Jednoduché řešení pro rodinný život na venkově? Odpovědí může být i tento dům

Tento jednoduchý rodinný dům se nachází ve venkovském prostředí. Kolem je zemědělská půda a ticho. Při navrhování domu bylo nezbytností vytvořit citlivé propojení lidského, moderního a přírodního elementu. Výsledkem je jednoduchý, pohodlný a ekologický dům, ve kterém je radost žít.
Reklama

Vycházeli z místních tradic

Soulad s přírodou měli architekti při navrhování domu na mysli prakticky stále. Z materiálů použili dřevo, žulu a další lokální materiály. Tvar domu převzali z existujících místních hospodářských staveb, přičemž se pokusili přetavit tradiční techniky a zvyky do nových forem. Samozřejmě, tradiční řešení bylo nutné přizpůsobit současnému každodennímu životu a novým potřebám moderních obyvatel.

Reklama

Tři základní linie

Celá stavba byla navržena na základě tří základních linií. První byla orientace vůči slunečnímu záření, z níž vyplynulo umístění technických a servisních místností na sever. Obytné místnosti jsou orientovány na jih, kde se otevírá pohled na okolní krajinu.

Druhou podmínkou, která výrazně ovlivnila umístění a orientaci, bylo vytvoření vlastního soukromí. Vzhledem k tomu jsou největší prosklení a okna orientovány do vlastní zahrady a naopak – ze strany cesty dům působí uzavřeny, nepřístupně, ale díky použití dřeva ne tvrdě a nepřívětivě.

Třetí linií, kterou architekti sledovali, bylo oddělení společenských částí domu od soukromých místností.

Různé výšky střechy

Stavbu od příjezdové cesty odděluje kryté parkování s technickým zázemím a nižší střechou. Samotná obytná zóna s vyšší střechou se nachází za ním. Použití dvou výšek střechy pomáhá určit priority daných prostor, ale nevytváří žádné bariéry. Naopak, zlepšuje spojení mezi funkcemi domu a podporuje rodinný život v něm. Architekti do projektu zakomponovali i dnes již neodmyslitelné vlastnosti moderních staveb: udržitelnost, ekologie, kvalitní větrání.

Jak je řešena dispozice?

Vchod do domu je z ulice prakticky nepostřehnutelný. Nachází se uprostřed hmoty domu a jasně odděluje společenskou část od soukromých místností. Vlevo najdete soukromé místnosti (dva dětské pokoje a manželskou ložnici s hygienickým zázemím), vpravo společenskou část. Naproti vstupu vznikla venkovní krytá terasa, která ještě výrazněji definuje členění domu a vnáší přirozené osvětlení do vstupní haly a chodby. Velká okna z obývacího pokoje spojeného s jídelnou je možné uzavřít dřevěnými „okenicemi“. Z těchto místností je východ na kamennou terasu, ze které se dá po schodech sestoupit do zahrady.

„Dům pro sestru“ ve zkratce

Architektonický ateliér: Balthazar Aroso Arquitectos

Lokalita: Penafiel, Portugalsko

Plocha pozemku: 1 388 m2

Plocha domu: 264 m2

Rok realizace: 2018

Sabína Zavarská

Foto: Tiago Casanova

Reklama
Reklama

Komentovat