Dřevěný čtvercový dům: Na pohled uzavřený, ve skutečnosti zalitý sluncem!

Na pohled jednoduchý, tvarově čistý dřevěný dům v centru města Genk v provincii Limburg patří belgicko-japonskému páru. Je výsledkem jejich představy o kombinaci životního a pracovního prostoru v blízkosti města, ale v lokalitě, kde vládne klid.
Reklama
Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx 

Reklama

Dobře utajené nádvoří

Formu jejich představě dali architekti ze studia Cocoon Architecten. Čtvercový dům, jak ho i sami architekti nazvali, nabízí dostatek světla, otevřeného prostoru, vzdušnost, ale na druhé straně i dostatek soukromí podporujícího intimní vztahy rodiny. I když dům působí zvenčí kompaktně, celý čtverec půdorysu není tvořen domem – uprostřed se nachází centrálně vnitřní nádvoří.

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Zdroj světla i soukromí

Díky nádvoří architekti dosáhli, že do jednotlivých místností proniká dostatek přirozeného světla, i když na fasádě nejsou velká okna. Umístění nádvoří uprostřed domu mu dává možnost maximálně soukromého využití. Vnější fasáda je charakteristická nepravidelně umístěnými okny různých velikostí, ale vždy ve tvaru čtverce, aby podtrhly ideu domu. Na první pohled se zdají zcela náhodně umístěny, avšak ze strany interiéru je jejich umístění strategické.

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Rovná střecha? Ne, jen další optická finta

Dalším optickým klamem tohoto zajímavého domu je efekt rovné střechy. Ve skutečnosti střecha není rovná, ale zvažuje se vždy směrem k nádvoří. Tento moment vytváří v interiéru dynamiku a šikmý strop v pokojích vyznívá zajímavě. Působivý je i fakt, že skrz nádvoří můžete vidět do protilehlých místností.

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Podlaha v různých úrovních

Architekti využili k definování jednotlivých prostorů uložení podlahy v různých úrovních. „Díky tomu dům působí jako velmi otevřený a přítomnost každého člověka v něm je cítit. Současně však také vytváří soukromé prostory,“ vysvětlují architekti. Zvláštním detailem je například nižší položení obývací místnosti s rohovou sedací soupravou, která umocňuje pocit soukromí a útulnosti.

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Japonský pokoj Washitsu

V domě je cítit i japonskou tradici, ne nadarmo, majitelé jsou belgicko-japonským párem. Jeden pokoj je moderní interpretací tradiční japonského pokoje Washitsu. V tomto pokoji se setkává staré s novým a to dodává domu speciální charisma.

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Minimální environmentální stopa

Velkým pozitivem domu je jeho ekologičnost. Konstrukce je vyrobena z dřevěného rámu a celulózové izolace, což minimalizuje emise CO2 z konstrukce. Většina použitých materiálů je přírodního charakteru. Střecha umožňuje snadnou a neviditelnou instalaci solárních panelů, které nijak nezasáhnou do vzhledu domu a jeho minimalistické estetiky. Dům je ohříván tepelným čerpadlem. I réva na nádvoří má svou funkci. V létě slouží jako přirozená ochrana před přehřátím interiéru a přímým slunečním světlem. Poskytuje dostatek stínu i na nádvoří, kde si mohou majitelé vychutnat příjemné posezení.

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Soukromé křídlo bez prosklení

Vchod do domu je mírně vsunut do fasády, čímž poskytuje ochranu před nepřízní počasí. V části domu, která nemá skelnou stěnu směrem do nádvoří, ale dřevěnou, se nachází soukromé křídlo obyvatel domu se třemi ložnicemi a hygienickým zázemím. Ostatní prostor je otevřený, vzdušný.

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Foto: Liesbeth Goetschalckx

Čtvercový dům ve zkratce

architektonické studio: Cocoon Architecten

hlavní architekt: Peter Geraerts

lokalita: Genk, Belgie

plocha: 260 m2

realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Liesbeth Goetschalckx

Reklama
Reklama

Komentovat