Jak postavit nový rodinný dům do venkovského prostředí

Na návštěvu do domu, který se opírá o vysokou skálu, jsme se vydali do Maďarska. Stavba zaujme nejen svým tichým sousedem – mohutným skaliskem – ale i způsobem, jak se architekti vypořádali s náročným úkolem: postavit nový dům do venkovského prostředí.
Reklama

Majitelé domu koupili pozemek v nejkrásnější části města – v historickém centru na úpatí kopečku sv. Benedikta s výhledem na hrad. Toužili po moderním přízemním domě s betonovými plochami v interiéru, prosklenými částmi na fasádě a po velké terase, která by byla v létě chráněna proti slunci. Jako největší oříšek se neukázala přítomnost strmé skály za domem, ale nepravidelnost pozemku.

V původní fasádě se zachovaly otvory po oknech. Za nimi, trochu posunutá a v jiné rovině, jsou umístěna nová. Z ulice není vidět do domu, jen z domu ven. FOTO Zsolt György Kovács

V původní fasádě se zachovaly otvory po oknech. Za nimi, trochu posunutá a v jiné rovině, jsou umístěna nová. Z ulice není vidět do domu, jen z domu ven. FOTO Zsolt György Kovács

Architektům za rodinný dům ve Veszprému udělila Maďarská komora architektů (Magyar Építész Kamara) zvláštní cenu v Soutěži o nejlepší dům roku 2015.

pudorys

Pozemek jako problém?

Parcela má totiž velmi nepravidelný lichoběžníkový tvar, jehož šířka se neustále mění. Nejužší je v uličce, pak se rozšiřuje a vyústí do prostoru s výhledem na park a nábřeží potoka.

Reklama

Na místě stál původně dům, který předchozí majitel zboural. Zachovala se jen severní fasáda a fasáda směrem na ulici. Zde se zachovaly otvory po původních oknech. Za nimi, trochu posunutá a v jiné rovině, jsou umístěna nová. Z ulice není vidět do domu, jen z domu ven. Toto zajímavé řešení dává fasádě pěknou plastiku. Zachováním původních stěn zůstala původní zástavba, k níž byla přistavena nová část domu.

Mezi domem a skálou vznikly terasy, které přivádějí denní světlo do částí domu, které jsou orientovány tímto směrem. FOTO Zsolt György Kovács

Mezi domem a skálou vznikly terasy, které přivádějí denní světlo do částí domu, které jsou orientovány tímto směrem. FOTO Zsolt György Kovács

Majitele okouzlila parcela v malebném koutě města – v historickém centru, s výhledem na hrad. FOTO Zsolt György Kovács

Majitele okouzlila parcela v malebném koutě města – v historickém centru, s výhledem na hrad. FOTO Zsolt György Kovács

Spojení hmot

V historické části budovy se štítem a šikmou střechou, jež je kolmá na ulici, se nachází obytná část s kuchyní, jídelním koutem a ložnice s příslušenstvím. Kolmo na tuto budovu je část nová, s dětskými pokoji s příslušenstvím a dvougaráží, zakrytou plochou střechou. Je jasné, že život ve stínu malebného vršku přináší komplikace v podobě horšího osvětlení přirozeným světlem. Proto mezi domem a skálou vznikly terasy, což umožnilo přirozené osvětlení v místnostech orientovaných tímto směrem.

Přesah střechy podél celého přízemí vytváří typickou verandu a evokuje tradiční dolnozemskou vesnickou architekturu. FOTO Zsolt György Kovács

Přesah střechy podél celého přízemí vytváří typickou verandu a evokuje tradiční dolnozemskou vesnickou architekturu. FOTO Zsolt György Kovács

Obě části domu – ta klasická se šikmou střechou, i modernější část s garáží – jsou díky jednotě materiálů citlivě propojeny v celek. FOTO Zsolt György Kovács

Obě části domu – ta klasická se šikmou střechou, i modernější část s garáží – jsou díky jednotě materiálů citlivě propojeny v celek. FOTO Zsolt György Kovács

Souznění v bílé

Dům s elegantní strukturou, se štítovou fasádou směrem na ulici, s harmonicky přidruženými novými fasádami a obvodovými zdmi smetanově bílé barvy, s třenou jemnou omítkou v různých rovinách velmi přirozeně zapadá do okolí. Nový „zjev” ve venkovském prostředí neruší, ale ani nezaniká, přesně tak, jak by to měla umět každá dobrá moderní architektura.

Pokud byste očekávali tradiční dispozici, spletli byste se. Vnitřní prostor v denní části je otevřený až do střechy. FOTO Zsolt György Kovács

Pokud byste očekávali tradiční dispozici, spletli byste se. Vnitřní prostor v denní části je otevřený až do střechy. FOTO Zsolt György Kovács

Vnitřní zařízení je kombinací starého s novým a odpovídá celkovému pojetí domu. FOTO Zsolt György Kovács

Vnitřní zařízení je kombinací starého s novým a odpovídá celkovému pojetí domu. FOTO Zsolt György Kovács

Najdi dům! Stavba má jak tradiční sedlovou střechu, tak i plochou s extenzivní zelení. FOTO Zsolt György Kovács

Najdi dům! Stavba má jak tradiční sedlovou střechu, tak i plochou s extenzivní zelení. FOTO Zsolt György Kovács

DŮM V KOSTCE

Architekt: Zsolt György Kovács, Jana Beránková a Dávid Kovács / Veszprémi Építész Műhely KFT
Místo: Veszprém, Maďarsko
Pozemek: 532,00 m2
Zastavěná plocha: 211,90 m2
Užitná plocha: 150,95 m2

TEXT MATEJ ŠIŠOLÁK
FOTO Zsolt György Kovács
ZDROJ časopis HOME 7-8/2016, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat