150letou stodolu přenesli a zrecyklovali! Zde je výsledek: Dům pro mladou rodinu

Atraktivní proměna zachránila historickou stodolu v Rakousku, která již byla dlouho nefunkční, nepoužívaná, opuštěná, od téměř jistého zániku. Pokud byste viděli, v jakém stavu se předtím nacházela, nevěřili byste, co z ní za pár měsíců může být.
Reklama

A rozhodně to není jen hromádka zpráchnivělého dřeva! „Dům Moser“, jak nazývají zrekonstruovaný obytný dům architekti, kteří proměnu realizovali – Madritsch PFURTSCHELLER musel však podstoupit dost rázně zásahy.

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

Šance na druhý život

Stopadesátiletá stodola byla na svém původním místě citlivě rozebrána a přemístěna na nový pozemek, přibližně o osm set metrů dál. Výsledkem je rodinný dům z vnější strany téměř nezměněný, nesoucí odkaz na kulturní historii, ale zevnitř byl naplněn novým životem, novými přírodními materiály, včleněnými místnostmi. Takto dostala šanci na druhý život a je uchráněna od rozpadu a demolice.

Foto Lukáš PELECH
Přečtěte si také:

Manželský pár si „adoptoval“ starou stodolu a vdechl jí nový styl života

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

Rozebrali a přenesli

Přemístit stodolu a využít její zachované historické části, aby byl ponechán její charakter, nebylo jednoduchou záležitostí, architekti to spíše nazvali vesmírným programem. Původní materiály a prvky po ošetření zakomponovali do nových souvislostí a specifik. Stávající struktura ručně vyřezávaných prahů, sloupů, nosníků, příček, trámů a krokví vyrobených ze smrkového dřeva byla umístěna na nový betonový základ. Zachované části tak tvoří kostru a vnější plášť nového domu.

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

Ochrana tepla a potřebné parametry pro každodenní život

Nové konstrukce neplní statickou funkci, ale zajišťují stavebně fyzikální parametry domu. Sendvičová konstrukce stěn a stropů (překližka – minerální vlna – překližka) plní z vnitřní strany i pohledovou funkci. Smrková překližka je použita i jako podlahová krytina. Tepelná izolace je zajištěna také třívrstvým sklem a malým počtem oken a dveří, které se otevírají. Topení v domě je zajištěno kachlovými kamny na dřevo. Ohřev vody zajišťuje elektrický ohřívač vody s tepelný čerpadlem.

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

Jaké je dispoziční řešení?

Pokud jde o dispoziční řešení, v přízemí se nachází obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelním koutem, technická místnost a koupelna s WC, z obytné místnosti lze vyjít na krytou terasu s příjemnou bylinkovou zahrádkou a prostorem pro posezení, či hru dítěte. V patře se nachází prostorná galerie a čtyři místnosti.

Foto: Colm
Přečtěte si také:

Kamennou stodolu proměnili na romantický domeček pro dva

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

Nový ve starém

Dům Moser je zajímavým příkladem, jak v starém může vyrůst nový moderní život. Je pokračováním tradic, krokem vpřed a zpět zároveň samozřejmě v pozitivním smyslu. Vytváří zajímavé spojení mezi historií a budoucností, zároveň je to objekt malý a energeticky úsporný, vhodný jako bydlení pro mladou rodinu. Přeměna mu dala nejen zcela nový význam, ale i hodnotu. Z recyklovaného objektu odsouzeného k zániku, rozhodně stojí za pozornost.

Jistě vás bude zajímat, kolik tato masivní přestavba mladou rodinu bez přebytku prostředků stála. Hrubé náklady podle architektů činily 230 000 eur, včetně nepřímých nákladů na stavbu – poplatků.

Moser House v kostce

Architektonické studio: MADRITSCH PFURTSCHELLER, Robert Pfurtscheller
Lokalita: Neustift im Stubaital, Rakousko
Realizace: 2015 až 2016
Užitná plocha: 106,8 m2

Text: Sabína Zavarská
Zdroj a foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER

Reklama

Komentovat