Menší dům za rozumnou cenu, do kterého se vejdou dva lidi, dve kočky a pes

Zní to skoro jako pohádka. Byl jednou jeden dědeček s babičkou a ti měli zahradní chatku. Brávali tam s sebou svého vnuka, který si místo natolik zamiloval, že si tam v dospělosti rozhodl postavit svůj dům. A protože cestou potkal šikovného architekta, výsledek stojí za to a jezdí se na něj dívat lidé z širokého okolí.
Reklama

Na zelených kopcích podél údolí Labe se mísí stará vilová zástavba s rekreačními chatkami ve stylu zahrádkářských kolonií. V městské části Vaňov v Ústí nad Labem tak vzniká jedinečná atmosféra, do níž se architekti ze studia 3+1 architekti rozhodli vsadit domek s užitnou plochou 80 m2, inspirovaný původní zahradní chatkou, včelím úlem, ale i moderními dřevostavbami.

Dřevostavba ve Frýdštejně v nízkoenergertickém standardu budí obdiv
Přečtěte si také:

Dřevostavba ve Frýdštejně v nízkoenergertickém standardu budí obdiv

Poměrně prudký sklon pozemku komplikoval stavbu, a také ji poměrně prodražil. Na druhou stranu, umístění domku na kopci mu dodává neopakovatelnou atmosféru a obohacuje ho o výhledy, které jsou k nezaplacení. FOTO Dano Veselský

Poměrně prudký sklon pozemku komplikoval stavbu, a také ji poměrně prodražil. Na druhou stranu, umístění domku na kopci mu dodává neopakovatelnou atmosféru a obohacuje ho o výhledy, které jsou k nezaplacení. FOTO Dano Veselský

Protože se stavba domu protáhla, měli majitelé dostatek času vypiplat si zahradu ještě před nastěhováním.

Stavba je opatřena plochou, pultovou střechou. Prosklení v přední části nad terasou vnáší ještě více denního světla do celého obytného prostoru. Dům tak působí vzdušným, světlým dojmem. FOTO Dano Veselský

Stavba je opatřena plochou, pultovou střechou. Prosklení v přední části nad terasou vnáší ještě více denního světla do celého obytného prostoru. Dům tak působí vzdušným, světlým dojmem. FOTO Dano Veselský

Úzká prosklená pasáž odlehčuje barevnou hmotu druhého podlaží a odděluje noční prostor pro hosty a domácí. Na zadní stěně domu je umístěn komín, který bude odvádět kouř z krbových kamen v obývacím pokoji. FOTO Dano Veselský

Úzká prosklená pasáž odlehčuje barevnou hmotu druhého podlaží a odděluje noční prostor pro hosty a domácí. Na zadní stěně domu je umístěn komín, který bude odvádět kouř z krbových kamen v obývacím pokoji. FOTO Dano Veselský

„Viděl jsem už dříve několik realizací od studia 3+1 architekti a věděl jsem, že to je přesně to, co chci. Od začátku jsme vše svěřili do rukou architektů, a tak doma nevznikaly žádné třenice,“ směje se jeden z majitelů Přemek Boček. Se spoluprací je spokojený i architekt. „S investory jsme si hned na počátku porozuměli. Líbí se mi, když má stavebník k místu-pozemku vztah, ví, co očekávat. Navrhování je pak přesnější,“ hodnotí spolupráci architekt Pavel Plánička.

Střechu dřevostavby podpírají ocelové sloupy. První přiznaná řada kopíruje linii terasy, druhá − pohledům zvenčí více méně skrytá – následuje linii přední stěny domu. Do pohody zahrádkářské kolonie se tak vkrádá trocha industriálního vzruchu. FOTO Dano Veselský

Střechu dřevostavby podpírají ocelové sloupy. První přiznaná řada kopíruje linii terasy, druhá − pohledům zvenčí více méně skrytá – následuje linii přední stěny domu. Do pohody zahrádkářské kolonie se tak vkrádá trocha industriálního vzruchu. FOTO Dano Veselský

Kdo při pohledu na barevné buňky druhého podlaží získá pocit, že už je někde viděl, rozhodně se nezmýlí. Inspiraci barevnými dřevěnými úly nezapřou.

Požadavek majitelů zněl: menší dům za rozumnou cenu, do kterého se vejdou dva lidi, dvě kočky a pes.

