Jak chutná život na statku 50 km od Prahy

Rozlehlé stavení, nacházející se ve vesnici vzdálené asi 50 km od Prahy, prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, která trvala přes dva roky. Původní dobové prvky starého domu doplnila interiérová návrhářka novým vybavením a dům se tak výrazně omladil, aniž by byla narušena jeho autenticita.
Do domu se vchází z boku, po kamenném schodišti, což je pro tento druh stavby typické. Vstupní dveře bylo ale nutné vyměnit za odolnější, na míru vyrobené z tvrdého tropického dřeva Meranti. Původní jsou ovšem všechny dřevěné okenní rámy. foto Robert Žákovič

Do domu se vchází z boku, po kamenném schodišti, což je pro tento druh stavby typické. Vstupní dveře bylo ale nutné vyměnit za odolnější, na míru vyrobené z tvrdého tropického dřeva Meranti. Původní jsou ovšem všechny dřevěné okenní rámy. foto Robert Žákovič

Uprostřed zahrady s bujně rostoucí zelení vzniklo odpočinkové místo s pohodlnými křesly. foto Robert Žákovič

Uprostřed zahrady s bujně rostoucí zelení vzniklo odpočinkové místo s pohodlnými křesly. foto Robert Žákovič

Stopy minulosti

Když si současní majitelé usedlost pořizovali, byla už do jisté míry zrekonstruovaná a spodní část domu i obytná. Zbytek si ale žádal citlivý zásah, tak aby výsledek co nejvíce navazoval na dřívější koncept a použité materiály. Podlahové krytiny proto zůstaly v celém domě stejné a prkna, pocházející ze starého mlýnu, která do interiéru umístil původní majitel, zdobí podlahy domu i dnes. Jen v obývací části a hale byly dřevěné parkety zbroušeny do světlejšího odstínu. Také další prvky interiéru, jako dřevěné stropy nebo kamennou stěnu v obývací části, designérka ponechala a z moderního prostoru tak dýchá minulost.

Reklama

Stěna v pracovně se odchylovala o 15 cm a knihovna tak musela být řešena kovovou konstrukcí, na kterou byly poté umístěny bílé lakované desky. foto Robert Žákovič

Stěna v pracovně se odchylovala o 15 cm a knihovna tak musela být řešena kovovou konstrukcí, na kterou byly poté umístěny bílé lakované desky. foto Robert Žákovič

FOTO ALBERTO BISCARO
Přečtěte si také:

Snové bydlení na důchod − malý dům na břehu řeky

Dominantou spodní ložnice je ikonická postel Squaring Bonaldo. Elegantní místnost doplňuje tlumená barva závěsů, která ladí s cihlovou zdí i polštáři. foto Robert Žákovič

Dominantou spodní ložnice je ikonická postel Squaring Bonaldo. Elegantní místnost doplňuje tlumená barva závěsů, která ladí s cihlovou zdí i polštáři. foto Robert Žákovič

V horním patře vznikl speciální odpočinkový prostor, tzv. lounge místnost. Nízká tmavá sedačka byla do zkoseného interiéru vyrobena na míru. foto Robert Žákovič

V horním patře vznikl speciální odpočinkový prostor, tzv. lounge místnost. Nízká tmavá sedačka byla do zkoseného interiéru vyrobena na míru. foto Robert Žákovič

Atypicky řešené je také schodiště, vedoucí do lounge místnosti. Jeho povrch pokrývá stěrka betonepox a uvnitř se ukrývá úložný prostor. foto Robert Žákovič

Atypicky řešené je také schodiště, vedoucí do lounge místnosti. Jeho povrch pokrývá stěrka betonepox a uvnitř se ukrývá úložný prostor. foto Robert Žákovič

Sladění

Hned od začátku probíhala spolupráce mezi designérkou Martinou Schultes a majiteli bez sebemenších potíží. Shodli se v barevnosti i celkové koncepci návrhu. Vnitřek domu barevně sladili do neutrálních odstínů béžové, šedé a antracitové. Ke starým materiálům – dřevu a kameni – dodala designérka ještě moderní beton a černou žulu. Betonové detaily se ostatně opakují v celém interiéru a pěkně doplňují vzhled dřevěných stropů a podlahy.

_X5C4605-PHOTO-BELEN-IMAZ
Přečtěte si také:

Venkovský dům ze stáje: Na kopci, kde není vodovod ani elektřina!

