Dům z rakouského Burgenlandu: Skvělý příklad využití rohového pozemku

Působivá stavba vzdušného a slunečního rodinného domu, kterou navrhli architekti ze studia hantabal architekti je zajímavou ukázkou, jak řešit stavbu domu na rohovém pozemku. Jeho svěží bílá fasáda v kombinaci se dřevem, čtvercová okna různých velikostí a bílá hliníková sedlová střecha svědčí o vkusu jak majitelů, tak i architektů. Ten samozřejmě proniká i do interiéru.
Reklama
foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

Pohodlně i v dešti

Dům v rakouském Burgenlandu má jedno podlaží a podkroví. Součástí domu je i garáž, před kterou je kryté parkovací stání. Od garáže ke vchodu domu se dá projít pohodlně i v případě nepříznivého počasí – krytým chodníkem. Samozřejmě, architekti museli návrh domu přizpůsobit nejen tomu, že parcela je rohová, a z toho uplatnit co nejvíce výhod, ale i okolní zástavbě, světovým stranám a prostorovým nárokům majitele. Terén se navíc směrem od ulice mírně svažuje.

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

Současné stavební materiály, jednoduché detaily a soulad s okolím

Řešení návrhu tomu architekti popisují: „Architektonické řešení domu vyplynulo z předpisů daného území a zároveň jsme se inspirovali původní zástavbou, kde se právě střídá šikmá střecha kombinovaná s horizontálními liniemi oplocení a střech. Zároveň používáme současné stavební materiály, jednoduché detaily v exteriéru a interiéru, také jednoduchá bílá fasáda vystřídána dřevěným obkladem, hliníkovými okny a hliníkovým bílým plechem střechy. Tato kombinace vytváří jednu kompaktní ucelenou bílou hmotu objektu s dřevěnými vykousnutími.“

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

Plynulý přechod z interiéru do exteriéru

Moderní architektura je podporována zejména stíráním hranic mezi interiérem a exteriérem, a to okenními výplněmi od podlahy v přízemí, čímž se opticky vnitřní prostor prodlužuje do zahrady přes dřevěnou přiléhající terasu. Terasa je zčásti stíněná terasou na vyšším podlaží, a tedy poskytuje možnost příjemného relaxu i za slunečného počasí.

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

V přízemí společenská část i ložnice rodičů

Dispoziční řešení bylo vytvořeno přesně podle potřeb majitelů a obyvatel domu. Vstupní prostor vede do denně otevřené části s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, která pokračuje do exteriéru díky dřevěné terase. U kuchyně najdete i komoru a technickou místnost. Přes ústřední prostor, kde se nachází šatna, schodiště, hygienická místnost pod schodištěm a přechod do zahrady, přejdete do noční části přízemí. Tu tvoří ložnice rodičů s vlastní šatnou, koupelnou a také se zde nachází pokoj pro hosty, který může sloužit jako pracovna. Z ložnice rodičů je také možné vyjít na terasu a do zahrady.

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

Podkroví patří dětem

Větší část rodiny tvoří děti, takže podkroví je řešeno jako dětská část domu. Sestává ze tří dětských pokojů a herny, která je otevřena přes posuvné prosklení na terasu. Děti mají jednu společnou koupelnu se saunou. Celé podkroví je řešeno z dřevěných příček, dveří a také obkladu krovu z překližkových dřevěných desek Jaffholz v kombinaci se sklem v horní části krovu. Tato kombinace umožňuje otevřený prostor krovu vnímat jako celek a opticky snižuje jeho výšku.

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

Zajímavým řešením je extenzivní zeleň na plochých střechách, noční části přízemí a garáži, což přispívá zároveň k lepší klimatu obytných prostor. Jak se líbí vám?

RD Seewinkelhaus

architektonické studio: hantabal architekti, s.r.o.
autoři: Ing. arch. Michaela Hantabalová, Ing. arch. Juraj Hantabal
spoluautor: Ing. arch. Soňa Pavolová
lokalita: Burgenland, Rakousko
Celková plocha pozemku: 611 m2
Celková zastavěná plocha: 169,3 m2
rok realizace: 2016 až 2017

text: Sabína Zavarská
foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

Reklama

Komentovat