Chtěli moderní dům, který se jim bude líbit i po letech

Chtěli moderní bydlení, jehož styl neskončí po pár letech ve škatulce s nápisem „absolutně out“. Tvarová jednoduchost a barevná střídmost s charakterem současné moderny měly být základem domu.
Reklama

Sedli si k internetu a ujasnili si svou představu o bydlení. Hledali práce architektů, které by je oslovily a splňovaly by jejich představu o bydlení. A tak našli i ateliér architektury a designu APEX A, jehož tvorba byla přesně tím, co hledali. Moderně jednoduché s nápadem a elegancí současnosti. Hned od začátku si sedli nejen po pracovní stránce, ale i po lidské, a po několika setkáních jim architekti předložili návrh domu, který splnil všechny jejich požadavky. Tento první byl vlastně i tím konečným, protože vyžadoval pouze minimální kosmetické úpravy.

Foto Lukáš PELECH
Přečtěte si také:

Manželský pár si „adoptoval“ starou stodolu a vdechl jí nový styl života

Koncepce domu počítala s příjemnou terasou za domem, která je částečně překrytá vykonzolovaným prvním podlažím, a tak vytváří možnost příjemného posezení i v nepříznivém počasí. FOTO DANO VESELSKÝ

Koncepce domu počítala s příjemnou terasou za domem, která je částečně překrytá vykonzolovaným prvním podlažím, a tak vytváří možnost příjemného posezení i v nepříznivém počasí. FOTO DANO VESELSKÝ

Poschodí domu je samostatnou jednotkou pro děti, kde budou mít dostatek místa na hry a když budou náctileté, též své soukromí. Zatím je dětským pokojem pokoj pro hosty, který je blíž k ložnici. FOTO DANO VESELSKÝ

Poschodí domu je samostatnou jednotkou pro děti, kde budou mít dostatek místa na hry a když budou náctileté, též své soukromí. Zatím je dětským pokojem pokoj pro hosty, který je blíž k ložnici. FOTO DANO VESELSKÝ

Dřevěný obklad opticky propojuje okenní konstrukce v poschodí a zároveň dodává jistou hravost do přísného tvarosloví.

S_Navsteva_4_realizacia

Půdorys přízemí
1 zádveří
2 technická místnost
3 WC
4 šatník
5 obývací pokoj s jídelnou
6 kuchyň
7 pokoj pro hosty
8 komora
9 koupelna
10 šatník
11 ložnice
12 terasa

S_Navsteva_4_realizacia_Xella_Nitra_MD1311_KS_01-2

Půdorys poschodí
1 chodba
2 pokoj
3 šatník
4 koupelna
5 pokoj
6 šatník

Výstavba

Původně si majitel plánoval, že stavbu domu zrealizuje svépomocně, ale později ji na základě doporučení projektantů postupně svěřoval do rukou profesionálů. Koncepce domu vyžadovala náročnější stavební postupy, na které svépomocná výstavba nestačila. Projekt předpokládal přesnost a staticky náročné vykonzolování prvního podlaží s nutnou dávkou znalostí a zkušeností s výstavbou takových objektů.

FOTO PROJEKTYDOMŮ.CZ
Přečtěte si také:

Pasivní bydlení za 18 000 korun ročně

Interiérový designér přistoupil na hru nadčasovosti a střídmé barevnosti, která se tak rychle neokouká, v souzvuku s celkovou architekturou domu. Světlými barvami s důrazem na originální design z vlastní dílny podpořil vzdušnost a lehkost interiéru. FOTO DANO VESELSKÝ

Interiérový designér přistoupil na hru nadčasovosti a střídmé barevnosti, která se tak rychle neokouká, v souzvuku s celkovou architekturou domu. Světlými barvami s důrazem na originální design z vlastní dílny podpořil vzdušnost a lehkost interiéru. FOTO DANO VESELSKÝ

Základní stavební systém Ytong si vybral majitel sám a v podstatě se s projektanty shodli, že pro tento projekt bude Ytong Lambda + o tloušťce tvárnic 300 mm nejvhodnější. Jednak pro jednoduchost realizace obvodových zdí a příček a s tím spojenou rychlost výstavby, a jednak kvůli výborným tepelně technickým vlastnostem tohoto materiálu, protože majitel chtěl stavební řešení pro energeticky úsporný dům. Z exteriéru přidali zateplení z polystyrenu o tloušťce 200 mm, které tam sice nemuselo být, protože tvárnice Ytong Lambda + dosahují dobrých tepelně technických parametrů i bez zateplení, ale majitel byl neoblomný a požadoval i zateplení.

