Venkovský dům ze stáje: Na kopci, kde není vodovod ani elektřina!

Rodinné sídlo v provincii Caceres v západním Španělsku už napohled zaujme neobvyklým osazením do okolní přírody a vrchů. Kamenná fasáda v kombinaci s dřevem, velká prosklení, která se dají jednoduše zakrýt dřevěnými okenicemi, proměnily bývalou opuštěnou stáj na příjemný venkovský dům.

Jelikož se stavba nacházela ve velmi špatném stavu, nejlepší volbou bylo začít prakticky úplně znovu. Cosi však přece jen zůstalo – nosná konstrukce a genius loci.

Reklama
Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Dva potoky vyřešily najednou několik problémů

Transformaci staré stáje, z níž zůstala jen nosná konstrukce v původním stavu, realizovali architekti ze studia Ábaton. Přestavba staré hospodářské budovy stojící vysoko na kopci, vzdálené od městské vody a elektrické sítě, se nesla ve znamení ohleduplnosti vůči životnímu prostředí, použití přírodních materiálů. Naštěstí přes pozemek procházejí dva potoky, které vyřešily problém s pitnou vodou a vodou na hygienu, či vaření, jelikož jsou čisté. A nejen to.

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER
Přečtěte si také:

150letou stodolu přenesli a zrecyklovali! Zde je výsledek: Dům pro mladou rodinu

_X5C4645-PHOTO-BELEN-IMAZ

_X5C4493-PHOTO-BELEN-IMAZ

Atrium s kamennou fontánou

Vzhledem k nedostupnosti elektrické energie bylo nezbytné vytvořit fotovoltaický systém a také hydroelektrárna. Inspirativní je využití dvou potoků, které procházejí přes pozemek, k výrobě elektrické energie. Díky instalaci malých turbín dokáže dům v zimě čerpat energii z vody. Voda z potoků je odvedena do fontány a do většího zásobního rybníka. Atrium, ve kterém se fontána nachází, je esteticky ohraničeno kamenem. Z obývacího pokoje vedou do atria prosklené dveře. Když je otevřete, slyšíte příjemné žbluňkání vody i uvnitř. Před rybníkem se nachází další příjemné místo pro odpočinek v soukromí a zároveň v lůně přírody.

_X5C4603-PHOTO-BELEN-IMAZ

_X5C4487-PHOTO-BELEN-IMAZ

Otevřený světlu

Hlavním zdrojem tepla je slunce – z toho jednoznačně vyplynula jižní orientace domu. Jižní fasáda venkovského domu je orientována k svažujícímu se údolí, a tak díky velkým oknům prochází do budovy dostatek denního světla. Prostornosti a prosvětlení interiéru bylo dosaženo také otevřením pevných opěrných zdí z recyklovaného kamene. Ty architekti konstrukčně nahradili a doplnili kovovými sloupy. Rustikální exteriér domu zůstal zachován. Velké dřevěné okenice, které se zasouvají jako druhá kůže, zase pomáhají během noci udržovat teplo v interiéru. Fasádu domu tvoří směs cementu a místního kamene.

_X5C4380-PHOTO-BELEN-IMAZ

_X5C4378-PHOTO-BELEN-IMAZ

Jak to vypadá v interiéru?

Kontakt s přírodou je patrný v každé místnosti, z koupelny je vidět do atria s kamennou fontánou, z ložnice přes velká okna vidíme krásný výhled na okolní krajinu. Hlavní obytný prostor tvoří velký centrální salon sloužící k různým účelům. To, co tvořilo kdysi seníky staré stáje, je dnes přeměněno na příjemné ložnice. Použité přírodní materiály pocit harmonie s přírodou jen umocňují.

Přečtěte si také:

Stoletý víkendový dům proměnili v nádherné rodinné sídlo

_X5C4471-PHOTO-BELEN-IMAZ

Venkovský dům ze stáje

Architektonické studio: ÁBATON

Interiérový design: ÁBATON and BATAVIA

Užitná plocha: 322 m2

Rozloha pozemku: 5 hektarů

Lokalita: Extremadura, Španělsko

Rok realizace: 2010

Text: Sabína Zavarská

Foto: Belen Imaz

Komentovat