Energeticky úsporný bungalov pro rodinu se dvěma dětmi

Pohodlné bydlení v minimalistickém stylu s dostatkem prostoru, bazénem a saunou bylo snem mladé rodiny. Díky brněnskému ateliéru se stalo více než půvabnou skutečností.

Touha po vlastním komfortním bydlení přivedla majitele domu k architektům z brněnského ateliéru Fandament Architects. Dobré reference o jejich práci jim zprostředkoval bratr investora, který s architekty delší dobu spolupracuje jako truhlář.

Široké kuchyňské okno poskytuje přímý výhled na příjezdovou cestu a všechny případné návštěvníky domu. FOTO Lukáš Erban
Přečtěte si také:

Pasivní dřevostavba v Kumburském Újezdu s výhledem na hrad

Požadavky byly jasné. Rodina se dvěma dětmi měla vizi moderního bezbariérového domu, který by byl dostatečně prostorný, aby v něm mohli všichni členové domácnosti pohodlně fungovat. Dům měl být zároveň tvarově jednoduchý a energeticky úsporný, chybět neměly ani bazén a sauna, aby si rodina mohla doma dopřát skutečnou relaxaci. Požadavky investora architekti postupně přetavili do návrhu, s nímž se majitelé rychle ztotožnili. Práce na projektu trvala přibližně rok a samotný dům se potom stavěl asi další dva.

Jednoposchoďová nepodsklepená stavba s plochou střechou a se zabudovanou garáží pro dvě auta je tvarově poměrně jednoduchá. FOTO JAKUB HOLAS

Jednoposchoďová nepodsklepená stavba s plochou střechou a se zabudovanou garáží pro dvě auta je tvarově poměrně jednoduchá. FOTO JAKUB HOLAS

Působivé průřezy s geometrickou estetikou vnášejí do atria světlo, hru stínů a zároveň vytvářejí na hladině bazénu zajímavý efekt. Přitom zachovávají soukromí všech, kteří si teplé dny ve vodě užívají. FOTO JAKUB HOLAS

Působivé průřezy s geometrickou estetikou vnášejí do atria světlo, hru stínů a zároveň vytvářejí na hladině bazénu zajímavý efekt. Přitom zachovávají soukromí všech, kteří si teplé dny ve vodě užívají. FOTO JAKUB HOLAS

S velkorysým atriem

Koncept domu vychází z nízkého tubusu, který se otevírá ve směru spádu pozemku. Jednoposchoďová nepodsklepená stavba s plochou střechou a se zabudovanou garáží pro dvě auta je tvarově poměrně jednoduchá. Dominantním prvkem přední části je odsazená hmota, která stavbu vizuálně zatraktivňuje, v zadní části je zase do obdélníkové hmoty vyřezané vskutku prostorné venkovní atrium, přístupné ze všech ložnic i denní části, propojující dům se zahradou. Bylo jedním z dalších požadavků investorů a je spojeno i s částečně krytou terasou. Této části zase dominuje velkorysý bazén s rozměry 10 × 4 m.

Vkusný minimalistický design domu navzdory své jednoduchosti působí na pozadí svažující se ulice dynamicky. Obklad z termodřeva zase příjemně koresponduje s nedalekým lesem. FOTO MARTIN MATULA
Přečtěte si také:

Dá se to! Moderní jednopodlažní dům postavili vlastními silami

Majitelé původně uvažovali o vnitřním, který měl být součástí domácího wellness, pro finanční náročnost ho ale nahradila ekonomičtější venkovní varianta doplněná praktickým nízkým zastřešením. Z finančních důvodů se měnila i střešní konstrukce samotného domu. Monolitický železobetonový strop nakonec nahradily dřevěné nosníky. Samotný dům je postaven z pórobetonových tvárnic Ytong. Architekti ho vyhodnotili jako nejvhodnější materiál pro tento typ stavby, a to i s ohledem na přesné zdění a možnost modulace.

Rodina si přála moderní a prostorný bezbariérový dům. Chybět neměly ani bazén a sauna, aby si rodina mohla doma dopřát skutečnou relaxaci. FOTO JAKUB HOLAS

Rodina si přála moderní a prostorný bezbariérový dům. Chybět neměly ani bazén a sauna, aby si rodina mohla doma dopřát skutečnou relaxaci. FOTO JAKUB HOLAS

Bílá je barvou hlavní hmoty domu. Noční zónu charakterizuje hřejivý dřevěný obklad. V denní části byl zvolen kamenný obklad z břidlice. FOTO JAKUB HOLAS

Bílá je barvou hlavní hmoty domu. Noční zónu charakterizuje hřejivý dřevěný obklad. V denní části byl zvolen kamenný obklad z břidlice. FOTO JAKUB HOLAS

Čtyři funkční zóny, čtyři materiály

Zajímavým vizuálním prvkem rodinného domu je použití čtyř různých materiálů ve čtyřech funkčních částech domu. Tato koncepce vznikla ještě v procesu tvorby studie a okamžitě se setkala s nadšením investorů. Výjimečnost řešení spočívá ve skutečnosti, že rozložení materiálů bylo použito nejen v interiéru, ale zopakovalo se i exteriéru. Jednotlivé druhy byly voleny s ohledem na charakter a funkci prostoru. Noční zónu, tedy dětské pokoje, ložnici rodičů a společnou koupelnu, charakterizuje hřejivý dřevěný obklad a dřevo je i na terase a v denní části domu. Garáž a přidružená technická místnost zaujmou výraznou žlutou barvou použitých laminátových desek, přičemž tatáž barevnost se opakuje i v jídelní části.

