Jak se moderní dřevostavba vyrovnala s omezeními chráněné krajinné oblasti

Máte rádi dřevo? Líbí se vám klasické venkovské stavby, ale moderněji pojaté? Na okraji Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory stojí dům, který svou přítomností neruší okolí a majitelům nabízí pohodlí v útulném interiéru uprostřed přírody.
Reklama

Foto: Vavřinec Menšl

Návrh museli architekti přizpůsobit cennému prostředí a platným normám, které jsou v chráněných zónách dost přísné. Hlavní část domu má klasický obdélníkový půdorys a sedlovou střechu. Dům je orientován vodorovně s vrstevnicemi, usazený do terénu bez vysokých podezdívek, v interiéru jsou přiznané nosné konstrukce.

dŕevostavba

Foto: Vavřinec Menšl

Dynamické linie a šikovné detaily

Na druhé straně dům nepůsobí jako klasické venkovské domy hned z několika důvodů. Využívá terénní nerovnosti, propojuje interiér s okolními stromy, je charakteristický hrou s liniemi střech vyšší a nižší části domu (přízemí je mírně vytočeno z jinak obdélníkového půdorysu, čímž vzniká šikmý přesah nad vstupními dveřmi).

Zajímavost najdeme i na fasádě (v části vpravo od vchodových dveří), pod přesahem horního podlaží není obložena dřevem, ale cementovými deskami. I díky tomuto prvku stavba působí velmi dynamicky, silueta gradující kompozice je nezaměnitelná.

Foto: Vavřinec Menšl

Interiér dřevostavby

Interiér dřevostavby je řešen s úctou ke klasickému stylu, z každého prvku interiéru je cítit jeho každodenní používání a přítomnost živé rodiny včetně domácích mazlíčků. Některé detaily navazují na historii staveb v této oblasti, přičemž důležitou roli sehrává světlo.

Na vchodových dveřích je kruhové okno, okna jsou i nad kuchyňskou linkou. Na denní zónu navazuje dřevěná terasa s posezením sahající po první stromy. Ta je od interiéru oddělena skleněnými posuvnými dveřmi. Prostor odlehčuje i vzdušné schodiště s tyčovým zábradlím.

Foto: Vavřinec Menšl

Přízemí dveře nepotřebuje

Navzdory tomu, že v hlavní denní zóně v přízemí domu nejsou dveře mezi jednotlivými funkčními částmi, tyto funkce se nebijí – kuchyně je v části u vstupu a plynule přechází do jídelny s knihovnou.

Kousek od jídelního stolu najdete koutek s televizí, pohodlnými křesly a konferenčním stolkem. Také prostor pod schody je plně využitý. Kromě dětského koutku je tu malý hudební koutek domácích.

Po technické stránce je dům navržen jako čistá dřevostavba. V interiéru přiznává nosný trámový skelet, záklop střechy a stropů. I to jsou důležité prvky pro celkovou atmosféru stavby.

Foto: Vavřinec Menšl

Dům na okraji Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory ve zkratce

architektonický ateliér: Klanc…architekti

architekt: Tomáš Klanc

spolupráce: Tomáš Petrášek

lokalita: Milíře, okres Jablonec nad Nisou, ČR

rok dokončení: kolaudace 2010, úplné dokončení do prezentované podoby 2018

dodavatel: Tomáš Zoubek – truhlář z Liberce (dokončovací práce byly řešeny svépomocí)

Sabína Zavarská
Foto: Vavřinec Menšl, new.vavřinecmensl.com

Reklama

Komentovat