze studia Austin Maynard Architects.
Reklama
Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Reklama

Chtěl skromnou chatu

Australan, kterému se nelíbí tendence mnoha městských lidí budovat si na venkově obrovské sídla, požádal architekty o návrh skromného, malého domku – chatky, která splní ty nejzákladnější potřeby a umožní příjemný pobyt v přírodě. Vybrané místo se nachází na poloostrově Mornington, na pláži nazvané St. Andrews. Nejsou zde žádné restaurace, bary, obchody – žádný turistický ruch. Je tu jen malý obchůdek. To, co toto místo nabízí, je klid a odpočinek na krásném písečném pobřeží.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Nemá se před kým skrývat

Dvoupodlažní dům s kruhovým půdorysem má v průměru méně než 10 metrů a v skromné formě poskytuje vše, co můžete v plážové chatě potřebovat. Využívá odlehlost místa na to, aby nabídl různé výhledy do všech stran. Jelikož nemá nežádoucí okolí, nepotřebuje mít přední a zadní – otevřenou a uzavřenou fasádu. Každá strana je jeho přední.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Na pláži působí osaměle – stojí opuštěný mezi divokými keři a písečnými dunami, přesto se velmi citlivě včleňuje do prostředí. Dalšími důležitými vlastnostmi domu jsou: ekologičnost, nulový zásah do přírody, udržitelnost. Použité materiály jsou robustní a odolné vůči vlivům počasí. Střechu pokrývají solární panely, zachycená dešťová voda se používá pro splachování a zalévání zahrady.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Jak je řešen netypický kruhový interiér?

„Tvar domu je odpovědí na požadavek o co největší zjednodušení interiérových prostorů. Nemá žádnou chodbu, protože chodby jsou podle našeho názoru odpadem,“ vysvětlují architekti. Prostory s různými funkcemi jsou členěny řadu za řadou kolem středu kružnice tvořící půdorys.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Na vyšší podlaží vyjdete po spirálovitém schodišti umístěném v centrální části. K předělení jednotlivých prostorů interiéru architekti využili tlusté závěsy, které se dají naplno odtáhnout, a umožní tak tok vzduchu a světla napříč celým domem.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Co všechno se v domě nachází?

V přízemí je umístěna kuchyně, obývák a jídelna s koupelnou a prádelnou. Tento prostor se dá dvoukřídlými dveřmi spojit s vnější palubou. Na vrchním podlaží se nachází koupelna a ložnicová zóna. Kromě dvoulůžkové postele zde najdete i palandu. Prostory lze oddělit závěsy, dají se také použít jako druhá obývací pokoj, či herna pro děti.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

A co když přijdou hosté? Domácí jim nabídne možnost postavit si stan na měkkém písku u domu, přičemž přízemí mohou používat jako společný prostor.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

St. Andrews Beach House ve zkratce

Architektonické studio: Austin Maynard Architects

Hlavní architekt: Austin Maynard

Projektový tým: Andrew Maynard, Mark Austin, Ray Dinh

Lokalita: Austrálie

Plocha: 139 m2 – přízemí 78 m2, první poschodí 61 m2

Rok realizace: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Derek Swalwell

Reklama
Reklama

Komentovat