Minimální rekreační dům mezi zdmi staré stodoly: Pohodlný, ale ne nad limit!

Postavit v zahradě dům, který by sloužil jako víkendové bydlení a poskytoval by všechno, co potřebujete na pár dní odpočinku v přírodě, může vypadat různě. Máte rádi minimalistické domečky, které se dají otevřít komplet v ústrety přírodě? Tento se vám bude líbit.
Reklama
Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Navzdory malým rozměrům, jednoduchému dispozičnímu řešení poskytuje pohodlí, úžasnou vůni dřeva a přímočaré splynutí s přírodou. Jednoduše se stanete její úplnou a přirozenou součástí…

Reklama

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Minimál s duchem staré stodoly

Jednoduchý dřevěný objekt s obdélníkovým půdorysem vypadá sice jako někdejší hospodářská budova, ale je to záměr, který přináší mnoho pozitiv. Nakonec, na tomto pozemku kdysi stála stodola, z níž se zachovalo jen torzo obvodových zdí, což místu dodává speciální atmosféru. Kromě nerušivého vsazení do prostředí absolutně vyhovuje požadavkům dnešního trendu minimalistického bydlení a požadavkům mladých lidí. Návrat k přírodě v takové dovolenkové chatce je téměř stoprocentní, samozřejmě bez toho, abyste ztratili pohodlí, na které jste zvyklí.

Přečtěte si také:

Udržitelný rodinný dům z místních materiálů, v němž se zrcadlí prostředí

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Experimentální prostor

Matrelík, jak nazývají rekreační domek v zahradě jeho tvůrci, se nachází v drsné krajině Českého středohoří, na polosamotě. Pojmenovaný je podle výrazného kopce s vynikajícím výhledem, pod kterým dům stojí. Je celoročně obyvatelný, samozřejmě v létě to má jiné kouzlo než v zimě. „Projekt nazýváme konceptuálním, protože si na něm vlastně zkoušíme principy navrhování budov, které si jinde nemůžeme z různých důvodů dovolit. Ze získaných zkušeností potom čerpáme v běžné výstavbě. Po dohodě s majitelem objektu celý projekt pravidelně hodnotíme, aktualizujeme, rozvíjíme,“ vysvětlují podstatu projektu architekti a pokračují: „Z estetických důvodů jsme se rozhodli toto torzo ponechat a stavbu do něj integrovat. Vznikla kompozice polootevřeného dvorce s čelně umístěným objektem obytné části. Novostavba je od severu chráněná původní masivní kamennou stěnou, která spoluvytváří vstupní závětří objektu.“

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Levný, pohodlný, ale ne nad limit

Základní zadání, z něhož architekti ze studia Labor13 vycházeli, bylo: co nejnižší vstupní náklady na stavbu, dále maximální využití místních materiálních a lidských zdrojů, koncept otevřeného domu, a tedy absolutní setření hranice exteriér/interiér, přičemž základný komfort obyvatel bude zachován. Dalším požadavkem byla optimalizace úrovně komfortu stavby – tedy bylo nezbytné, aby stavba poskytovala potřebný komfort pro návštěvníky či domácí a pohodlí, ale v žádném směru nadlimitní.

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Jižní fasáda se otevírá celá

Klidem fascinující domek je možné úplně otevřít prostřednictvím pěti dveří. Otevřete je dokořán a ocitnete se v prostoru vymezeném zbytky obvodových stěn stodoly. Díky možnosti otevřít celou jižní fasádu můžete naplno využívat vnější prostředí i komfort interiéru současně. Pokud otevíratelnou fasádu zavřete, i tak proudí do interiéru dostatek světla a slunce velkokapacitním západním oknem. Zároveň tak nedochází k přehřívání interiéru stavby vlivem jižního slunečního záření.

Novostavba respektuje charakter lokality i okolní zástavby. Ustupující horní podlaží umožnilo také funkční členění vnitřního prostoru na společenskou a odpočinkovou zónu, které ideálně vyhovovalo čtyřčlenné rodině. Foto LUCERN
Přečtěte si také:

Mysleli na budoucnost! Pasivní dřevostavba s minimálními náklady na provoz

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Místní zdroje a soběstačnost

Ve prospěch nákladů, ale i udržitelnosti stavby a jejího osazení do prostředí hraje důležitou roli fakt, že celá stavba byla realizovaná z místních materiálových zdrojů (dřevo, recyklovaný materiál z původní stodoly) a místními dodavateli. Energetická soběstačnost je dosažena vlastní studní, čističkou odpadních vod, fotovoltaickými a solárními panely).

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Rekreační bydlení Matrelík

Architektonický ateliér: Labor13

Architekti: Albert Pražák, Martin Vomastek, Jiří Bardoděj

Lokalita: Příbram Pod Bukovou horou / Verneřice, Česká republika

Zastavěná plocha: 66 m2

Užitná plocha: 56 m2

Spodní stavba: stavba na betonových pilířích, dřevěná rámová konstrukce podlahy, zateplená minerální vatou nad otevřeným prostorem

Konstrukční systém: klasický trámový dřevěný systém, tesařská konstrukce

Tepelná izolace: minerální vata (objekt umožňuje letní a zimní provoz)

Fasáda: dřevěný laťkový obklad s odvětrávanou vzduchovou mezerou. Dvojitý záklop z běžných latěk tloušťky 22 mm přes sebe, aby byly zakryty spáry. Finální úprava – nátěr dřevěným dehtem.

Střešní krytina: částečně plechová (recyklovaná) v kombinaci s asfaltovými šindeli

Okna: dřevěné rámy oken, standardní dvojité zasklení

Podlahy: dřevěná laťková podlaha, palubovky smrkové 40mm

Realizace: 2011

Truhlářství: Dohnal Merboltice

Sabína Zavarská
Foto: Labor13

Reklama

Komentáře

  • Vazeny Home . Chci se zeptat jetli by ste postavili taky dum v Brne . Pro jedneho cloveka . A taky na splatky by se to platilo . Dalo by se . Celkom maly dum , melo by to mat kuchyn +izba + wc a sprcha . Mohli by sme udelat zmluvu a kazdy mesic bych vam posilala na vas ucet kc . prosim vas odpiste jestli se to da . Dekuji

    Anonym

Komentovat