Dvojice si postavila vysněný dům na pobřeží

Shauna a Peter si pro společný život vybrali městečko Thorpness v hrabství Suffolk na východním pobřeží Anglie. Toto menší šarmantní město se svéráznými restauracemi a obchůdky je známé především festivalem klasické hudby. Dvojice si tu postavila vysněný dům, který romanticky hledí na moře.
Reklama

Peter a Shauna několik let snili o domě v této oblasti, ale žádný z těch, které byly na prodej, nesplňoval jejich představy. Na tento dům narazili úplnou náhodou. Byl velmi zanedbaný a vyžadoval velkou rekonstrukci. Jim se však tak zalíbil, že se rozhodli jít do toho. Byli přesvědčeni, že navzdory obrovskému úsilí potřebnému k rekonstrukci to bude jejich dům snů. Je situován mimo centrum města nedaleko pláže a už při vstupu okouzlí přívětivou atmosférou s tématem moře vyjádřeným výběrem barev a materiálů.

Všechny místnosti otočené k moři mají velké skládací skleněné dveře, které celý dům otevírají a propojují s exteriérem. Zadní terasa domu je oblíbeným místem pro posezení při kávě s přáteli nebo i pro rodinnou večeři. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Všechny místnosti otočené k moři mají velké skládací skleněné dveře, které celý dům otevírají a propojují s exteriérem. Zadní terasa domu je oblíbeným místem pro posezení při kávě s přáteli nebo i pro rodinnou večeři. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Zadní strana domu je nasměrovaná k moři a nabízí ničím nerušený pohled na moře. Umožňuje to velké zasklení a bezrámové skleněné zábradlí, které tvoří neviditelnou bezpečnostní bariéru. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Zadní strana domu je nasměrovaná k moři a nabízí ničím nerušený pohled na moře. Umožňuje to velké zasklení a bezrámové skleněné zábradlí, které tvoří neviditelnou bezpečnostní bariéru. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Přední strana domu působí jednoduchým, pro danou lokalitu možná až standardním dojmem. Jen velké okno, jímž je vidět skrz dům až na moře, dává tušit velkorysé řešení domu. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Přední strana domu působí jednoduchým, pro danou lokalitu možná až standardním dojmem. Jen velké okno, jímž je vidět skrz dům až na moře, dává tušit velkorysé řešení domu. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ 

Venkovský minimalismus

Do domu se dostanete malou předzahrádkou a přes verandu, která poskytuje místo k posezení a zároveň chrání před přírodními živly. Velkorysé vnitřní prostory nejsou zahlceny množstvím nábytku či dekorací, jak je to běžné v anglických venkovských domech. Zde dominuje samotný prostor lehce podtržený vkusnou kombinací nového a starého. Minimalismus s venkovskými prvky bez výrazných dekorativních předmětů a v jemné barevnosti moře je přesně podle představ majitelů.

Reklama

Bezprostřední blízkost moře byla hlavní inspirací a motivem rekonstrukce celého domu.

„Kombinace starého a nového se mi vždy líbila. Starší kusy nábytku v jednoduchém prostoru více vyniknou, na druhé straně nábytek s historií a duší vdechne strohému, chladnému prostoru teplo domova,“ vysvětluje majitelka. Dřevěnou podlahu natřeli na bílo v celém domě s výjimkou koupelen a kuchyně. Má tak odlehčit těžký dřevěný nábytek.

Během chladných a sychravých dní si majitelé rádi posedí u krbu v typickém anglickém stylu – s cihlami a dřevěnou římsou. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Během chladných a sychravých dní si majitelé rádi posedí u krbu v typickém anglickém stylu – s cihlami a dřevěnou římsou. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Barvy okolí – světlemodrá jako hladina vody či jasná obloha nad ní, zemité či pískové tóny pobřeží – na bílém podkladě tvoří základní barevnou škálu interiéru celého domu. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Barvy okolí – světlemodrá jako hladina vody či jasná obloha nad ní, zemité či pískové tóny pobřeží – na bílém podkladě tvoří základní barevnou škálu interiéru celého domu. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Potřebovali tu dostatečně velký odkládací prostor pro mnoho suvenýrů a dárků od přátel. Řešení získalo podobu velké, ale jednoduché policové sestavy, která vede od jídelní části až po obývací pokoj. Zároveň slouží jako příborník. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Potřebovali tu dostatečně velký odkládací prostor pro mnoho suvenýrů a dárků od přátel. Řešení získalo podobu velké, ale jednoduché policové sestavy, která vede od jídelní části až po obývací pokoj. Zároveň slouží jako příborník. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Orientální paraván plní funkci závěsu nebo záclony v každé místnosti. Tento prvek brání přílišnému množství slunečních paprsků znepříjemňovat ranní vstávání nebo vytváří příjemnou intimitu pro večerní posezení. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Orientální paraván plní funkci závěsu nebo záclony v každé místnosti. Tento prvek brání přílišnému množství slunečních paprsků znepříjemňovat ranní vstávání nebo vytváří příjemnou intimitu pro večerní posezení. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Moře jako hlavní téma

Ze vstupní haly se dvoukřídlými dveřmi vchází do obývacího pokoje, který je velkým otevřeným prostorem se třemi jasně definovanými částmi – jídelní, odpočinkovou a televizní. Celá místnost má tak velkorysou rozlohu, že ve všech třech částech mohou obyvatelé domu trávit svůj čas, aniž by se navzájem rušili. Nové sedačky vyrobené v místní dílně doplňuje starý nízký nábytek z místního bazaru.

