Udržitelný rodinný dům z místních materiálů, v němž se zrcadlí prostředí

Specifikem tohoto domu jsou celostěnová prosklení, ve kterých se zrcadlí prostředí a vytvářejí pocit absolutní transparentnosti. Extrémně odlehčený a vzdušný dům, který jako kdyby ani nebyl.

Velký nemusí znamenat masivní

Požadavkem majitelů bylo, aby architekti vytvořili dům, který by nabídl „dostatečné množství prostoru“. O australských domech se říká, že jsou největší na světě, avšak nemusí vždy působit jako masivní hmota, která prostor zatarasuje. THAT House, ačkoli má více než 250 metrů čtverečních podlahové plochy, ukazuje pravý opak. Dům je možné otevřít do zahrady, ale i do ulice, jinak chrání soukromí domácích.

Reklama

AMA ThatHouse_38

AMA ThatHouse_35

Příroda jako součást domu

Otevřený společenský prostor lze jednoduše díky dřevěným příčkám rozčlenit a vytvořit si tak potřebné soukromí. Příroda je zakomponována přímo do samotného domu, a to nejen v rámci terasy, do které je vsazen strom, přerůstající otvor ve fasádě. Zajímavou přírodní vitrínku najdete i v prostoru za schody u kuchyně. Tak jako schodiště, i zařízení domu působí odlehčeně, vzdušně – až tak, že v bytě můžete doslova cítit, jak proudí světlo.

161124-Dorman-House-2690
Přečtěte si také:

Starou chatu není nutné hned bourat! Fascinující přístavba plní všechna přání majitelů

AMA ThatHouse_02a

Množství zákoutí a zajímavých prvků

I místnosti v patře mají jednu stěnu prosklenou, což umožňuje příjemný výhled a pocit, že vlastně nejste ani uvnitř. Součástí domu je zajímavě řešený bazén, na který je vidět z horní ložnice. Přesah vrchního kvádru vytváří zastřešení terasového prostoru s externím jídelním stolem a příjemný úkryt před přímým sluncem. Celkově – asymetricky uložené základní bloky domu tvoří mnoho zajímavých zákoutí a míst, která se dají zajímavě využít. Jednoduše, tento dům nikdy nemůže nudit a vždy může vypadat jinak.

AMA ThatHouse_34

Jaké je dispoziční řešení?

V patře se nacházejí tři ložnice včetně rodičovské, hygienické zázemí, v přízemí je obývací pokoj, kuchyň, jídelna a další společenská místnost. Součástí přízemí je pracovna, která se dá oddělit příčkou od ostatního prostoru a vytvořit tak samostatný pokoj s dostatkem soukromí a klidu na práci či studium. V bloku obloženém dřevěnými prkny se nachází hygienické zázemí přízemí a také technické místnosti a odkládací prostory.

AMA ThatHouse_11

AMA ThatHouse_21

AMA ThatHouse_25

Tak jako všechny domy od tohoto architektonického studia, i THAT House je realizován jako udržitelný. Pasivní solární zisk, pasivní ventilace, vysoce výkonná izolace, dvojité zasklení, opětovné použití dešťové vody, jsou samozřejmostí. Stejně jako použití místních materiálů a solárních panelů.

DSCF3635
Přečtěte si také:

Rekonstrukce staré chalupy trvala více než dva roky: Podívejte se na tu změnu!

AMA ThatHouse_28

AMA ThatHouse_22

THAT House

Architektonické studio: Austin Maynard Architects

Projektový tým: Andrew Maynard, Mark Austin, Kathryne Houchin

Podlahová plocha: 255 m2

Rok realizace: 2015

Lokalita: Melbourne, Austrálie

 

Sabína Zavarská

Foto: Tess Kelly

Komentovat