Svah jako přednost i výzva

Dům je dřevostavba doplněná ocelovými prvky – jak v exteriéru (na terase), tak v interiéru. Dřevěná terasa se jakoby vznáší nad terénem. Nad kompaktní černou hmotou prvního podlaží se tyčí dvě barevné „buňky“ druhého podlaží. Nejnáročnějšími body celé stavby bylo její zakládání, a také doprava stavebního materiálu a odvoz odpadu. Pozemek se totiž nachází v prudkém svahu. I s ohledem na to bylo zvoleno jako základní materiál dřevo, jehož doprava byla nejjednodušší. Vytěžená hlína se nakonec použila pro vyrovnání terénu. Odvoz by totiž vyšel na stejnou částku, jaká nakonec padla na vybudování spodní opěrné zdi. Pod domem díky tomu vznikla další, zatravněná terasa, kde našla své místo praktická nafukovací vířivka. „Do budoucna uvažujeme i o bazénu, ale zatím nám to takhle stačí. Během vlny veder se vířivka skvěle osvědčila,“ říká Přemek.

třecha domu měla být původně zelená, majitelé však od ní (i po zkušenostech s menší stavbou sauny, na které ji použili), upustili. Tenká vrstva hlíny na ní totiž rychle prosychá, na domě by tak musela být výrazně větší, což by však představovalo příliš velkou zátěž. Na střeše se proto nachází jen vrstva štěrku, což je však spíše pohledová záležitost. FOTO DANO VESELSKÝ
Přečtěte si také:

Pro život na venkově si vybrali pasivní dřevostavbu

Skleněná stěna v přízemí směrem do terasy splňuje moderní požadavek na extenzi bydlení do exteriéru. Okna s čirým izolačním dvojsklem a hliníkovými profily jsou neotvíravá, komunikaci s terasou zajišťují posuvné dveře. FOTO Dano Veselský

Skleněná stěna v přízemí směrem do terasy splňuje moderní požadavek na extenzi bydlení do exteriéru. Okna s čirým izolačním dvojsklem a hliníkovými profily jsou neotvíravá, komunikaci s terasou zajišťují posuvné dveře. FOTO Dano Veselský

Interiér si majitelé zařizovali sami. Je v něm cítit smysl pro jednoduchý, ale nápaditý design. Šetřilo se kusy i barvami. Základní bílou doplňuje jen tmavě hnědá podlaha s dřevěným dekorem, modrý sedací nábytek a červeno-žluté detaily. FOTO Dano Veselský

Interiér si majitelé zařizovali sami. Je v něm cítit smysl pro jednoduchý, ale nápaditý design. Šetřilo se kusy i barvami. Základní bílou doplňuje jen tmavě hnědá podlaha s dřevěným dekorem, modrý sedací nábytek a červeno-žluté detaily. FOTO Dano Veselský

Vše, co je potřeba k životu, na 80 m2

V prvním nadzemním podlaží se nachází otevřený obytný prostor s kuchyní, jídelnou, obývacím prostorem a pracovním koutem. Předchází mu ve vchodové části technická místnost s kotlem, pračkou a úložným prostorem. Do klidové části, která byla umístěna do druhého podlaží a vytvořena na dvou úrovních, vede úzké schodiště. Na první úrovni vytvořili majitelé útulnou ložnici pro hosty, na druhé vznikla ložnice pro ně samotné. Koupelna zůstala v přízemí, vchází se do ní z pracovního koutu za schodištěm.

Protože se na 80 m2 muselo šetřit místem, jídelní plocha je vlastně prodloužením té pracovní, umístěné vedle varné desky. FOTO Dano Veselský

Protože se na 80 m2 muselo šetřit místem, jídelní plocha je vlastně prodloužením té pracovní, umístěné vedle varné desky. FOTO Dano Veselský

Dominantou kuchyně-jídelny je designová digestoř značky Elica, která je zavěšena jen na třech ocelových lankách a díky tomu nepůsobí v malém prostoru tak těžce.

Úzké ocelové schodiště, které vede do druhého podlaží, vedle své praktické funkce plní i roli působivého estetického prvku v interiéru. FOTO Dano Veselský

Úzké ocelové schodiště, které vede do druhého podlaží, vedle své praktické funkce plní i roli působivého estetického prvku v interiéru. FOTO Dano Veselský

Světlík nad schodištěm mu zajišťuje dostatek přirozeného denního světla.

Topení elektřinou i krbem

Podlahy v celém domě jsou vytápěné, v obytných místnostech je podlaha laminátová, v koupelně epoxidová stěrka a v technické místnosti keramická dlažba. O výrobu tepla se zatím stará jen elektrokotel. Díky nízkému tarifu a konstrukčnímu řešení v nízkoenergetickém standardu je konečná částka za vytápění pro majitele více než přijatelná. Už ale mají vybrána i krbová kamna, jen čekají, až doplní vyčerpaný rozpočet. „Na podzim by mělo být našetřeno, takže letos v zimě už se ohřejeme u ohně,“ těší se Přemek.

