Z ruiny v horách vytvořil architekt nádherný prosvětlený dům s rustikální atmosférou

Příprava rekonstrukce a důkladné plánování často zaberou více času než samotná realizace přestavby. Jinak tomu nebylo ani v případě zajímavého domu, který se nachází v italském sídle Piateda v oblasti Sondrio, Bergamo.
Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Budova leží v nadmořské výšce přibližně 1000 m n. m. a původní podoba byla ve stavu ruiny. Privátní klient se obrátil na architekta Alfreda Vanottiho, kterému přesně popsal, co by si přál a co od renovace očekává.

Reklama

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Mezi jeho hlavní podmínky patřila orientace budovy, resp. oken směrem na jih s výhledem do nádherného údolí. Kromě toho si přál mít v obýváku přirozené osvětlení a co nejvyšší možný objem slunečních paprsků během celého roku.

Foto Lukáš PELECH
Přečtěte si také:

Manželský pár si „adoptoval“ starou stodolu a vdechl jí nový styl života

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Studie vedoucí k realizaci klientových přání zabraly architektovi celý rok. Jelikož nemohl budovu postavit na nejvhodnějším místě pro dané požadavky, musel pracovat s tím, co má, a vytěžit z existující budovy maximum. Rozhodl se tedy celých 12 měsíců pozorovat pohyb slunce na místě, kde stojí dům, a podle toho navrhl řešení. Postavil ho na využití moderních stavebních postupů v kombinaci s tradičními materiály typickými pro výstavbu v této oblasti.

„Dali jsme mu opět život a světlo.“
Přečtěte si také:

Po koupi zchátralého domu je považovali za blázny. Pět let svépomocných prací a všechno se změnilo

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Dům je výsledkem tvůrčí práce a technické zdatnosti autora. Hlavní požadavky klienta vyřešil prostřednictvím čtyř velkých oken na jižní fasádě a světlíků ve stropě, díky kterým je prostor během celého roku zalitý přirozeným světlem. Co se týče materiálového provedení pláště, dům je postaven z betonových cihel, obložený přírodním kamenem, okna jsou vyrobena z modřínového dřeva a vyplněna dvojitým bezpečnostním sklem.

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

V domě najdeme v přízemí vstupní halu, rozsáhlou obývací část, kuchyň a koupelnu, přičemž přízemí je řešeno z velké části jako otevřený prostor. Jednoduchými bílými schody se dostaneme do patra, kde najdeme galerii pro práci či relax u knihy, a kromě toho dvě ložnice. Interiér je materiálově řešen v kombinaci přírodního neošetřeného modřínu, kovu a vyztuženého betonu.

house-rehabilitation-1
Přečtěte si také:

Když se z opuštěné zříceniny stane pohádkový dům

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Projekt byl dokončen v roce 2015 a splnil všechna očekávání klienta. Architekt pro klienta kromě samotného designu a technického řešení po vzájemné dohodě na míru vyhotovil originální interiérové prvky jako krb, stůl, židle, schody, umyvadlo či WC.

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Foto: Alfredo Vanotti

Text: Anna Martausová
Foto: Alfredo Vanotti
Zdroj: homedsgn.com

Komentovat