Dům pro talentovanou fotografku spojuje její potřeby, záliby, tradiční materiály i moderní technologie

Talentovaná fotografka Sidney Bensimon si v roce 2017 koupila pozemek na pobřeží v americkém státě Maine. Představovala si na něm dům, který by byl šitý na míru jejím potřebám, koníčkům i rozpočtu
Reklama

Oslovila architekty z ateliéru DEMO Architects, kteří její představu realizovali. Nazvali ji Stella House. Hlavní touhou majitelky domu bylo mít flexibilní životní prostor. Měl umožňovat mnoho různých aktivit: vaření, hoštění návštěv, relaxaci u krásných výhledů. V případě potřeby má též plnit funkci improvizovaného fotografického studia. Jak to všechno umístit do jednoho domu?

Touhy majitelky nabyly podoby velkého obývacího pokoje s dvojitou výškou orientovaného na jih, který je propojen s otevřenou kuchyní a obytnými částmi výše. Jižní zeď je prosklená a nabízí výhled na stromy a záliv.

Stella House

foto Sidney Bensimon

Okno jako stěna, i okno jako čočka

Na západní stěně hlavního prostoru je velké okno, které slouží jako útulný čtecí a relaxační koutek s výhledem. Schody vedou ke zvýšenému prostoru určenému pro odpočinek, meditaci a cvičení jógy.

„Abychom do této místnosti přinesli více světla, umístili jsme kruhové okno přímo nad prosklenou stěnu nižšího podlaží. Funguje jako čočka, jíž může majitelka sledovat hravý tok světla a stínu v okolní krajině,“ vysvětlují tvůrci.

V druhém bloku domu (umístěném na východě) se nacházejí dvě ložnice a dvě koupelny. Hlavní ložnice je v poschodí. Její stropy zdobí velké světlíky, které rozšiřují využitelnou plochu a zaplavují místnost slunečními paprsky.

Stella House

foto Sidney Bensimon

Nejen pohodlí a funkčnost, ale i zdraví

Podobně jako v mnoha moderních špičkových projektech, i v tomto sehrála klíčovou roli udržitelnost a touha vytvořit zdravý a pohodlný interiér. Stavba je navržena podle principů pasivního domu: veranda orientovaná na jih v létě stíní interiér a v zimě naopak umožňuje slunci vstupovat do prostoru a vytápět ho.

Stella House

foto Sidney Bensimon

Pod teplou přikrývkou a s čerstvým filtrovaným vzduchem

Stěny jsou superizolované a chráněné další vrstvou polyizolační fólie. Tvoří tak teplou přikrývku, která udržuje dům po celý rok v konstantní teplotě. Celá konstrukce je extrémně vzduchotěsná s vysoce účinnou rekuperační jednotkou, která zabezpečuje nepřetržitý přísun čerstvého filtrovaného vzduchu. Vnější stěny a „paluba“ kolem domu jsou obloženy cedrem z místního zdroje, který nebyl ošetřen, takže přirozeně časem nabude šedé barvy. Podlahy jsou z širokých borovicových desek a ošetřené mořidlem na vodní bázi.

Kdo jiný si lépe nafotí svou inspirativní nemovitost než sama majitelka, která je navíc i profesionální fotografkou? Pokochejte se jejími záběry!

Stella House

foto Sidney Bensimon

Stella House

architektonický ateliér: DEMO Architects

designérsky tým: Alessandro Ronfini, Thiru Manickam

plocha: 140 m2

realizace: 2019

Sabína Zavarská
foto: Sidney Bensimon

Reklama

Komentovat