Důmyslně řešené bydlení v domě u řeky

Černý dům na způsob novodobé stodoly leží v oblasti s deštivým podnebím. Návrh architektů předcházela důsledná analýza mikroklimatu, zejména vlivu větru a slunce.
Reklama

Na jejím základě vytvořili projekt efektivního domu, přizpůsobeného klimatu i okolní krajině. Černý dům nezaostává ani v oblasti komfortu, který dokáže svým obyvatelům poskytnout.

Reklama

Uvnitř proudí slunce i vzduch

Rodinný dům navazuje tvarem a velikostí na zavedenou typologii lokality. V jeho centru se nachází zdroj tepla a kolem něj obal s nízkou propustností tepla. Fasády jsou navrženy podle jejich orientace vůči slunci. Vtahují ho dovnitř, podobně jako vzduch, který cirkuluje nejen horizontálně, ale i vertikálně. Vertikální cirkulaci a propojení obou podlaží umožňuje jádro budovy.

Architekti stavbu umístili tak, aby ji přirozeně blízké stromy chránily před nepřízní počasí, a domácí si mohli užívat co největší část pozemku.

Na dvou úrovních

První a druhé nadzemní podlaží se liší svou funkcí. V přízemí se nacházejí společné prostory zahrnující kuchyň, jídelnu, obývací místnost a hygienické zázemí, na horním podlaží jsou soukromé místnosti: ložnice, koupelny a rodinný pokoj. Kuchyni je možné od jídelny a obývací místnosti podle potřeby oddělit třídílnými posuvnými dveřmi ze dřeva.

Z materiálů hraje v interiéru hlavní roli dřevo zkombinované s bílou omítkou. Fasáda domu představuje opačný kontrast – využívá černou s bílými rámy oken. V rámci této jednoduché barevnosti jsou překvapivé výrazně modré dvoukřídlé vchodové dveře. Přinášejí příjemné osvěžení celého designu.

Mezi interiérem a exteriérem

Pro domácí, ale i samotné architekty bylo důležité vytvořit co nejintenzivněji propojení interiéru domu s jeho exteriérem, tak, aby ho domácí i navzdory častým dešťům mohli efektivně využít. K jídelně a obývací místnosti připevnili meziprostor, který má východní a severní stěnu zasklenou. Zachycuje sluneční světlo a teplo a přenáší ho do interiéru. Kromě světla pomáhá udržet v interiéru příjemnou teplotu. Toto řešení ji dokáže zvednout až o 5,3 stupně Celsia! Z opačné strany jsou fasády domu uzavřené. Propojení s exteriérem představují i ​​zastřešená parkovací stání pro dvě auta a balkon v prvním patře.

Stone House ve zkratce

Architekti: Cristóbal Lamarca, Estudio Alinea, Pe+Br+Re arquitectos

Lokalita: Puerto Varas, Chile

Plocha: 307 m2

Rok realizace: 2018

 

Sabína Zavarská

Foto: Nicolás Saieh

Reklama

Komentovat