Domek ušitý pro rodinku se dvěma dětmi

Do vesnice nedaleko hlavního města nás přilákal domek, který jako by dřepěl za šedým plotem. Našli jsme ho snadno. Z kraje vsi, z konce ulice nám už mával přívětivý majitel. Domek „ušitý“ pro rodinku se dvěma dětmi. Jednoduchá architektura bez okázalostí, kde každá investovaná koruna má svůj racionální důvod. Na uvítání malá předzahrádka a za domem travnatá plocha, ať si mají děti kde hrát. V každém detailu praktické, logické a tak akorát.

 

Hledání stavebního pozemku začalo dávno před tím, než do života mladého muže vstoupila manželka a dvě děti. Měl to být rozumný způsob, jak uložit peníze a jen výhledově místo pro život. Protože pán domu pochází z hor, hledal něco, co by mu v nížině alespoň trochu navodilo atmosféru domova. Možná ne každého by oslovil stavební pozemek situovaný na úplném okraji vsi a zároveň na konci ulice, která kolmo ústí do frekventovaně působící cesty. Je tu ale ještě jeden pohled, který majitele ovlivnil nejvíce: ničím nerušené panorama hřebene blízkého pohoří na severozápadní straně pozemku alespoň částečně nahrazuje rodákovi zpod Tater to, na co byl zvyklý, když se díval z okna jako chlapec. Není to sice Kriváň, ale je to lepší, než výhled na jednotvárnou rovinu. Cesta se dá přece odizolovat plotem, ale v dálce se črtající vršky si jinak než ve spolupráci s přírodou nevytvoříte. Nakonec život ukázal, že ani přilehlá komunikace není moc frekventovaná a přes víkendy je využívána hlavně cyklisty. 

   
Hned za brankou vítá hosty vkusně upravená předzahrádka.  Zvenčí nenápadný domek jako by jen dřepěl za šedým plotem.

Zlatá střední cesta

Po úvodním seznámení s majitelem jsem pochopila, odkud pramení jednoduchost a praktičnost celé stavby a přilehlých ploch. Majitel je v architektuře „doma“. Stavební inženýr – v tomto případě autor, projektant i realizátor v jedné osobě. Nebylo pro něj proto žádným velkým problémem najít to pravé ořechové, čím by ulahodil vkusu manželky a splnil si i svoje představy o bydlení. Protože inklinuje k moderní architektuře a manželka spíše k tradičním představám o rodinném domě, snažili se při návrhu najít takový typ objektu, o němž by oba mohli později hrdě prohlásit: To je můj dům! Vítězem souboje jejich různých představ se stal dům, který můžete vidět na fotografiích. Navenek malý, uvnitř i díky obytnému podkroví velkorysý, pěkně zapadl do uličky plné novostaveb. Návrh dispozice vyplynul z potřeb rodiny a pro pana Jozefa jako zkušeného projektanta nebyl těžkým úkolem. Ušil si dům přesně na míru. 



Celý společenský prostor je vyřešen velmi velkoryse a navzdory prvnímu dojmu, že jde o malý dům, interiér překvapí svou rozlohou. Pohled upoutá stěna s netradiční povrchovou úpravou, ale i prostorná sedací souprava, která jako by vyzývala k udělání si pohodlí. Obývací pokoj momentálně plní hlavně funkci dětského hřiště.

Obývací pokoj plynule přechází přes přesně nedefinovanou halu do prostorné kuchyně s místem pro stolování. Pocit plynulosti umocňuje velkoformátová dlažba, která pokrývá celou společenskou část domu. Celý společenský prostor je vyřešen velmi velkoryse a navzdory prvnímu dojmu, že jde o malý dům, interiér překvapí svou rozlohou. Pohled upoutá stěna s netradiční povrchovou úpravou, ale i prostorná sedací souprava, která jako by vyzývala k udělání si pohodlí.

