Malé rozšíření domu udělalo majitelům velkou službu

Na první pohled zcela jednoduchý dům ve tvaru kostky ukrývá několik zajímavých tajemství a detailů. Aby se odlišil od ostatních podobných domků, a zejména proto, aby poskytl rodině větší pohodlí, majitelé domu oslovili architekty s požadavkem návrhu interiéru.
Reklama
Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Reklama
Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Na projekt se těšili

Všechny interiérové úpravy (i úprava exteriéru) hovoří ve prospěch příjemného rodinného života a odpočinku uprostřed vlastní zahrádky. Dům v Praze naplno využívá prostor, který nabízejí dvě podlaží s téměř čtvercovým půdorysem. BOQ architekti, jež majitelé domu oslovili, znali tyto typy domků. Střídmý styl architektury se jim líbil a návrhu interiéru se zhostili s radostí.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Špatná orientace vůči světovým stranám

Jeden z faktů, se kterými nebyli majitelé domu příliš spokojeni, byla orientace domu vůči světovým stranám. Většina obytných místností je totiž otočena na sever, a tak byl interiér poměrně tmavý. Původní dispozice mladé rodině už svou plochou nestačila.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Namísto interiéru kompletní rekonstrukce

Architekti se nakonec s majiteli dohodli nejen na návrhu interiéru, ale na kompletní rekonstrukci včetně změn v dispozici. Architekti řešili i kompletní vybavení domu nábytkem na míru, barevné řešení fasády, výměnu oken, zahradu a parkovací stání. Hlavním cílem nového řešení bylo přivést do interiéru co nejvíce světla. Pomohla malá přístavba, která má dvě stěny i střechu prosklenou. Díky tomuto prvku se do interiéru dostalo i jižní a západní světlo.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Proměna dispozice

Přízemí architekti kompletně přebudovali, zachována zůstala pouze kuchyňská linka. Uvolnění prostoru dosáhli posunutím vstupu do domu na místo garáže. Z prostorné vstupní haly vedou dveře do technické místnosti a samostatného WC. Dále se vchází do zvětšeného obývacího pokoje propojeného jídelnou. Zajímavostí je kubus vytvořený kolem schodiště. Je to nábytková sestava, která zahrnuje knihovnu. Pod schodištěm se nachází úložný prostor s utajeným vstupem.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Z ložnice do šatníku a koupelny

I horní podlaží se dočkalo nemalých změn, zejména bourání a zvětšování prostorů. Kromě tří samostatných ložnic zde vznikla otevřená pracovna, kterou v případě potřeby lze uzavřít posuvnými panely z mléčného skla. Z rodičovské ložnice se dá projít do samostatného šatníku a dále do vlastní rodičovské koupelny. Prosvětlení horního patra a schodiště architekti dosáhli díky střešnímu světlíku.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Nábytek podporuje cíl prosvětlit prostor

Světlý je i nábytek. Bílá barva, dřevo, jemně industriální vzhled nové přístavby, betonové stěrky a stěna ze zdiva působí vzdušně a stylově. Když mluvíme o jedinečných osvěženích interiéru, nesmíme zapomenout na ocelový nosník v antracitové barvě. Samostatnou kapitolou je venkovní terasa s posezením a možností překrytí.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Kdo jsou BOQ architekti?

Miroslav Stach a Jana Stachová jsou pracovními, ale i životními partnery. Již od roku 2008 fungují jako tvůrčí duo. Oba absolvovali magisterský program na Fakultě architektury ČVUT a pracovali na mnoha architektonických projektech pro několik ateliérů. V roce 2014 si založili vlastní studio.

Zaměřují se na návrhy rodinných a bytových domů, interiérový design i odbornou pomoc s realizací projektů v podobě autorského a technického dozoru, asistenci s výběrem dodavatele stavby a komunikaci s úřady.

RD Praha 5 ve zkratce

architektonický ateliér: Boq architekti

autoři: ing. arch. Miroslav Stach, ing. arch. Jana Stachová

zahrada: ing. Petra Novotná

lokalita: Praha 5, ČR

užitná plocha: 150 m2

rok realizace interiéru: 2017

Sabína Zavarská
Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Reklama
Reklama

Komentovat