Skříňky je možné libovolně přesunout do kterékoli části police.

Všechen nábytek byl vyroben na míru, takže bylo možné sjednotit materiál a dřevěný dekor, který se objevuje v obývací části domu. Velkému otevřenému prostoru v přízemí dominuje originální jídelní stůl doplněný designovanými křesílky. FOTO DANO VESELSKÝ

Všechen nábytek byl vyroben na míru, takže bylo možné sjednotit materiál a dřevěný dekor, který se objevuje v obývací části domu. Velkému otevřenému prostoru v přízemí dominuje originální jídelní stůl doplněný designovanými křesílky. FOTO DANO VESELSKÝ

Chtěl postavit rodinný dům, který sice nebude plný technologií typických pro nízkoenergetický dům (čímž by se mu výstavba prodražila), energetickou náročnost domu chtěl však dostat na co nejnižší hranici právě pomocí stavebních materiálů a konstrukcí. Na základě výpočtů nebyla pro majitele návratnost vstupních investic do technologií spojených s vytápěním a technologickým fungováním nízkoenergetického či pasivního domu zajímavá. Jediné, co chtěl mít, byla rekuperace vzduchu, která doplňuje podlahové vytápění s plynovým kotlem a tak pomáhá snižovat náklady na vytápění a zároveň udržuje v domě čerstvý vzduch bez nutnosti větrání.

Dekorativní omítka připomínající pohledový beton – technický prvek, který kontrastuje s elegancí hladkých a lesklých povrchů nábytku.

Původně plánovanou litou podlahu vyměnili za velkoformátovou dlažbu v odstínu betonu. FOTO DANO VESELSKÝ

Původně plánovanou litou podlahu vyměnili za velkoformátovou dlažbu v odstínu betonu. FOTO DANO VESELSKÝ

„Chtěli jsme kuchyň oddělenou od obývacího pokoje a jídelny. Propojeny jsou pouze opticky přes skleněné posuvné dveře do obývacího pokoje a chodby. Kuchyňská linka je vyrobena na míru.“
MAJITEL

Výstavba proběhla cestou subdodávek a postupně objednávaných prací víceméně od stejné stavební firmy NR-stav Nitra. „Kdybych někdy ještě stavěl nějaký dům, tak si ho určitě nechám postavit na klíč kompletně celý,“ říká s úsměvem majitel. „Já jsem to dělal postupným objednáváním prací, zhotovovatele jsem sháněl většinou sám, takže i logistiku jsem si zabezpečoval sám a to bylo dost náročné. Několikrát jsme měli časové prostoje jen proto, že jsem něco objednával později, nebo jsem zbytečně dlouho spekuloval,“ vysvětluje.

Dům stojí na úpatí kopečku Sv. Benedikta. FOTO Zsolt György Kovács
Přečtěte si také:

Jak postavit nový rodinný dům do venkovského prostředí

Pokud má být dům postaven kvalitně, je potřebné respektovat základy stavební fyziky a nepodcenit výběr materiálů. V tomto domě to do tečky dodrželi. FOTO ateliér apex a

Pokud má být dům postaven kvalitně, je potřebné respektovat základy stavební fyziky a nepodcenit výběr materiálů. V tomto domě to do tečky dodrželi. FOTO ateliér apex a

Díky dobré spolupráci architekta, realizátora a majitele, a také díky šikovné práci se stavebním materiálem, stavba rostla rychle a bez problémů. FOTO ateliér apex a

Díky dobré spolupráci architekta, realizátora a majitele, a také díky šikovné práci se stavebním materiálem, stavba rostla rychle a bez problémů. FOTO ateliér apex a

Pórobetonové zdivo má vynikající tepelně izolační parametry a zároveň dobře akumuluje teplo. Nabízí tak „dva v jednom“ – úsporu energie a příjemné zdravé klima. FOTO ateliér apex a

Pórobetonové zdivo má vynikající tepelně izolační parametry a zároveň dobře akumuluje teplo. Nabízí tak „dva v jednom“ – úsporu energie a příjemné zdravé klima. FOTO ateliér apex a

OČIMA ARCHITEKTŮ

Investor nás pozval na návštěvu a podělil se s námi o své dojmy.

