Když se „stodola“ inspiruje katalogovými domy

Situace, kterou dobře známe i z našich měst a obcí: Na okraji holandské obce Werkhoven stojí nová obytná zóna s typickými katalogovými domy, které se jeden druhému podobají. Koupili si tu pozemek i manželé, kteří nechtěli mít tuctový dům.
Reklama

Foto: René de Wit

Část otevřená po střechu, část uzavřená

Zastavěné pozemky měly pravoúhlý tvar, ale pozemek, který si manželé koupili, měl tvar trojúhelníku. Postavené katalogové domy mají ostrou sedlovou střechu, proto i architekti začali touto nezbytností. Zevnitř je část interiéru otevřená až po střechu – zde se nachází denní zóna, část tvoří uzavřený prostor a nacházejí se v ní ložnice a koupelny.

Foto: René de Wit

Uprostřed zahrady

Architekti nemohli převzít rozdělení pozemku podle okolních – na předzahrádku a zadní dvůr. Domy byly postaveny v přední části pozemku. Nedovoloval jim to trojúhelníkový tvar. Stavbu proto položili šikmo doprostřed pozemku. Nakonec se to ukázalo jako velká výhoda. Proč? Protože ze zadní, tedy širší části pozemku je krásný výhled na pole a stromy. Dvůr je během dne příjemně stíněný.

Foto: René de Wit

Tři hlavní prvky

Ke dvěma základním prvkům domu, jimiž jsou štítová střecha a uzavřená noční či funkční část interiéru, přidali zajímavou dělicí linii, která vede z interiéru až do zahrady. Je to vlna či křivka, v níž je zabudováno několik funkcí: kuchyňská linka, prádelna, hygienické zázemí, šatna a sklad. Pokračuje venku v podobě dřevěného zahradního plotu, který odděluje slunnou terasu od parkovacího prostoru.

Foto: René de Wit

Sklo přímo v konstrukci

V denní části podporují střechu tři dřevěné sloupy. Jsou umístěny tak, aby nepřekážely ve výhledu. Tato část domu je totiž prosklená a nabízí výhled na stromy a pole. Nachází se tu spojený obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. Naopak, ze strany sousedů je stavba uzavřená. Architekti kladli speciální důraz na to, aby dům zůstal vzhledově čistý i po řešení náročnějších konstrukčních otázek. Jedním z důkazů je i fakt, že kromě tří dřevěných posuvných rámů oken je sklo umístěno přímo do konstrukce.

Foto: René de Wit

Stodola Werkhoven ve zkratce

architektonické studio: Ruud Visser Architecten BNA

autoři projektu: Ruud Visser a Fumi Hoshino

lokalita: Werkhoven, Holandsko

rok ukončení: 2019

zastavěná plocha: 180 m2

Sabína Zavarská
Foto: René de Wit

Reklama

Komentovat