Opačná orientace

Někdo by to mohl považovat za problém, majitel to však od začátku viděl jako výhodu – vstup na pozemek je z jihovýchodu. Převážnou část jihovýchodní fasády tak zabírá právě vstup do domu a garáž. Oproti tomu se obytná a společenská zóna otevírá velkými zasklenými stěnami sice do zahrady, ale na severozápad. Důvod je zřejmý – zde v nížině se majitelé nemusí bát zimy, ale léta. Pozemek, i když s výhledem na hory, je na rovině a teploty tu už v květnu začínají stoupat k třicítkám. Pan domácí tedy zvolil ten nejlevnější způsob, jak dosáhnout v domě příjemné klima i bez využití moderních technologií, jako jsou klimatizace nebo nucené větrání. Minimalizoval letní tepelné zisky ze slunce (navzdory doporučením z knížek o architektuře) opačnou orientací. Otočil dům obytnou částí na severozápad a orientace pozemku najednou přestala být problémem. Možnost příčného provětrávání též přispívá k příjemnému klima v interiéru během celého léta. A v zimních měsících se spoléhá na kvalitní obvodový plášť. Tři roky, které zatím v domě prožili, potvrzují, že v tomto případě to byl správný krok. Pobytová zóna je sice převážnou plochou fasády orientovaná na severozápad, ale některé zasklené plochy v kuchyni a obývacím pokoji zachytávají i východní a západní slunce, takže obyvatelé domu si na nedostatek světla a slunečních paprsků nemohou stěžovat. Výhodu vidí hlavně v tom, že bez potřeby klimatizace dokážou udržet teplotu v domě na příjemné úrovni i během těch největších letních veder. Ani v podvečer přitom není prostor za domem příliš rozpálený. Všudypřítomná zeleň (ať už ze strany souseda nebo pole za vsí) zabezpečuje, že teploty po západu slunce přirozeně klesají, na rozdíl od města, kde rozpálené zpevněné plochy hřejí během celé noci. Problém s přehříváním by se dal očekávat v podkroví, zdá se však, že ho dostatečně řeší venkovní rolety na střešních oknech a možnost příčného provětrávání interiéru. 

U pětimetrové kuchyňské linky nemůže být ani řeč o nedostatku odkládacího prostoru. Možná právě proto působí kuchyň, je-li právě dočasně mimo provoz, jako by se ani nepoužívala. Vše se totiž dá bez problémů odložit. Níže položená varná deska bere ohled na výšku paní domácí, která oceňuje, že po vaření nemusí čistit široké a daleké okolí, ale jen boční stěny přilehlých skříněk, a že východní sluníčko dodává při ranních kuchyňských rituálech optimismus.
Prostor pro společné stolování je přímou součástí kuchyně. Od obývacího pokoje ho opticky odděluje jen kousek příčky. Velmi pěkně působí sezení barevně dokonale sladěné s kuchyňskou linkou.

Pokoj k pokoji 

Manželé se rozhodli pro otevřenou dispozici a propojení kuchyně s jídelním koutem a obývacím pokojem. Dvě malé dcerky zatím vnímají tento prostor jako veliký dětský pokoj a až za pár let ocení možnost soukromí ve dvou samostatných pokojíčcích. Pro zobytnění podkroví měli praktické důvody. Zvýšení nákladů na stavbu bylo zanedbatelné ve srovnání s množstvím využitelného prostoru, který tu vznikl. Navíc dům nemá sklep, protože stojí v oblasti s vysokou hladinou spodní vody. Stavba sklepa je za těchto okolností ekonomicky nevýhodná a pan Jozef dal přednost umístění skladových prostorů (které rodinný dům samozřejmě potřebuje) do podkroví. Navíc tu vznikl i pokoj pro hosty s malou koupelnou, což též není k zahození. Také návrh interiéru se manželé rozhodli zvládnout vlastními silami. Využili ale poradenství přítele výtvarníka, který jim pomohl s výběrem barevnosti. Zvolil hnědou a olivově zelenou v kombinaci se stále moderní bílou a šedou. Jen sem tam rozbije barevnou jednolitost červený záblesk.

