01. 04. 2016
Diskuze (0)
Sdílet

Když mladí manželé z Luhačovic poprvé viděli návrh svého domu, mysleli si, že jde o vtip. Postupně však začali zjišťovat, že architektům Luďku Rýznerovi a Marcele Susedíkové se netradičním pojetím tvaru i vzhledu podařilo vytěžit maximum z malého svažitého pozemku a vytvořit tak ideální, originální domov pro velkou rodinu.

Manželský pár zakládající rodinu se rozhodl pro stavbu rodinného domu na pozemku, který dostali darem od rodičů. Byl poměrně malý, navíc ve svahu a sevřený okolní zástavbou, zkrátka měl nejedno úskalí. Nicméně oba věděli, do čeho jdou, a nebáli se toho, protože jsou tak trochu „od fochu“ – on projektant, ona zahradní architektka. „Neměli jsme mnoho specifických přání: chtěli jsme především velkou spíž, sklep mimo dům a hlavně dostatečně velkou zahradu,“ vyjmenovává majitelka požadavky, které formovaly návrh humpoleckého ateliéru OK Plan Architects pod vedením Luďka Rýznera. Majitelé si ho vybrali na základě předchozích prací – líbily se jim netradičně pojaté, menší rodinné domy s neotřelým vzhledem. Nakonec se ukázalo, že to, co se prvotně jevilo jako nevýhoda, bylo hnacím motorem neotřelých nápadů. „Prvotní nedůvěru k tomuto návrhu, který byl tím odvážnějším ze dvou, jsme rychle překonali. Uvědomili jsme si, že tvar a umístění domu vychází z tvaru pozemku, a vytěží z něj tak maximum,“ pokračuje ve vyprávění majitelka s nejmladším, už třetím přírůstkem do rodiny v náručí.

Směrem do ulice architekt dům uzavřel nežádoucím pohledům zvenčí, a to prostřednictvím plechového obkladu fasády. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Směrem do ulice architekt dům uzavřel nežádoucím pohledům zvenčí, a to prostřednictvím plechového obkladu fasády. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Na střechu, nad hmotu prvního nadzemního podlaží architekt umístil nadstavbu pracovny elipsovitého půdorysu.

FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Nástupní patro v úrovni příjezdové cesty je společenské s hlavní obytnou místností, kuchyní a spíží.

Pokoje mají výstup na ochoz, propojený se zahradou.

Do spodního patra jsou umístěny ložnice, dětské pokoje, hlavní koupelna a technické zázemí domu.

Půdorys má tvar čtvrtkruhu, jihozápadní fasáda se otevírá směrem k výhledům do protilehlých kopců. Svažitost pozemku využili pro výškové členění stavby – nástupní patro je v úrovni komunikace, spodní patro na úrovni zahrady.

Půdorys má tvar čtvrtkruhu, jihozápadní fasáda se otevírá směrem k výhledům do protilehlých kopců. Svažitost pozemku využili pro výškové členění stavby – nástupní patro je v úrovni komunikace, spodní patro na úrovni zahrady. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Praktická „schovka“ pro kola a zahradní techniku i náčiní.

Dílna „zašívárna“, která v sobě ukrývá i domácí vinotéku.

Půdorys má tvar čtvrtkruhu, jihozápadní fasáda se otevírá směrem k výhledům do protilehlých kopců. Svažitost pozemku využili pro výškové členění stavby – nástupní patro je v úrovni komunikace, spodní patro na úrovni zahrady.

Půdorys má tvar čtvrtkruhu, jihozápadní fasáda se otevírá směrem k výhledům do protilehlých kopců. Svažitost pozemku využili pro výškové členění stavby – nástupní patro je v úrovni komunikace, spodní patro na úrovni zahrady. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Luhacovice_1pp

Luhacovice_1np

Luhacovice_2np

Klíč k řešení komplikací

Tím bylo zapomenout na konvence. Architekt využil svažitost terénu ve prospěch interiéru, který díky tomu poskládal trochu netradičně: společenská část se nachází nahoře, ložnice a pokoje dole. Dům otočil otevřenou, prosklenou částí směrem ze svahu, čímž získal jihozápadní orientaci jak pro horní otevřenou část s kuchyní a obývákem, tak pro spodní patro s ložnicemi a dětskými pokoji. Příjemný kontrast k plechové fasádě s lešenářskou konstrukcí a hliníkovými okenními rámy vytváří útulný, teplým dojmem působící interiér, převážně obložený dřevem.

FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Na podobě interiéru se majitelé podíleli maximální možnou měrou. Měli jasnou představu o tom, jak by měl vypadat. „Uvnitř jsme chtěli především hodně dřeva a nábytek, který by byl mixem různých stylů,“ vysvětluje majitelka.

Na podobě interiéru se majitelé podíleli maximální možnou měrou. Měli jasnou představu o tom, jak by měl vypadat. „Uvnitř jsme chtěli především hodně dřeva a nábytek, který by byl mixem různých stylů,“ vysvětluje majitelka. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Drátěná síť neplní pouze funkci bezpečnostního prvku na schodech. Zároveň se stala působištěm popínavé rostliny a dnes už (s pomocí kolíčků na prádlo) i výstavkou rozličných výtvorů kreativních dětských ruček.

