Pro život na venkově si vybrali pasivní dřevostavbu

Život na venkově, kde je přece jen klidněji, blíž k přírodě, ale nedaleko města, aby člověka dojíždění za prací zbytečně neunavovalo, a hlavně neodrazovalo. I takové pohnutky vedly mladý manželský pár ke stavbě domu.
Reklama

Trvalo asi tři roky, než majitelé našli vhodný pozemek. Domácí pán z něj byl od začátku nadšený, manželka zpočátku pochybovala. Postupně však uznala jeho kvality a začalo se s návrhem samotného domu. Nemalým benefitem pozemku byly i rozrostlé stromy, díky nimž působí okolí novostavby zabydleně, navíc poskytují stín a pocit soukromí.

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Dům je založený na odvětrané mezeře vytvořené podélnými pásy ze ztraceného bednění. Na celou konstrukci se použily úsporné I-nosníky, na zateplení foukaná celulóza a konopí. Proti silnému slunci během letních dnů jsou rozlehlé skleněné plochy chráněny přesahem střechy. FOTO DANO VESELSKÝ

Dům je založený na odvětrané mezeře vytvořené podélnými pásy ze ztraceného bednění. Na celou konstrukci se použily úsporné I-nosníky, na zateplení foukaná celulóza a konopí. Proti silnému slunci během letních dnů jsou rozlehlé skleněné plochy chráněny přesahem střechy. FOTO DANO VESELSKÝ

Podél celé jižní strany domu se nachází užší terasa, která vyúsťuje do prostorné části se zahradním sezením a přírodním jezírkem.

Střecha domu měla být původně zelená, majitelé však od ní (i po zkušenostech s menší stavbou sauny, na které ji použili), upustili. Tenká vrstva hlíny na ní totiž rychle prosychá, na domě by tak musela být výrazně větší, což by však představovalo příliš velkou zátěž. Na střeše se proto nachází jen vrstva štěrku, což je však spíše pohledová záležitost. FOTO DANO VESELSKÝ

Střecha domu měla být původně zelená, majitelé však od ní (i po zkušenostech s menší stavbou sauny, na které ji použili), upustili. Tenká vrstva hlíny na ní totiž rychle prosychá, na domě by tak musela být výrazně větší, což by však představovalo příliš velkou zátěž. Na střeše se proto nachází jen vrstva štěrku, což je však spíše pohledová záležitost. FOTO DANO VESELSKÝ

Na fasádu domu, jakož i další prvky, použili oblíbený modřín sibiřský. Dřevo se naolejovalo, aby se zabránilo jeho zešednutí.

Zrozený z dialogu

Pasivní dřevostavba, ve které už téměř dva roky spokojeně bydlí, však nebyla od začátku jasnou volbou. „Postupně jsme se k ní propracovali,“ objasňuje majitel. Na začátku svých snů o bydlení totiž uvažovali o tradičním zděném domě, později ale začali mluvit nejen o energeticky úsporné stavbě, ale i o jejím přírodnějším charakteru. Následně se obrátili na architekta Mojmíra Hudce z ateliéru ELAM, který se na projektování energeticky úsporných staveb specializuje. „Chtěli jsme člověka, který má se stavbou pasivních domů bohaté zkušenosti a nebude se na našem domě učit,“ vysvětluje domácí paní atributy, které zohlednili při výběru architekta. Našli ho právě v Brně, kde v té době žili. „Zaujaly nás reference i celková koncepce jeho staveb – nestaví totiž domy v tradičních tvarech – oslovil nás například kruhový dům. Podobným směrem se na začátku ubíral i ten náš, ale stavba tohoto tvaru nebyla na náš pozemek, který je delší a spíš užší, nejvhodnější,“ doplňuje majitel, který si spolupráci s architektem velmi pochvaluje.

Dům á la chata. Pozemek se nachází nad obcí v bývalé chatařské oblasti, díky čemuž jsou z pozemku hezké výhledy na okolí. Nenajdete tu ani uliční čáru, na které by byly v jedné řadě postaveny všechny domy. FOTO DANO VESELSKÝ

Dům á la chata. Pozemek se nachází nad obcí v bývalé chatařské oblasti, díky čemuž jsou z pozemku hezké výhledy na okolí. Nenajdete tu ani uliční čáru, na které by byly v jedné řadě postaveny všechny domy. FOTO DANO VESELSKÝ

Stříška nad vstupem do domu v původním návrhu nebyla. Prosadili si ji majitelé, kteří ji oceňují například během deštivých dní.

Při návrhu a realizaci jezírka se majitelé obrátili na odborníky. Chtěli „brouzdaliště“ pro děti a prostor s hlubší vodou na koupání. „Brouzdaliště“ si už oblíbil i jejich malý syn, narozený v době kolaudace domu. FOTO DANO VESELSKÝ

Při návrhu a realizaci jezírka se majitelé obrátili na odborníky. Chtěli „brouzdaliště“ pro děti a prostor s hlubší vodou na koupání. „Brouzdaliště“ si už oblíbil i jejich malý syn, narozený v době kolaudace domu. FOTO DANO VESELSKÝ

Aby přírodní bazén fungoval samostatně, musela by být plocha jeho hladiny asi 50 m2. Protože toto jezírko je menší, o čistotu vody se starají nejen použité rostliny, ale i podpůrné mechanismy.

Faktor tvaru a dispozice

Tvar domu taktéž prošel svým vývojem – od kruhového půdorysu k obdélníkovému, až se majitelé spolu s architektem postupně dostali k finální „vlnce“, která mapuje vrstevnici. Právě tento atypický tvar byl nápadem architekta. Majitelé si ho přizpůsobili a pomyslnou vlnku otočili, čímž vznikla orientace, která se jim líbí více než ta v prvotním návrhu. Dům se tak pyšní živočišnějším organickým tvarem, což bylo jedním z požadavků investorů. Poměrně dlouho trval i návrh finální dispozice domu, která by budoucím obyvatelům plně vyhovovala. Několikrát se například měnilo umístění obývacího pokoje. S dispozičním řešením jsou však natolik spokojeni, že by nic neměnili. „Možná až na umístění pár zásuvek a vypínačů, ale ty si postupně měním sám,“ zpřesňuje domácí pán.

Pozemek je úzký a těžké mechanismy by se do jeho zadní části po vybudování domu dostaly jen stěží nebo vůbec, proto začali majitelé se stavbou přírodního jezírka a drobné stavby ukrývající saunu ještě před jeho realizací. FOTO DANO VESELSKÝ

Pozemek je úzký a těžké mechanismy by se do jeho zadní části po vybudování domu dostaly jen stěží nebo vůbec, proto začali majitelé se stavbou přírodního jezírka a drobné stavby ukrývající saunu ještě před jeho realizací. FOTO DANO VESELSKÝ

Teplé dny tráví rodina na terase se zahradním sezením, na kterou se vchází z denní části. Před slunečními paprsky je chrání výsuvná markýza.

Přímou kuchyňskou linku s černými skříňkami s vysokým leskem a vestavěnými spotřebiči, sahající až po strop, si majitelé sestavili z běžné nabídky. Mrazák a zbytek potravin jsou umístěny v komoře, do které se vchází z předsíně. FOTO DANO VESELSKÝ

Přímou kuchyňskou linku s černými skříňkami s vysokým leskem a vestavěnými spotřebiči, sahající až po strop, si majitelé sestavili z běžné nabídky. Mrazák a zbytek potravin jsou umístěny v komoře, do které se vchází z předsíně. FOTO DANO VESELSKÝ

Jídelní stůl doplňují pohodlná křesílka. Aby sezení nepůsobilo staticky, zvolili dvě křesla s odlišným potahem.

Krbová kamna v obývací části denního prostoru byla jedním ze snů domácí paní. „Vždy jsem chtěla mít výhled na zasněženou zahradu a dřevo hořící v kamnech.“ FOTO DANO VESELSKÝ

Krbová kamna v obývací části denního prostoru byla jedním ze snů domácí paní. „Vždy jsem chtěla mít výhled na zasněženou zahradu a dřevo hořící v kamnech.“ FOTO DANO VESELSKÝ

Pokoji pro hosty dominuje kulaté okno podobné těm na lodích, které si prosadila majitelka a pro které tuto místnost nazývají kajuta. I proto se rozhodli ladit ji v mírně námořnickém duchu. FOTO DANO VESELSKÝ

Pokoji pro hosty dominuje kulaté okno podobné těm na lodích, které si prosadila majitelka a pro které tuto místnost nazývají kajuta. I proto se rozhodli ladit ji v mírně námořnickém duchu. FOTO DANO VESELSKÝ

Dřevo + hlína = útulné bydlení

Přírodní ráz stavby uvnitř podtrhují hliněné omítky, použité v celém domě. Majitelé chtěli, aby jejich povrch nebyl úplně hladký, což působí příjemněji. Pod omítkami se nachází rákos. „Když začnete s dřevostavbou, přírodní prvky se na sebe začnou nabalovat,“ dodává majitelka. I když zpočátku uvažovali i o dřevěné podlaze, nakonec v téměř celém domě použili dřevotřískové desky, s nimiž se dobře pracovalo a které do prostoru vkusně zapadly. Interiér se manželé rozhodli zařídit si ve vlastní režii. Na několika místech v domě se tak opakují výrazné červené prvky.

Ložnici s výhledem na zahradu si manželé vysnili. Nese se v přírodním duchu a náleží k ní menší místnost ukrývající šatník a koupelnu. FOTO DANO VESELSKÝ

Ložnici s výhledem na zahradu si manželé vysnili. Nese se v přírodním duchu a náleží k ní menší místnost ukrývající šatník a koupelnu. FOTO DANO VESELSKÝ

Ve vlastnoručně vytvarovaných květech jsou umístěna svítidla. Každý si vytvořil to své, což byl nápad domácího pána.

Hlavní koupelně vyčlenili poměrně velkorysý prostor. Upoutá hlavně netradiční stěnou a pultem, které tvoří větší oblázky. FOTO DANO VESELSKÝ

Hlavní koupelně vyčlenili poměrně velkorysý prostor. Upoutá hlavně netradiční stěnou a pultem, které tvoří větší oblázky. FOTO DANO VESELSKÝ

Kombinace hliněné omítky, červených a stříbrných doplňků dodává toaletě specifický, příjemně působící charakter. FOTO DANO VESELSKÝ

Kombinace hliněné omítky, červených a stříbrných doplňků dodává toaletě specifický, příjemně působící charakter. FOTO DANO VESELSKÝ

Provensálský nádech dodávají koupelně zásuvková skříňka a nástěnná police, které kombinují bílý nátěr a patinované dřevo. Svěžím akcentem je dřevěné křeslo se vzorovaným potahem. Slouží k odkládání oblečení i na odpočinek. FOTO DANO VESELSKÝ

Provensálský nádech dodávají koupelně zásuvková skříňka a nástěnná police, které kombinují bílý nátěr a patinované dřevo. Svěžím akcentem je dřevěné křeslo se vzorovaným potahem. Slouží k odkládání oblečení i na odpočinek. FOTO DANO VESELSKÝ

Hudec_pudorys

 DŮM V KOSTCE

Autor: Ing. arch. Mojmír Hudec
Realizace: 2011–2012
Realizační firma: H.L.C., spol. s r. o
Užitková plocha: 118,7 m2
Měrná potřeba tepla na vytápění: 20 kWh/(m3 . a)
Základy: odvětraná mezera tvořená podélnými pásy ze ztraceného bednění
Konstrukce: dřevěné I-nosníky (tvoří stěny, střechu i podlahu)
Střecha: fólie
Okna: dřevohliníková okna s izolačními trojskly určená do pasivních domů
Vytápění: krbová kamna v obývacím pokoji, pojistná přímotopná tělesa v jednotlivých místnostech
Větrání: kompaktní rekuperační jednotka se zabudovaným malým tepelným čerpadlem
Příprava teplé vody: tepelné čerpadlo součástí větrací jednotky, zásobník na teplou vodu s objemem 180 l

Mojmír Hudec
Autorizovaný nezávislý architekt má v Brně vlastní projekční ateliér ELAM. Dlouhodobě se specializuje na projektování pasivních a nízkoenergetických domů a věnuje se i popularizaci nízkoenergetického a ekologického bydlení a přednášení. Je autorem dvou knih Pasivní dům – proč a jak stavět a Pasivní domy z přírodních materiálů. Zároveň působí jako člen rady a lektor Centra pasivního domu a lektor Národního stavebního centra.
www.elam.cz

TEXT NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat