Malý dům se čtyřmi podlažími má na střeše venkovní kuchyň

Svěží malý dům se světle modrou fasádou a čistým stylovým interiérem zapůsobí mezi ostatními domy v ulici na první pohled.
Reklama
historický dům v Portugalsku

Foto: Ivo Tavares Studio

Je výsledkem rekonstrukce historické stavby, realizované portugalskými architekty z ateliéru ESQUISSOS.

Projekt charakterizuje propracovaný architektonický jazyk, který kombinuje současné trendy s tradičními materiály. Zvenčí upoutá světle modrou fasádou s bílými prvky s jemným nádechem do šedé. Na fasádě vynikají dřevěné vstupní dveře i rámy oken.

obývací pokoj

Foto: Ivo Tavares Studio

V interiéru dominují světlé barvy: bílé stěny, stropy a většina nábytku prostor zvětšují a prosvětlují. Nechávají vyznít krásu použitého dřeva – dřevěné schody, stůl, části vestavěného nábytku, ale i odhaleného původního zdiva.

Terasa s venkovní kuchyní na střeše

Největší výzvu pro architekty při rekonstrukci historického domu v portugalském městečku představovala malá plocha pozemku a těsná blízkost okolních domů. I když je dům relativně malý, po proměně působí vzdušně a příjemně.

Kromě interiérových prostorů nabízí otevřenou terasu na střeše, kam architekti umístili i venkovní kuchyňskou linku s dřezem. Z tohoto místa je krásný výhled na okolní historické budovy.

Foto: Ivo Tavares Studio

Tři podlaží spojuje působivé schodiště

Stavba má čtyři podlaží. Tři z nich jsou propojena dřevěným schodištěm, které je vlastně sochařským dílem. V přízemí tvoří prakticky součást nábytku – nachází se v něm úkryt pro kolo. V prvním meziposchodí schodiště je vestavěná knihovna, v druhém jsou vestavěné police s dekoracemi.

Dřevěné schodiště

Foto: Ivo Tavares Studio

Dřevěné schodiště působí, jakoby se směrem od přízemí výše postupně dematerializovalo. Díky tomuto efektu mezi podlažími prochází světlo. Na nejvyšší podlaží, tedy na střešní terasu, se dostanete kamennými schody z balkónu jedné z ložnic.

Dole obývací pokoj s kuchyní, nahoře ložnice

V přízemí se nachází obývací pokoj s kuchyní a jídelním stolem. Zajímavě je vyřešen prostor pro klavír – za ním je odhalené kamenné zdivo. V prvním a druhém poschodí jsou ložnice s koupelnami. Z ložnice ve třetím poschodí vyjdete na balkón, ze kterého je přístup na střešní terasu.

obývací pokoj s kuchyní

Foto: Ivo Tavares Studio

GD House ve zkratce

architektonický ateliér: ESQUISSOS – Arquitectura e Consultoria

architekt: Marco Ligeiro

projektový tým: André Caetano, Gabriela Garcia, Luís Pereira

lokalita: Cascais, Portugalsko

celková zastavěná plocha: 131 m2

rok ukončení: 2019

Sabína Zavarská
Foto: Ivo Tavares Studio

 

Reklama

Komentovat