Ve válci uprostřed obytné místnosti se nachází prostorná špajzka. Její dřevěný povrch je, stejně jako většina v interiéru, z dubu.

Úsporný, otevřený přírodě

Dům je postaven v nízkoenergetickém standardu s roční spotřebou 17,5 kW/m2 za rok. O tepelný komfort se stará podlahové vytápění, zdrojem tepla je kondenzační plynový kotel. Díky konstrukčnímu řešení a solárním ziskům je však potřeba vytápění minimální, velkou část potřeby v obytné místnosti pokryjí krbová kamna. „Loni jsme za plyn zaplatili asi jen sedm tisíc korun,“ pochvaluje si majitel. Na dotaz, co by naopak dnes udělal jinak, odpovídá: „Absolutní nezávislost na inženýrských sítích – vlastní studna, čistička… Díky špatnému zasíťování jsme si tu už užili své.“ Rodina chtěla být v novém domově, kde bydlí už dva roky, především v kontaktu s přírodou. Není divu, když paní majitelka je profesí zahradní architektka. A tak se dnes může okolí domu pyšnit certifikovanou přírodní zahradou, kde se nepoužívají žádná umělá hnojiva a která je rájem ptáků a užitečného hmyzu. Dosyta se tu také může vyřádit nejchlupatější člen rodiny – černý belgický ovčák varianty Groenendael, který, ač je vznešeného původu a honosí se jménem Chanel Black z Henrisaru, pobytem venku nepohrdá.

Kuchyně je příčinou, proč nakonec majitelé oslovili stejné architekty i při vytváření interiéru. „Chodili jsme po různých designérech a kuchyňských studiích, ale nic nás nezaujalo, a tak jsme se opět vrátili k OK Plan,“ vypráví majitel.

Kuchyně je příčinou, proč nakonec majitelé oslovili stejné architekty i při vytváření interiéru. „Chodili jsme po různých designérech a kuchyňských studiích, ale nic nás nezaujalo, a tak jsme se opět vrátili k OK Plan,“ vypráví majitel. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Obklad za kuchyňskou linkou i pracovní deska jsou z praktického nerezu.

Chodba v nejnižším podlaží ukrývá za stěnou z olejovaného dubu prostor pro technické vybavení domu (kotel, pračka, vysavač atp.) a také koupelnu a toaletu. Francouzským oknem lze vyjít ven do zahrady na terasu.

Chodba v nejnižším podlaží ukrývá za stěnou z olejovaného dubu prostor pro technické vybavení domu (kotel, pračka, vysavač atp.) a také koupelnu a toaletu. Francouzským oknem lze vyjít ven do zahrady na terasu. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Koupelna v ložnicové části má stěny potažené marockým štukem a majitelé si tento praktický povrch nemohou vynachválit. Podlahu tvoří stejné zelenkavé marmoleum, jaké najdeme v zádveří a na toaletě v horním patře. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Koupelna v ložnicové části má stěny potažené marockým štukem a majitelé si tento praktický povrch nemohou vynachválit. Podlahu tvoří stejné zelenkavé marmoleum, jaké najdeme v zádveří a na toaletě v horním patře. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Technické řešení

Nosná konstrukce domu je tvořena zděnými stěnami (z 30cm cihel) a železobetonovými stropy. Izolační vrstvu tvoří minerální vata, převážně v tloušťce 15 cm. Fasády jsou provedeny jako sendvičové s provětrávanou mezerou a různými povrchovými úpravami: pro severní a východní fasádu je finální povrch trapézový plech v pozinkované úpravě, svisle kotvený k podkladnímu roštu, na obloukové fasádě a hmotě pracovny je použito lisované sklo. Střecha je plochá s extenzivní zelení. Před obloukovou fasádou je z jihozápadu předsazen ochoz, tvořený lehkou konstrukcí z lešenářských trubek a dřevěných podlážek z dubových prken. Ochoz je v úrovni střechy krytý trapézovým plechem. Stejně je řešen také parkovací přístřešek před domem.

FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Luděk Rýzner vede zkušený tým architektů z architektonické kanceláře OK Plan Architects, která působí v Humpolci na Vysočině již od roku 1999. Studoval na ČVUT v Praze, od roku 1998 je členem České komory architektů. Při každém návrhu bere v potaz zejména charakter místa a tvar pozemku. Spektrum tvorby jeho týmu je velmi rozmanité – od drobných objektů přes rodinné domy až po velké areály a komplexy.

Marcela Susedíková, která se podílela zejména na návrhu interiéru a jako autorský dozor, vystudovala Fakultu architektury na VUT v Brně. Od ledna 2001 pracuje pro OK Plan Architects. www.okplan.cz

TEXT DOMINIKA ZÁVESKÁ
FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ
ZDROJ časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Kategorie: Izolační vata Minerální vata Návštěvy domů
Tagy: bydleni dum lešeni plech svah
Sdílejte článek

Diskuze