Dětský pokoj hýří veselými barvami a na nedostatek světla si také nemůže stěžovat. Zatím je jen jeden, ale v domě čeká na svou přeměnu i druhý pokojíček pro malou princeznu.

Jednoznačná volba

Ani při výběru materiálu na hrubou stavbu neměl pan Jozef žádné dilema. Měl už přece svoje zkušenosti. Stavební materiál Ytong důvěrně znal ze svých předcházejících realizací a byl s ním velmi spokojen. Oceňuje komplexnost celého systému, jeho variabilitu, dobré tepelnětechnické vlastnosti i snadné zpracování přímo na stavbě. Za další výhodu tvárnic Ytong považuje pan Jozef i to, že při tvorbě interiéru nevznikají problémy s věšením obrazů a těžších kusů zařízení na stěnu, ani s různými instalacemi a rozvody. Naplno využil služby firmy Xella CZ i během realizace. Zkušení pracovníci od dodavatele stavebního materiálu po dokončení základové desky dům zaměřili a vytyčili rohy. Samozřejmě i realizační firma byla zaškolena pro práci s daným materiálem. Je totiž velmi důležité, aby byla hrubá stavba provedena přesně a kvalitně. Od ní se potom odvine i kvalita ostatních interiérových detailů.

Prostor v podkroví je sice maličký a plný komplikovaných zešikmení, pro příležitostné spaní však úplně stačí. Navíc, jednoho dne, když budou děti hledat soukromí, určitě neodmítnou podkrovní pokojíček s koupelnou. Netradičně umístěná vana uprostřed koupelny umožňuje udělat z dětského koupání společenskou akci. Mamince nepřekáží ani potopa, která při tom vzniká. Podlahy jsou přece vybaveny hydroizolací, takže nic nehrozí.
 

Ochrana před zimou i před teplem

Dům je velmi kvalitně zateplen, ať už jde o stěny, střechu nebo podlahy. Svými tepelnětechnickými vlastnostmi všude překračuje normu. Ačkoli byl zkolaudován ještě předtím, než se stalo povinností dát si vypracovat energetický certifikát, pan Jozef se snažil v návrhu dosáhnout co nejnižších tepelných ztrát. Tomu samozřejmě podřídil i výběr materiálů na obvodový plášť. Obvodové stěny jsou z 300 mm silných tvárnic Ytong zateplených polystyrenem v tloušťce 10 a 18 cm. Pomocí různých tlouštěk polystyrenu pracoval s plasticitou fasády. V čase, když si pan Jozef vybíral způsob zateplení, ještě nebyly k dispozici tepelněizolační desky Ytong Multipor, které stavbu z tvárnic Ytong systémově doplňují. Dnes by patrně možnost získat nosný i zateplovací systém od jednoho výrobce využil.

Ložnice je celá laděná dohněda. Dominantně působí stěna za čelem manželské postele, kterou vytvořili postupným barevným tónováním nahrubo nanesené sádrové omítky.

Ve střeše je 26 cm minerální vlny, která chrání vnitřní prostor nejen před zimou, ale hlavně před teplem. Objekt je až po úroveň základů zateplen extrudovaným polystyrenem a nezapomnělo se ani na podlahy. Celkové energetické nároky domu vylepšují sluneční kolektory na jižní straně střechy. Téměř deset měsíců v roce dokážou zabezpečit zásobování domácnosti teplou vodou a zčásti vypomáhají i při topení. Momentálně je v domě kondenzační plynový kotel, o kterém paradoxně nepřímo rozhodla právě manželka majitele. Chtěla vařit na plynu, a když už byl plyn v domě, tak proč jím i netopit? Podle projektu a vypočítaných tepelných ztrát by postačil kotel s výkonem 9 až 12 kW. Pan Jozef byl opatrný a zvolil 18kilowattový. Dnes ví, že by stačilo i 9 kW. Pro tak dobře izolovaný dům by stačilo podlahové vytápění, v tomto případě však zvolili jeho kombinaci s radiátory. Měsíční náklady na plyn a elektřinu v domě s užitnou plochou 260 m2 dnes nepřekračují náklady na běžný třípokojový byt. 

