Klidné útočiště v přírodě u zálivu: Sníte i vy o něčem podobném?

Jen pár kroků od moře stojí specifický rodinný dům – chata. Vytvářejí ho dvě propojené menší stavby. Samotní architekti nazvali projekt „dvojčata“, a při pohledu na něj je zcela jasné proč.
Reklama

Inspirace starou Akádií

Dvojčata vznikla jako klidné útočiště v přírodě u zálivu, přičemž odrážejí historické architektonické zvyky lokality. Nacházejí se jen několik stovek metrů od obecního kostela a méně než 60 metrů od úzkých písečných pláží. Architekti se při návrhu inspirovali akádijskou lidovou architekturou.

Dvě nevelké konstrukce sesterských domů pokrývá plech. Velký důraz je kladen na co nejužší kontakt s přírodou – prostřednictvím velkých prosklených ploch. Nabízejí velkolepý výhled na světoznámý záliv Baie-des-Chaleurs.

Reklama

Každý dům má jinou funkci

Na první pohled bychom si mohli myslet, že každý dům má patřit jedné rodině, realita je však jiná. První, jižněji orientovaný domeček obsahuje denní společenské místnosti – obývák, jídelnu, kuchyň, jeho dvojče na severní straně pozemku poskytlo prostor pro ložnice a garáž. Jeden objekt je tedy denním domem, druhý nočním. Obě stavby jsou spojeny zaskleným průchodem, kde se nachází pracovní prostor s panoramatickým výhledem na moře.

Vyšší kvalita soukromí

Netradiční řešení dispozice – rozdělení soukromých a společenských prostor do samostatných celků umožňuje domácím odpočinek s potřebnou mírou soukromí, také prostory na společné debaty a stolování, ale i dostatek inspirace při práci. Zatímco denní část má výrazné prosklené plochy, noční je řešena ve stejném stylu, ale zastíněna. Součástí „dvojčat“ je sluneční nádvoří, chráněné před silným větrem, který je v této oblasti častý. Nachází se mezi oběma základními objekty a z další strany je chráněno přechodovou chodbou.

Dvojčata ve zkratce

Architektonický ateliér: YH2
Projektový tým: François Bélanger, Marie-Claude Hamelin, Loukas Yiacouvakis
Plocha pozemku: 1 500 m2
Lokalita: Caraquet, Kanada
Rok realizace: 2013

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: v2com, Pascal Annand

Reklama

Komentovat