Zdroj: Jim Stephenson

Inspirace na stavbu chatky vyplynula z tvaru lodě, architekti ji však postavili vzhůru nohama

30. 08. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Víckrát oceněné anglické Studio MUTT je energické architektonické a designérské studio, jehož cílem je vytvářet příjemné projekty na zlepšení každodenního života. Nachází neočekávaná řešení s vlastní identitou a zdravým designem. Jedním z posledních projektů studia je Hrnčířská chatka.

O „The Pottering Shed“ autoři mluví jako o bydlení pro jednu rodinu, v podstatě je to však designově atraktivní umělecké studio s rozlohou třicet metrů čtverečních. Nachází se ve městě Poole na jižním pobřeží Anglie. Inspirace na pobřežní chatku vyplynula z tvaru lodě, architekti ji však postavili vzhůru nohama.

Přečtěte si také:
Chatka z lodního kontejneru vám kdekoliv poskytne příjemné útočiště i bez složitého papírování

Na betonový základ položili přečnívající dřevěnou konstrukci. Díky části vyčnívající směrem k jezeru nabízí výhledy, jako byste nebyli na souši, ale skutečně se plavili po moři. Orientace chatky a rozhled z ní poskytuje investorům přímo nadpozemský klid, harmonii a mnoho inspirace.

Malá pobřežní chatka se zajímavou úpravou fasády a geometrickým tvarem

Díky části vyčnívající směrem k jezeru nabízí výhledy, jako byste nebyli na souši, ale skutečně se plavili po moři. Zdroj: Jim Stephenson

Dřevo chráněné tkaninou a tekutou gumou

Zajímavá je nejen architektura malé chatky, ale i její fasáda. Dřevěná konstrukce je opatřena vrstvením řídké tkaniny a tekuté gumy. Černá viskózní guma odkazuje na historickou techniku ​​dehtování lodí, jakou se dosahovalo vodotěsnosti dřevěného trupu. Gumou utěsněná řídká tkanina vypadá jako rybářská síť a celému povrchu „boudy“ dává jemnou texturu. Nakonec na tkaninu přidali lakované dřevěné lišty a dekorativní pogumované mušle ukládané do tvaru diamantové mřížky.

Malá pobřežní chatka se zajímavou úpravou fasády a geometrickým tvarem

Klienti – starší pár umělců – si přáli prostor pro psaní, kreslení, tisk, výrobu koláží, který bude poskytovat vizuální a klimatické spojení s přístavem. Zdroj: Jim Stephenson

Pro tvorbu i rozjímání

Klienti – starší pár umělců – si přáli prostor pro psaní, kreslení, tisk, výrobu koláží, který bude poskytovat vizuální a klimatické spojení s přístavem. Toto zadání spolu se souvisejícími lokálními omezeními určilo architektům cestu, jakou se mají ubírat. Z toho vyplynula nejen konstrukce, ale i strohost a věcnost designu, také kolážovitý vzhled chatky, která je sama o sobě uměleckým dílem.

Přečtěte si také:
Čeští architekti postavili na dálku soběstačnou dřevostavbu. Využívá solární energii a dešťovou vodu

Betonový základ, nadstavba z ošetřené překližky

Z konstrukčního hlediska byl nejprve na svažitém pozemku vylitý betonový základ. Šikmá skalní stěna se stala součástí projektu – jeho autoři naplno respektovali přírodní prostředí lokality. Horní část chatky je vytvořena z překližkových částí přesně řezaných technologií CNC. Všechny části byly vyrobeny mimo pozemek s přesností na jeden milimetr a s vyleptanými kódy dílů, které jsou hrdě vystaveny na odiv. Montáž na místě byla rychlá a jednoduchá, chatka stála za pár dnů.

Malá pobřežní chatka se zajímavou úpravou fasády a geometrickým tvarem

Na tkaninu přidali lakované dřevěné lišty a dekorativní pogumované mušle ukládané do tvaru diamantové mřížky. Zdroj: Jim Stephenson

Odkaz na loděnici, recyklované dřevo i dveře

Podlahy v interiéru jsou z recyklovaného dřevěného bednění, přední dveře a portálové okno pocházejí z nedaleké loděnice. Ocelová okna se středovým čepem se otevírají horizontálně, což slouží k plně flexibilnímu a zároveň i variabilnímu větrání.

Přečtěte si také:
Víkendový dům na vodě, jaký jste ještě neviděli

Jsou natřena světle modrou barvou, která odkazuje na střešní tašky historické loděnice stojící kousek od chatky. V případě potřeby si mohou majitelé v chatce kdykoliv rozložit matrace a přenocovat.

Malá pobřežní chatka se zajímavou úpravou fasády a geometrickým tvarem

Inspirace na pobřežní chatku vyplynula z tvaru lodě, architekti ji však postavili vzhůru nohama. Zdroj: Jim Stephenson

The Pottering Shed

architektonický ateliér: Studio MUTT

hlavní architekt: Alexander Turner

lokalita: Poole, Anglie

plocha: 30 m2

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Jim Stephenson

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: atypické domy chatky chaty u jezera Dřevěné rekreační chatky loděnice malé prostory Víkendové bydlení
Sdílejte článek

Diskuze