V denní části byl zvolen kamenný obklad z břidlice, který se nachází i na jedné z vnějších stěn domu. Na pracovnu, která zároveň plní i funkci pokoje pro hosty, a saunu přístupnou z exteriéru byla zase použita bílá štuková omítka; bílá je zároveň i barvou hlavní hmoty domu.

Kuchyň s pracovním ostrovem dominuje otevřené denní části. Otevřené police byste tu hledali marně, a tak si prostor snadno zachovává čistý vzhled. FOTO JAKUB HOLAS

Kuchyň s pracovním ostrovem dominuje otevřené denní části. Otevřené police byste tu hledali marně, a tak si prostor snadno zachovává čistý vzhled. FOTO JAKUB HOLAS

Interiér

Kromě už zmiňovaných vizuálních prvků architekti při řešení interiéru pomohli i s výběrem dalších materiálů a koncových prvků, jakými jsou svítidla, podlahy či vestavěný nábytek, a odsouhlasili i podobu kuchyně. Zbytek nábytku a doplňky si potom majitelé zvolili podle svých osobních preferencí a vkusu. Zařízení interiéru tak působí čistým dojmem. Otevřené denní části dominuje kuchyň s pracovním ostrovem. Atraktivním prvkem jsou zde okna nahrazující standardní kuchyňskou zástěnu. Na kuchyň navazuje jídelní a obývací část. Systém posuvných dveří elegantně propojuje denní zónu s exteriérem a prostor prosvětluje. V denní části domu byly použity trojvrstvové dřevěné parkety, v koupelně, prádelně a na WC keramická dlažba, v noční části se majitelé rozhodli pro koberce.

Střechu dřevostavby podpírají ocelové sloupy. První přiznaná řada kopíruje linii terasy, druhá − pohledům zvenčí více méně skrytá – následuje linii přední stěny domu. Do pohody zahrádkářské kolonie se tak vkrádá trocha industriálního vzruchu. FOTO Dano Veselský
Přečtěte si také:

Menší dům za rozumnou cenu, do kterého se vejdou dva lidi, dve kočky a pes

Jídelní a obývací část navazuje na kuchyň. Vládnou tu šedá sedací souprava a zelené doplňky. Útulný dojem pak dotvářejí zejména zelené pokojové rostliny. FOTO JAKUB HOLAS

Jídelní a obývací část navazuje na kuchyň. Vládnou tu šedá sedací souprava a zelené doplňky. Útulný dojem pak dotvářejí zejména zelené pokojové rostliny. FOTO JAKUB HOLAS

N_realizacie_Atrium_OS-4Půdorys
1 vstup do domu
2 chodba
3 prádelna
koupelna s WC
ložnice rodičů se šatnou
dětský pokoj
7 dětský pokoj
8 atrium s bazénem
9 terasa
10 sauna
11 pracovna/pokoj pro hosty
12 obývací pokoj
13 jídelna
14 kuchyň
15 chodba
16 WC
17 technická místnost
18 garáž

Dům v kostce

Nízkoenergetická vila Atrium
Autor: Fandament Architects, s. r. o.
Lokalita: Moravskoslezský kraj
Realizace: 2010–2014
Zastavěná plocha: 380 m2
Užitková plocha: 260 m2
Pozemek: 1250 m2
Konstrukční systém: pórobetonové tvárnice Ytong
Zateplení: kontaktní, expandovaný polystyren EPS, na některých místech minerální vlna
Střecha: plochá
Strop: dřevěné sbíjené nosníky, sádrokartonový podhled
Okna: dřevěná (s izolačním dvojsklem), v obývací části posuvné dveře s bezpečnostním zasklením (portály HS)
Vytápění a příprava teplé vody: tepelné čerpadlo voda – vzduch, krbová vložka napojená na komín (obložená tepelněizolačními deskami)
Terasa: exotická dřevina bankirai, frézovaná, tloušťka 25 mm

Pavel Lazarov
Fandament Architects, s. r. o.
Jižní náměstí 21
619 00 Brno
www.fandament.eu

PŘIPRAVILA: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO: JAKUB HOLAS
ZDROJ: časopis HOME 05/2015

Komentovat