Jak to však vidí tvůrci?

Jak jste vnímali tento projekt? Co bylo z pohledu architekta základem jeho úspěchu?
J. Č: Základem byla symbióza mezi klientem a architektem… Majitelé nás objevili již dříve a sledovali naši tvorbu. Několikrát jsme se setkali, ale nikdo netlačil na pilu, všechno šlo přirozeně. Nejprve jsme se skamarádili. V přátelské atmosféře se lépe pracuje a tehdy vzniká potřebná symbióza a hlavně důvěra…
M. Ž.: … Tehdy dokážeme lépe procítit, co klient potřebuje, a přetavit to do kreativního řešení. Majitelé tohoto domu byli fajn, přišli s důvěrou, a přesně to by měl udělat klient, důvěřovat a otevřít se nám. Tehdy může vzniknout projekt vynikající po všech stránkách…

Do jaké míry ovlivňujete další stránky projektů – například výběr materiálů? Přenesla se v tomto případě důvěra i do této roviny, nebo měl klient své specifické požadavky?
M. Ž.: Většina klientů by chtěla materiály, které jsou kvalitní, neškodí zdraví a zároveň jsou cenově dostupné, což je přirozené, komfort při práci také bývá důležitý, mnozí zohledňují reference přátel. U materiálů je však mnohem důležitější respektovat stavební fyziku a statiku. Jako architekti máme přehled o současných trendech, proto jsme doporučili materiály, se kterými máme dobré zkušenosti z jiných staveb a splňují všechno, co jsem uvedl. V případě tohoto domu s tím klienti neměli problém a absolutně nám důvěřovali, takže základním stavebním materiálem se stal pórobeton Ytong.
J. Č.: … Ytong je kvalitní i finančně výhodný materiál a má všechno, co se dnes od zdiva vyžaduje: je pórovitý, ale i dostatečně soudržný, takže zdi výborně tepelně izolují i dýchají, a zároveň má výbornou akumulační schopnost, což jsme vyžadovali v rámci trendového nízkoenergetického konceptu bez technologických složitostí. Je přitom dost pevný, aby vyhovoval při námi preferované tloušťce zdí 250 až 300 mm. Právě proto jsme ocenili, že majitel nealternoval, zvážil si reference a dal na nás.

Podíleli jste se nějakým způsobem i na vytváření interiéru?
M .Ž.: S projektem přinášíme i základní studii, která, laicky řečeno, určuje, kde má být co umístěno. Ať interiér jednoduše ladí s domem jako takovým. Realizátoři to respektovali, což nás samozřejmě těší…
J. Č.: Znovu se ukázalo, jak důležitý je soulad mezi investorem a architektem. S realizátorem jsme se nikdy nesetkali, ale majitel mu dokázal náš záměr, kterému věřil, správně podat.

24_Atelier_Apex_a_8685

Jurij Čerňak
Miroslav Žilinský
ateliér apex a
www.apex-arch.sk

Vila v Háji

Projekt domu: Ateliér architektury a designu APEX A, s. r. o.
Projekt interiéru: Ing. Marek Pavlík, studio mpde, s. r. o
Zastavěná plocha: 151,74 m2
Užitková plocha: 181,5 m2
Skleněné konstrukce: Saint-Gobain Glassolutions Nitrasklo, s. r. o.
Vytápění: Energy Trend – Harreither
Dřevěné schodiště: Drevos, s. r. o., Banská Bystrica
Hliníková okna: Alkam, s. r. o., Dolná Ždaňa

TEXT: KAMILA ĎURÍKOVÁ
FOTO: DANO VESELSKÝ
ZDROJ: JAK UŠETŘIT A POSTAVIT NÍZKOENERGETICKÝ DŮM

Reklama

Komentáře

Komentovat