Z kůlny a množství odpadu vybudovali perfektní příbytek (+video!)

Projekt s názvem House of Rolf je odvážnou realizací obytného prostoru v původním prostoru kůlny s využitím odpadu, který zůstal po zbourání nedaleké kancelářské budovy, která byla přesunuta blíže ke „kůlně“.
Reklama
Foto: Rolf

Foto: Rolf

Foto: Rolf

Foto: Rolf

Dílo je výsledkem kooperace Rolfa Brugginka a Nieka Wagemanse. Dům se nachází v nizozemském Utrechtu a jeho realizace proběhla během roku 2016.

Reklama

Foto: Rolf

Foto: Rolf

Foto: Rolf

Foto: Rolf

Stavba je řešena opravdu netradičně, ať už z exteriérového nebo interiérového hlediska. Kůlna, na jejíchž základech stojí nový příbytek, je čtvercová budova s půdorysem o rozloze 15 x 7 metrů a výškou 5,5 metru. Střechu drží pět nosných trámů, které pomyslně oddělujícím prostor na šest stejných částí.

Foto: Alfredo Vanotti
Přečtěte si také:

Z ruiny v horách vytvořil architekt nádherný prosvětlený dům s rustikální atmosférou

Foto: Rolf

Foto: Rolf

Foto: Rolf

Foto: Rolf

Design domu je jednoduše rozvržen do tří zón, z nichž každá obsahuje dvě části z celkového počtu šesti.

Foto: Rolf

Foto: Rolf

Foto: Rolf

Foto: Rolf

První zóna je ponechána „prázdná“ – není zde vybudováno žádné patro. Tato zóna slouží jako vstupní hala a zároveň je v rámci ní přiznána velkorysá povaha prostoru vysokého více než pět metrů.

Lehká dřevostavba s betonovou střechou? Při vhodně zvolené krytině žádný problém. FOTO MARTIN ZEMAN
Přečtěte si také:

Krásné výhledy do krajiny byla základní požadavka majitele domu v blízkosti Českého lesa

Foto: Rolf

Foto: Rolf

16

Střední zóna sestává ze struktury, která je zcela oddělena od pláště budovy, čili je možné přes ni vidět až na druhý konec domu. Konstrukčně je řešena pomocí soustavy celků, které připomínají lodní kontejnery a zajišťují prostor pro kuchyň, jídelnu, ložnici, toaletu, sprchu, koupelnu a pracovnu. Vana na okraji patra je zajímavým experimentem, který však v běžném životě působí poměrně nebezpečně.

15

Třetí zóna působí jako relaxační prostor, společenská místnost s dřevěnou galerií. Na stěně je umístěno velkoformátové okno a přechod přímo na zadní zahrádku. Prostor díky výhledu na zeleň a dřevěnou konstrukci působí velmi útulně a uvolňující.

Dům v krajině. Venkovní vzhled domu vychází z jednoduchého tvarosloví tradičních zemědělských usedlostí v okolí. Optimální odpověď na otázky konstrukce, ekonomičnosti i vzhledu nabídl moderní stavební materiál – panely z křížem vrstveného dřeva (CLT). FOTO IOANA MARINESCU A ARCHIV NOVATOP
Přečtěte si také:

Skrz-naskrz ze dřeva! Stavba z dřevěných panelů má s horskou krajinou intenzivní vztah

18

Hlavním cílem projektu bylo využít maximální množství odpadu z původních kanceláří, ideálně tak, aby nic nepřišlo nazmar. Cíl se podařilo naplnit a vznikl skutečně neobvyklý příbytek, který může sloužit jako inspirace pro výstavbu dalších „recyklovaných“ domů.

17Přehled:

Název projektu: House of Rolf
Lokalita: Utrecht, Holandsko
Architekt: Rolf Bruggink
Realizační tým: Niek Wagemans, Yffi van den Berg
Realizace: 2016

House of Rolf from rolf bruggink on Vimeo.

Text: Anna Martausová
Foto: Rolf
Zdroj: homedsgn.com, rolf.fr

Reklama
Reklama

Komentovat