Přestože rozloha obydlí není nijak závratná, věnovali architekti koupelně poměrně velkorysý prostor, kam se vešla velká rohová vana a dvě umyvadla. FOTO Dano Veselský

Přestože rozloha obydlí není nijak závratná, věnovali architekti koupelně poměrně velkorysý prostor, kam se vešla velká rohová vana a dvě umyvadla. FOTO Dano Veselský

Kombinace žluté a šedé respektuje barevnou škálu domu, první barva odkazuje k barvě schodiště, druhou najdeme jak na doplňcích v obytném prostoru, tak v exteriéru.

„Líbí se nám témata, do kterých můžeme vnést naši bezprostřední zkušenost. Zajímá nás okraj a periferie – spíš věci slabé než silné, spíš obyčejné a trvanlivé než nahodile aktuální.“
Pavel Plánička

Přečtěte si také:

Dvoupodlažní dřevostavbu nedaleko Prahy navrhli obráceně

Kouzlo detailu

Barevné akcenty do interiéru vnášejí červené, žluté a modré doplňky, které odkazují na barvy „včelích úlů“ v exteriéru. FOTO Dano Veselský

Barevné akcenty do interiéru vnášejí červené, žluté a modré doplňky, které odkazují na barvy „včelích úlů“ v exteriéru. FOTO Dano Veselský

Z celého domu jsou úchvatné výhledy. Když zrovna není počasí vhodné k lenošení ve vířivce, mohou majitelé i jejich návštěvy relaxovat v pohodlných pohovkách na terase a kochat se pohledem na okolní kopce. FOTO Dano Veselský

Z celého domu jsou úchvatné výhledy. Když zrovna není počasí vhodné k lenošení ve vířivce, mohou majitelé i jejich návštěvy relaxovat v pohodlných pohovkách na terase a kochat se pohledem na okolní kopce. FOTO Dano Veselský

V ložnici majitelů najdete jen minimum předmětů. Při pohledu z okna pochopíte proč – nádherný výhled do zelených kopců, na údolí Labe, hrad Střekov a další dominanty města je sám o sobě bohatým vybavením místnosti. FOTO Dano Veselský

V ložnici majitelů najdete jen minimum předmětů. Při pohledu z okna pochopíte proč – nádherný výhled do zelených kopců, na údolí Labe, hrad Střekov a další dominanty města je sám o sobě bohatým vybavením místnosti. FOTO Dano Veselský

Stěny v celém domě zdobí komiksové obrazy, které vnášejí do střídmě zařízeného interiéru barevnost. FOTO Dano Veselský

Stěny v celém domě zdobí komiksové obrazy, které vnášejí do střídmě zařízeného interiéru barevnost. FOTO Dano Veselský

Dům v kostce

Konstrukční systém: Nosná dřevěná rámová konstrukce typu two-by-four, ve dvou podlažích.
Základy: Plošné zakládání na základových pasech spřažené základovou deskou. Součástí založení domu je železobetonová opěrná zeď z pohledového betonu, spojená se základovou deskou domu.
Nosné stěny: Dřevěné rámy z jednotného profilu fošen 60×140 mm. Ztužující železobetonová stěna z pohledového betonu, uvnitř dispozice domu − přízemí.
Obvodový plášť: Obvodový plášť domu je řešen jako difuzně otevřený. Vnitřní staticky účinný záklop nosné rámové konstrukce je navržen z desek OSB s přelepenými spoji a slouží zároveň jako parobrzd­ná vrstva. V kritických detailech, jako jsou rohy, kouty, přechody stěn a stropů, jsou desky doplněny parotěsnými fóliemi. Vnější strana rámů je zaklopena difuzně propustnými dřevovláknitými deskami, dále větraná svislá dutina a dřevěný horizontální fasádní obklad. Obvodové stěny patra v prostoru nad světlíkem schodiště jsou z vnější strany oplechovány předzvětralým titanzinkovým plechem.
Střecha: Střecha nad přízemím pultová je řešena jako dvouplášťová větraná, střechy nad 2. nadzemním podlažím jako jednoplášťové nevětrané. Vrchní hydroizolační fólie EPDM Firestone.

architekt

Sdružení 3+1 architekti
bylo založeno v roce 2006. Tvoří ho tři stálí členové: Ing. arch. Pavel Plánička, Ing. arch. Matěj Páral a Ing. Bruno Panenka, s nimiž průběžně spolupracuje jeden nebo více spolupracovníků, převážně studentů.

TEXT Dominika Záveská
FOTO Dano Veselský
ZDROJ JAK UŠETŘIT A POSTAVIT NÍZKOENERGETICKÝ DŮM

Reklama
Reklama

Komentáře

Komentovat