„Černá ovce“ mezi bílými domy: Atypická stavba lže exteriérem

Majitelé pozemku, na kterém vyrostl dům s jednoduchým názvem Ross, jsou obdivovateli jednoduchosti, čisté estetiky a umění.
Reklama

Jejich dům od australského ateliéru ateliéru Ola Studio je přesně v těchto intencích, ale má i něco navíc: není třeba se obávat nedostatku harmonie a radosti z příjemného interiéru.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Nečekaná harmonie

Drsný minimalistický výraz atypického domu s černou fasádou navádí k tomu, že podobná atmosféra vládne i uvnitř. Opak je však pravdou. Uvnitř domu a za zdmi pozemku panuje nečekaně harmonické, přívětivé a radostné prostředí. V tomto domě bydlí pětičlenná rodina se psem a bohatou uměleckou sbírkou.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Pokračování minulosti a lokálních pravidel

Dvoupodlažní předměstský dům připomíná přestavěny loftové domy z průmyslových staveb, tento efekt však vyvrací úzké propojení s exteriérem – krásnou soukromou zahradou s bazénem. Lokalita, ve které se dům nachází, má spíše venkovský charakter. V okolí stavby naleznete rozmanitou současnou architekturu s náznaky místní typologie. Nejbližšími sousedy jsou bungalovy bílé barvy: jeden dvoupodlažní s dominantním štítem a druhý jednopodlažní.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Dynamika, rytmus a odvaha

Architekti se snažili dodržet příbuzné tvary i v případě novostavby, ale vytvořili podstatně dynamičtější rytmus jednotlivých částí stavby. Novému domu dodali odvážnou podobu, kterou zjemňují prvky oddělující soukromí domu od toho, kam dohlédnou oči sousedů a kolemjdoucích.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Levituje nad bazénem

Obytná zóna interiéru je orientována do soukromí zahrady, kde si domácí mohou velmi snadno spojit interiér s exteriérem bytu, a to nejen opticky. Ze zahrady působí dům jako levitující, protože přízemí je prosklené a na něm sedí horní podlaží s tmavou fasádou. Celá stavba je řešena na základě pasivních principů, nechybí fotovoltaika.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Nejen exteriér, ale i interiér působí jako umělecké dílo. Množství zajímavých detailů najdete i v interiéru. Například samotné schodiště je ocelovou sochou, umělecky působí i betonová kuchyňská lavice.

Foto: Derek Swalwell

Foto: Derek Swalwell

Dům Ross ve zkratce

architektonický ateliér: Ola Studio

lokalita: Melbourne, Austrálie

plocha pozemku: 620 m2

Užitková plocha: 414 m2

Rok realizace: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Derek Swalwell

Reklama
Reklama

Komentovat