Dominantou prostoru měl být stůl, a proto vybírali ostatní prvky v nenápadném a jednoduchém moderním designu jako protiklad k venkovské klasice. Nezapomněli ani na praktické detaily, jako je připojení stolní lampy do elektrické sítě uprostřed místnosti. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Dominantou prostoru měl být stůl, a proto vybírali ostatní prvky v nenápadném a jednoduchém moderním designu jako protiklad k venkovské klasice. Nezapomněli ani na praktické detaily, jako je připojení stolní lampy do elektrické sítě uprostřed místnosti. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Srdcem domu je jídelní část obývacího prostoru, jíž dominuje velký dřevěný jídelní stůl s osmi židlemi ve venkovském stylu. Domácí ho koupili v londýnském obchodě se starožitnostmi. Na jídelní část navazuje otevřená kuchyň, která se stejně jako jídelna či obývací pokoj otevírá do exteriéru pomocí velkých skládacích dveří. Dispozičnímu návrhu a zařízení kuchyně věnovala Shauna velkou pozornost. Chtěla mít jistotu, že se jí v kuchyni bude dobře vařit a zároveň si bude moci povídat s Petrem či přáteli, kteří u nich budou na návštěvě.

Světlezelená barva kuchyňské linky umocňuje mořskou barevnost prostoru, břidlicová dlažba v různých odstínech zase připomíná průmyslové podlahy. Žulové pracovní plochy s kuchyňskými pomůckami z nerezové oceli vytvářejí dojem moderní a profesionálně vybavené kuchyně.

Ve velkém bílém prostoru s charakterem minimalismu, nezahlceném množstvím věcí, dřevěný stůl a židle s patinou a duší venkova prostor ohřívají a vnášejí do něj prvek domova. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Ve velkém bílém prostoru s charakterem minimalismu, nezahlceném množstvím věcí, dřevěný stůl a židle s patinou a duší venkova prostor ohřívají a vnášejí do něj prvek domova. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Z haly se vychází na poschodí domu. Tady použili jedinou výraznou barvu na stěně, ale i ta je pod taktovkou moře doplněna o pískovou barvu koberce z mořské trávy na schodech. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Z haly se vychází na poschodí domu. Tady použili jedinou výraznou barvu na stěně, ale i ta je pod taktovkou moře doplněna o pískovou barvu koberce z mořské trávy na schodech. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Základem je bílá barva

Základem interiéru všech místností v poschodí je přiznaná dřevěná konstrukce krovu natřená na bílo a bílé stěny. Hlavní ložnice je otevřeným prostorem s dominující bílou barvou a s přiznanými trámy konstrukce šikmé střechy. Postel je umístěna centrálně, tak aby se z ní dalo přes velké skleněné skládací dveře dívat na moře. Prostor ložnice osvěžuje orientální paraván, který plní funkci žaluzií.

„Sedačky v obývacím pokoji jsme si dali vyrobit v místní dílně a doplnili jsme je originálním starým nábytkem z místního bazaru.“ FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

„Sedačky v obývacím pokoji jsme si dali vyrobit v místní dílně a doplnili jsme je originálním starým nábytkem z místního bazaru.“ FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Koupelna majitelů se sprchou v jednoduchém designu je přístupná přímo z ložnice. Její strop je obložený dřevem a stejně jako v celém domě i tady dominuje bílá, kterou doplňuje černá břidlicová dlažba.

Majitelka si přála moderní a funkční kuchyň a zároveň nechtěla, aby byla skryta v zadní části místnosti. Její dispozici a zařízení věnovala mnoho času a důkladně si ji naplánovala. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Majitelka si přála moderní a funkční kuchyň a zároveň nechtěla, aby byla skryta v zadní části místnosti. Její dispozici a zařízení věnovala mnoho času a důkladně si ji naplánovala. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Interiér celého domu je velmi střídmý, působí čistě a vzdušně. Útulnost mu propůjčují dekorační látky, jedinečné kusy nábytku a všudypřítomné dřevo. Exkluzivní umístění a fascinující pohledy na moře dělají z tohoto romantického domu krásné místo pro život.

V poschodí jsou tři koupelny, všechny v tomtéž duchu, s bílým kabátem na stěnách a černými botami na podlaze. Minimalistický design nechává vyniknout výrazným prvkům dřevěné konstrukce šikmé střechy. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

V poschodí jsou tři koupelny, všechny v tomtéž duchu, s bílým kabátem na stěnách a černými botami na podlaze. Minimalistický design nechává vyniknout výrazným prvkům dřevěné konstrukce šikmé střechy. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Ložnice pro hosty je stejně jako ostatní ložnice zařízena minimalisticky. Nachází se v ní jen to, co skutečně potřebujete. Dominantou prostoru je jen dřevěná konstrukce krovu natřená na bílo. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

Ložnice pro hosty je stejně jako ostatní ložnice zařízena minimalisticky. Nachází se v ní jen to, co skutečně potřebujete. Dominantou prostoru je jen dřevěná konstrukce krovu natřená na bílo. FOTO: CARLOS DOMINGUEZ

TEXT: KAMILA ĎURÍKOVÁ
FOTO: CARLOS DOMINGUEZ
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat