Futuristický dům, jaký jste ještě určitě neviděli!

30. 03. 2017
Diskuze (0)
Sdílet

Dům na stabilní pevné noze připomínající kmen stromu, která drží celé jeho tělo, fascinuje už z dálky. Působí jako neobvyklé hnízdo, velký betonový strom, či vznášející se kosmická loď z jiné planety.

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

Od domů, na které jsme zvyklí, se liší prakticky ve všem, a už předem je jasné, že tak, jako bude mít své příznivce, existuje i nemálo lidí, kterým se líbit nebude, protože je výjimečný, nekonvenční a porušuje hned několik pravidel, na která jsou ti konzervativnější z nás u stavbě domů zvyklí.

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

Začleněn mezi stromy

Neobvyklé dílo vytvořil architekt Jan Šépka a ateliér Šépka architekti, známý několika návrhy, podtrhujícími jiný pohled na moderní stavby. Pozemek, na kterém stojí futuristický dům, se mírně svažuje, což nabídlo šanci nové stavbě na skvělý výhled do údolí se vzrostlými stromy. Architekt toto pozitivum a danost pozemku ještě více povýšil tím, že dům postavil na pilíř do výšky, a tak se z něj díváte na okolí skutečně s nadhledem. Dům se svým charakterem a podobou snaží mezi tyto stromy začlenit. Z toho vyplynul i název projektu – Dům v sadu.

Přečtěte si také:
Perfektní venkovský dům pro čtyřčlennou rodinu
foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

Půdorys vychází z kruhu

Málokdo by uvěřil, že jde o rodinný dům poskytující veškeré potřebné pohodlí a ještě k tomu mnohé navíc, i když jde o dům s malým objemem. Formovaly ho nejen okolní stromy, ale i dispoziční řešení, orientace vůči světovým stranám a svažitost pozemku. Půdorys domu vychází z kruhu. Tento kruh na jižní straně přerůstá do podoby dvou čtverců, ve kterých jsou umístěny ložnice, kuchyň a sociální zázemí stavby. Do domu se dostanete po ocelové lávce připomínající nástupní můstek.

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

Z obývací místnosti s krbem na nejnižším podlaží (a přece nad zemí) můžete sledovat údolí vedoucí k potoku Rokytka. Severně situovaný obývací pokoj má však díky vrchnímu světlíku přirozené světlo i z jižní strany. To dodává prostoru speciální atmosféru a hru se světlem, průběžně se měnící během celého dne. V přízemí se také nachází kuchyňský kout, ložnice a hygienické místnosti. První nadzemní podlaží nabízí prostor pro manželskou ložnici s vlastní koupelnou a toaletou, na nejvyšším (a plochou nejmenším) druhém nadzemním podlaží najdete malou pracovnu.

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

dum_v_sadu_foto_(c)_tomas_maly_MG_7976-HDR

Poskládaný jako stavebnice

„Dům je navržen jako dřevostavba s železobetonovým založením, které je v prudkém svahu minimalizováno jen na betonovou nohu. Vzhledem k náročným podmínkám by klasické zakládání většího objemu bylo finančně náročnější. Ocelová lávka staticky spolupůsobí a vytváří zavětrování konstrukce,“ vysvětluje autor projektu. Zajímavý je i fakt, že celá dřevěná konstrukce byla připravena v počítači. Jednotlivé trámky byly před realizací přesně vyřezány na 3D frézce a na samotné stavbě stačilo konstrukci už jen poskládat jako stavebnici.

Přečtěte si také:
Poetické bydlení s atmosférou, která vás chytí za srdce
foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

foto: Šépka architekti

Dom v sadu v kostce

Architektonické studio: Šépka architekti
Autor: Jan Šépka
Spolupracovníci: Vítězslav Kůstka, Jan Kolář
Obestavěný prostor: 342 m3
Užitná plocha: 80m2
Rok projektu: 2011
Rok realizace: 2014 až 2016

Text: Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Šépka architekti

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: drevostavba řez stromů rodinny dum stavebni materialy
Sdílejte článek

Diskuze