atypické domy

Jak může vypadat nadstandardní bydlení na malém pozemku
Návštěvy domů

Jak může vypadat nadstandardní bydlení na malém pozemku

Mladá čtyřčlenná rodina oslovila architekty z ateliéru NOIZ architekti s požadavkem na pohodlné bydlení. Místem „činu“ byl relativně malý pozemek u bratislavského Horského parku, na kterém stály dvě původní stavby. Otázek se vynořilo hned několik: bude možné stávající stavby zrekonstruovat a použít, nebo se bude stavět nanovo? A když novostavba, tak jaká, aby vyhovovala potřebám rodiny, nerušila prostředí a dodržovala regulativy.

Atypický rodinný dům v Chlumci nad Cidlinou se inspiroval nedalekým zámkem a připomíná královskou korunu i rozkvetlý květ
Návštěvy domů

Atypický rodinný dům v Chlumci nad Cidlinou se inspiroval nedalekým zámkem a připomíná královskou korunu i rozkvetlý květ

Nejedna moderní novostavba překvapuje zvláštním tvarem, avšak když v nich hledáte smysl – funkční, historický nebo jakýkoliv jiný, nemusíte ho najít. Atypický rodinný dům v Chlumci nad Cidlinou je po více stránkách jedinečnou stavbou. Jeho forma vznikla přetavením historických podnětů a prostředí do potřeb čtyřčlenné rodiny.

Na svažitém pozemku postavili neobvyklý rodinný dům ve tvaru lichoběžníku. Stavba je z ulice nenápadná a rodina má i dostatek pohodlí
Návštěvy domů

Na svažitém pozemku postavili neobvyklý rodinný dům ve tvaru lichoběžníku. Stavba je z ulice nenápadná a rodina má i dostatek pohodlí

Mladá rodina si vyhlédla velký pozemek na okraji obce Pernek na Slovensku. Leží v přírodním prostředí Malých Karpat, kde byste jen těžko mohli očekávat rovinu. Architekt Ján Studený zužitkoval sklon svažitého terénu tak, aby stavba byla co nejméně nápadná, a přitom měli obyvatelé dostatek pohodlí. Originální dům má nevšední tvar a prosklenou fasádu orientovanou k rovinaté části pozemku.

Z ulice vidíte jen garáž, ale za ní se ukrývá vila pro čtyřčlennou rodinu! Klesající terén využili ve prospěch soukromí majitelů
Návštěvy domů

Z ulice vidíte jen garáž, ale za ní se ukrývá vila pro čtyřčlennou rodinu! Klesající terén využili ve prospěch soukromí majitelů

Na první pohled nenápadná vila pro mladou čtyřčlennou rodinu ukrývá podlahovou plochu až 870 m2. Autoři projektu se nechali inspirovat křídlovou dispozicí renesančních a barokních vil. Vytvořili vilu, která má čtyři různě orientované části, přičemž každá má jinou funkci i atmosféru. Všechny obytné prostory se však těší bezprostřednímu kontaktu se zahradou a vysoké míře soukromí.

Bungalov z šedesátých let obnovili skutečně netradičně. Přistavěli jedno podlaží!
Návštěvy domů

Bungalov z šedesátých let obnovili skutečně netradičně. Přistavěli jedno podlaží!

O rekonstrukcích starých bungalovů neslýcháme příliš často, a už vůbec ne o rozšíření takovéto jednopodlažní stavby směrem do výšky. Belgickým architektům z ateliéru FELT se podařilo obnovit bungalov z šedesátých let, a to dokonce velmi působivě – zvenčí i zevnitř. Stavbě v belgickém pohádkovém městě Gent nasadili slušivý i praktický klobouk.

Dům ve starém jabloňovém sadu přenáší krásné prostředí i do minimalistického interiéru
Návštěvy domů

Dům ve starém jabloňovém sadu přenáší krásné prostředí i do minimalistického interiéru

Okouzlující prostředí lesů přinutilo autory rekonstrukce uvažovat s kontextem přírodních materiálů. Jejich cílem bylo, aby dům po obnově odrážel místního ducha, ale přitom kontextově a citlivě naplňoval potřeby moderního bydlení. Jak se jim to podařilo?

Jak to vypadá, když si majitelé domu nechají zasklít celou střechu? Nedostatkem přirozeného světla rozhodně netrpí
Návštěvy domů

Jak to vypadá, když si majitelé domu nechají zasklít celou střechu? Nedostatkem přirozeného světla rozhodně netrpí

Architekti reagují na potřebu dostatku přirozeného světla v interiéru různými způsoby. Při rekonstrukcích zvětšením oken, vytvořením střešních světlíků nebo důmyslných světelných studní, při nových realizacích vsazením velkých prosklených ploch směrem do soukromé zahrady. Německý architekt Sigurd Larsen však tuto představu dotáhl do absolutního maxima. Vytvořil skleněný dům.

Dům na louce se těší z otevřeného i uzavřeného prostoru, které získali složením stavby ze tří celků
Návštěvy domů

Dům na louce se těší z otevřeného i uzavřeného prostoru, které získali složením stavby ze tří celků

Město Opole v jihozápadním Polsku se rozšířilo tak, že okolní vesnice se staly jeho předměstími. K původním hospodářským objektům postupně přibývají nové domy. Jeden z nich vyrostl na rovinatém pozemku, který byl původně loukou. Protože je prostorově jasně odčleněn od staré venkovské výstavby, architekti nemuseli přebírat prvky existujících staveb, aby dům zapadl do prostředí. Výsledkem je originální stavba ze tří celků, která člení pozemek na otevřený a vnější uzavřený prostor.

Spojením pěti propojených stodol vytvořili moderní bydlení na místě starých hospodářských budov
Návštěvy domů

Spojením pěti propojených stodol vytvořili moderní bydlení na místě starých hospodářských budov

„Každý jeden projekt je skutečnou výzvou, hlubokou touhou vytvořit něco jedinečného a úchvatného, je to velká společenská odpovědnost formovat svět, ve kterém všichni žijeme,“ říká architekt Bogusław Barnaś, zakladatel architektonického ateliéru BXB studio. Jeho studio je známé navrhováním budov, které jsou moderní, ale zároveň se nevzdávají tradice a mají nejen architektonickou, ale i filozofickou hodnotu. Tato kombinace umožňuje vytvářet zajímavé designové tvary – jedním z příkladů je „The Farmhouse“.

Luxus a přepych ztratily pro mladého muže význam. Svůj sen přetavil do malé chatky, ve které najde jen to pro život opravdu nutné
Návštěvy domů

Luxus a přepych ztratily pro mladého muže význam. Svůj sen přetavil do malé chatky, ve které najde jen to pro život opravdu nutné

Stále více lidí hledá jednoduché místo, kde by mohli v klidu relaxovat, pozorovat okolní přírodu a snít. Stačí malé útočiště se základními funkcemi. Luxus a přepych ztrácejí význam, důležitější jsou jiné hodnoty. Zajímavý projekt, který by se dal nazvat destilací toho nejnutnějšího, vyšel z dílny ateliéru Casey Brown Architecture. Stojí v Austrálii a dívá se na Tichý oceán.