Travnatá plocha za domem jen čeká na osazení houpačky, skluzavky a malého dřevěného domku na hraní. Jako matka si umím živě představit, že sedím na příjemně zastíněné terase, konečně ode mne nikdo nic nechce a sleduji, jak si děti spokojeně hrají.

Když se dílo podaří

„S domem jsem spokojený,“ konstatuje na závěr jeho majitel. „Protože pracuji ve firmě, která projektuje i realizuje rodinné domy, měl jsem možnost vidět několik jeho verzí. V mnoha byly i dobré nápady, ale vždy, když jsem přišel domů, byl jsem rád, že je všechno tak, jak to je.“ Zdá se však, že nejoblíbenějším místem majitele je zahradní přístřešek pro posezení a grilování v rohu pozemku: „Manželka oceňuje, že mě tam baví vaření. Dokázal bych celý den stát u grilu a přehazovat plátky masa,“ spokojeně konstatuje Jozef.

Altánek na grilování a posezení s přáteli je pýchou majitele. Přes den v něm sice kralují děti, ale podvečer se mění v místo k relaxaci, které nabízí i oblíbený výhled na nedaleké pohoří.

Nad materiálem na hrubou stavbu majitel vůbec nemusel uvažovat. Ytong používá ve své projektantské praxi ve firmě ARD Projekt už roky a považuje ho za ideální na stavbu rodinného domu. Kromě dobrých stavebnětechnických vlastností oceňuje i komplexnost celého systému, jednoduché zpracování na stavbě a též to, že při zařizování interiéru nevznikají problémy s věšením obrazů, těžších kusů nábytku nebo se stavebními úpravami pro nejrůznější instalace. (foto: ARD Projekt)

Půdorys přízemí
Exteriér je od interiéru oddělený zádveřím s velkou vestavěnou skříní. Následuje krátká chodba se vstupem na toaletu a do prádelny. Ta plynule vyúsťuje do prostranného obývacího pokoje, z něhož se dá vyjít ven na terasu. Napravo je pouhým kouskem příčky oddělený prostor kuchyně s místem určeným ke společnému stolování. Pokud se otočíte nalevo, vejdete do intimní části domu. Zde se nacházejí dva dětské pokoje, ložnice a koupelna. Pravý roh půdorysu zabírá zčásti garáž pro jedno auto a zčásti technické zázemí.
Půdorys podkroví
V podkroví najdete dva pokoje. Jeden je otevřený směrem do schodiště a zatím je využíván jako televizní místnost. Druhý pokoj má samostatnou koupelnu a čeká, až se ubytují hosté.

 

Co je třeba o domě vědět

Počet obytných místností: 6
Náklady na energii (plyn, voda, elektřina): 2500 Kč/měsíc pro čtyřčlennou rodinu 
Zastavěná plocha: 194,9 m2
Obytná plocha celkem: 135,2 m2
Užitná plocha 1. nadzemního podlaží: 162,75 m2
Užitná plocha 2. nadzemního podlaží: 51,35 m2
Plocha pozemku: 600 m2
Doba výstavby hrubé stavby: 8 týdnů
Celková doba výstavby: 7 měsíců
Náklady na hrubou stavbu: 1 500 000 Kč
Cena za realizaci díla: 3 900 000 Kč
Stavbu realizovala společnost Bau ARD, s. r. o.

TEXT: Nora Škripcová
FOTO: Dano Veselský, ARD Projekt
Odpovědný redaktor: Matej Šišolák
ZDROJ: časopis HOME 2011, JAGA MEDIA, s.r.o. 
{R1}

Komentovat