Rekonstrukce staré chalupy trvala více než dva roky: Podívejte se na tu změnu!

Majitel nemovitosti a krásného pozemku, na kterém chalupa stojí, se spolu s architekty z ateliéru GEBAS atelier architects, rozhodli pro rekonstrukci. Rekonstrukce byla rozsáhlá a velmi náročná, ale výsledek stojí za to!

Náročná rekonstrukce

Přeměna staré chalupy na moderní rekreační usedlost trvala více než dva roky. Cílem majitelů chalupy bylo jednak vrátit její původní předválečný ráz, na druhé straně přizpůsobit dům modernějšímu stylu bydlení. Rovněž bylo v jejich plánech konečně využít podkroví a hambálek jako druhou obytnou zónu. Tu dnes nabízejí hostům k pronájmu. Samotná rekonstrukce začala v roce 2011 obnažením obvodu domu a dokončena byla v létě 2013. Posledním krokem bylo osazení rostlin v koupacím jezírku.

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Kraj červené hlíny a pískovcových kamenů

Východní Podkrkonoší je krajem červené permské hlíny a pískovcových kamenů, krajem s majestátním do modro-siva zabarveným obzorem Krkonoš a se zachovalou původní architekturou. Stará chalupa měla i svůj historický význam – navzdory snahám o úpravu v minulých desetiletích, které ne vždy znamenají plus. Na tomto místě stále stavba již pravděpodobně v roce 1760. Chalupa je osazena do přírodního prostředí hluboko v Čermnskom údolí mimo zastavěné části obce, na vyvýšené polosamotě. Nejbližší sousedství stavba je přibližně sto metrů pod chalupou.

foto Robert Žákovič
Přečtěte si také:

Jak chutná život na statku 50 km od Prahy

DSCF3631

DSCF3638

Měnil se i terén kolem

Vraťme a však k samotné rekonstrukci. „Rozsáhlá rekonstrukce znamenala nemalé terénní úpravy kolem domu, obnovení střešní konstrukce a krytiny, výměnu oken z třídílných na původní dvoudílné špaletová okna, integrování příčného křídla s vchodem a schodištěm. Závěr celé rekonstrukce patřil základnímu osazení rostlin na pozemku, „charakterizují potřebné úpravy architekti.

DSCF3654

DSCF3717

Dole majitelé, nahoru hosté

Důležitým momentem celé rekonstrukce byla potřeba oddělit bydlení majitelů od části, která slouží k pronajímání pro hosty. Pro bydlení majitelů slouží spodní část objektu, druhou obytnou zónu v podkroví druhého nadzemního podlaží tvoří dva plně vybavené apartmány určené k rekreaci hosty. Srdce domova majitelů tvoří centrální obytná místnost krásnou kachlovými kamny červené barvy. Okna této místnosti jsou orientovány na jihozápad a strop je klenutý z původních cihel. Oblouky stropu se v pravidelném rytmu střídají s ocelovými traverzami.

DSCF3745

DSCF3752

Interiér plný přírody

Podlaha v domě je řešena z masivního dubu, kolem kuchyňské se nachází v keramická dlažba s povrchovou imitací dřeva, což působí harmonicky. Nábytek je z větší části vytvořen na míru truhlářem. Úctyhodná je také hloubka parapetu u špaletových oknech. I díku ní jsou jemně řemeslně vypracované okna s výhledem do příjemné zeleně dalším charakteristickým prvkem místnosti.

DSCF3766

DSCF3762

Zahrada

Zahrada zůstala neoplocených a tak přímo navazuje na rozsáhlé louky a les. Za chalupou se nachází také dětské hřiště, otevřené ohniště a zejména velké koupací jezírko, při kterém stojí solární sprcha. Najdete zde také uzavíratelný altán pro 18 osob s kovaným krbovým grilem.

Foto: Zach Lipp
Přečtěte si také:

Bungalov z 20. let minulého století zachránili rekonstrukcí a přístavbou

DSCF3713

DSCF3721

Chalupa Winterflur

Ateliér: GEBAS atelier architects

Lokalita: Východní Čechy, Čermná

Projekt: 2011

Realizace: 2011 až 2013

Typ stavby: zděná stavba

Užitná plocha domu: 300 m²

Velikost pozemku přiléhajícího k objektu: 15 000 m²

Vytápění: kombinovaný kotel na dřevoplyn + elektrické temperování, podlahové vytápění, krbová kamna

Fasáda: štít – dřevěný obklad „Flošna“, kamenný obklad z přírodního křemence v přírodních hnědých, béžových a červených odstínech Kvarcid Brown, omítka světlé přírodní barvy

Střešní krytina: Prefa falcovaná hliníková šablona, barva antracit

Web chalupy: http://www.winterflur.cz

Text: Sabína Zavarská

Foto: Jana Kubíčková, GEBAS atelier architects

Komentovat