Spodní koupelnu zdobí krásná vana s nožičkami i zrcadlo se starobylým rámem. Dochovanými prvky jsou tmavá čedičová dlažba a cihlový sprchový kout. foto Robert Žákovič

Spodní koupelnu zdobí krásná vana s nožičkami i zrcadlo se starobylým rámem. Dochovanými prvky jsou tmavá čedičová dlažba a cihlový sprchový kout. foto Robert Žákovič

Dvě umyvadla položená na dlouhé dřevěné desce jsou ideální volbou pro vícečlennou rodinu. Desku designérka šikovně umístila na vystavěné cihlové zídky. foto Robert Žákovič

Dvě umyvadla položená na dlouhé dřevěné desce jsou ideální volbou pro vícečlennou rodinu. Desku designérka šikovně umístila na vystavěné cihlové zídky. foto Robert Žákovič

Interiérové dveře ve spodním patře se naštěstí dochovaly a svým lehce omšelým vzhledem dodávají koupelně kouzlo starých časů. foto Robert Žákovič

Interiérové dveře ve spodním patře se naštěstí dochovaly a svým lehce omšelým vzhledem dodávají koupelně kouzlo starých časů. foto Robert Žákovič

Na míru

Kromě sedacího nábytku a postelí bylo nutné veškeré úložné prostory navrhnout na míru. Designérka záměrně použila pouze nábytek v moderním duchu a vytvořila tak kontrast ke starému domu s dochovanými prvky. Moderní pojetí a rovné  linie se ve starém domě plném křivých stěn staly mnohokrát výzvou. Často bylo nutné vymyslet speciální řešení, tak, aby do sebe všechny detaily zapadaly.

V obývacím pokoji spojeném s jídelnou a kuchyní zůstaly původní dřevěné parkety, které v kombinaci s nábytkem vytvářejí útulný i elegantní dojem. Původní je i celá kamenná stěna za televizí. foto Robert Žákovič

V obývacím pokoji spojeném s jídelnou a kuchyní zůstaly původní dřevěné parkety, které v kombinaci s nábytkem vytvářejí útulný i elegantní dojem. Původní je i celá kamenná stěna za televizí. foto Robert Žákovič

V pracovní části je ostrůvek z černé žuly s kartáčovaným povrchem. Pěkným detailem je i police pro ukládání vína, kterou tvoří do betonu vsazené nerezové trubky. Bar osvětlují svítidla Occhio. foto Robert Žákovič

V pracovní části je ostrůvek z černé žuly s kartáčovaným povrchem. Pěkným detailem je i police pro ukládání vína, kterou tvoří do betonu vsazené nerezové trubky. Bar osvětlují svítidla Occhio. foto Robert Žákovič

Rekonstrukce podruhé

Velké domy jsou sice krásné, ale když se rekonstruují, bývá s nimi mnoho starostí. Střecha a krovy se totiž po několika měsících od koupě ukázaly jako staticky nestabilní a celá střecha musela být kompletně předělána. I obtíže mohou ale sloužit ku prospěchu a majitelům se touto nečekanou komplikací otevřela možnost vybudovat ze střešních prostor další patro. Druhá část projektu byla na světě. Celý dům tímto nutným zásahem nabyl na velikosti a v patře se dnes nachází dětský pokoj, ložnice se zvýšenou obývací místností a samostatnou šatnou, koupelna a chodba.

FOTO Alexandra Timpau (www.alextimpau.com)
Přečtěte si také:

Není dům jako dům! Na úpatí Jizerských hor stojí stavení, které vyvrací všechny stereotypy

V dětském pokoji je spousta úložného prostoru a díky zkoseným vyšším stropům se sem vejde i houpací pytel. foto Robert Žákovič

V dětském pokoji je spousta úložného prostoru a díky zkoseným vyšším stropům se sem vejde i houpací pytel. foto Robert Žákovič

Světlou, bílou ložnici pro hosty, která se nachází v prvním patře, zdobí mimo jiné elegantní průhledná židle. foto Robert Žákovič

Světlou, bílou ložnici pro hosty, která se nachází v prvním patře, zdobí mimo jiné elegantní průhledná židle. foto Robert Žákovič

Dům v kostce

Design interiéru: Martina Schultes
www.martinaschultes.com
Realizace: 2015-2016
Plocha: 317 m2

text: Veronika Slomková
foto: Robert Žákovič
zdroj: časopis HOME

Komentovat