Jak navázal moderní černý dům na původní hospodářský dvůr

Původní dům, který tvořil součást hospodářské stavby v obci Maxičky v Děčíně, byl sice z hlediska historie kouzelný, ale pro moderní potřeby nepoužitelný.
Reklama

Uspořádání, konstrukce ani materiály nevyhovovaly dnešním potřebám rodiny, proto se architekti ze studia 3+1 architekti rozhodli navrhnout úplně nový dům. Stále se však dá mluvit o rekonstrukci, protože vědomě navazuje na původní stavbu a dřevěnou stodolu, která na pozemku zůstala.

původní stav domu

původní stav

Původní dům byl sice plný kouzel, ale jeho masivní pískovcové stěny byly vlhké, místnosti malé a tmavé. Nový černý dům následuje svého předchůdce polohou a nejen vizuálním propojením se stodolou. V navázání na původní umístění stavby sehrává roli stará lípa, která stojí před domem (osa lípa – dům – stodola). Použití moderních materiálů umožnilo při původních rozměrech, v proporcích původního domu vytvořit velkorysé prostory, které mohou být v případě potřeby otevřené.

fasada domu

Foto: Pavel Plánička

Proč tmavá fasáda?

„Tmavá dřevěná kůže domu je příbuzná plášti stodoly. Zároveň je klidným pozadím pro proměnlivé barevné děje, které probíhají v okolí. Nové vrstvy se obdivuhodně rychle prolínají a překrývají se starými,“ vysvětluje architekt Pavel Plánička. V celém domě najdeme několik původních motivů, aktualizovaných a posunutých do nové podoby.

Prostor mezi stodolou a samotným domem architekti zastřešili

Foto: Pavel Plánička

Mezi domem a stodolou

Prostor mezi stodolou a samotným domem architekti zastřešili – tak vznikl mezi novým a původním bližší vztah. V závětří, díky zastřešení, vznikl nový vstup do domu. Kdysi se do domu vcházelo z boční fasády, dnes ze štítové. Mezi lípou a domem, konkrétně jeho jihovýchodní fasádou, vznikl prostor pro venkovní aktivity. Tvoří příjemný přechod mezi interiérem (denní zónou domu s velkými prosklenými plochami) a exteriérem.

jídelní stul

Foto: Pavel Plánička

Přízemí společné, poschodí soukromé

V přízemí se kromě denní zóny, která zahrnuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyni, nacházejí technické místnosti, spíž a koupelna. Schody jsou součástí interiéru, architekti je umístili do centrální zóny mezi jídelnu a obývací pokoj. Protože mají lehký, vzdušný design, nepůsobí rušivě.

Poschodí patří ložnici rodičů s šatnou, velkému dětskému pokoji pro dvě děti, k němuž též přináleží šatna, jedné samostatné menší místnosti a velké koupelně s vanou. Stavebník je sběratel, i proto najdeme v interiéru mnoho zajímavých doplňků a detailů.

koupelna

Foto: Pavel Plánička

Černý dům

architektonický ateliér: 3+1 architekti
lokalita: Maxičky, Děčín
projekt: 2015
realizace: 2019
plocha pozemku: 2 850 m2
zastavěná plocha: 128 m2
užitá plocha: 190 m2
obestavěný prostor: 800 m3

Sabína Zavarská
foto: Pavel Plánička

Reklama

Komentáře

  • Chápu, že dnešní stavění je trochu odlišné, ale tohle je jen „dort pejska a kočičky“. Žádná pokora k minulosti, kdyby alespoň ten vikýř se tam náznakem objevil znovu …
    JR

    Jiří Rak

Komentovat