Stoletý víkendový dům proměnili v nádherné rodinné sídlo

Stoletý víkendový dům na pobřeží v anglickém hrabství Kent proměnili Kerry Millettová a její manžel John Harvey v nádherné rodinné sídlo, v němž spojili kouzlo tradičního s moderním pohledem na bydlení.
Reklama

Zamilovali se do Broadstairs

„Když byl John malý, trávíval na pobřeží prázdniny. Jednou jsme tu zažili společný víkend a od té doby jsem toužila přestěhovat se sem natrvalo. Když si vás jednou Broadstairs získá, už se vám nechce odejít,“ směje se Kerry. V létě před dvěma roky se tedy rodina rozhodla, že tu zakoupí větší nemovitost a vytvoří si v ní domov, ve kterém začnou novou kapitolu života.

Bydlení s výhledem. Pro manžele byl nejdůležitější jeden velký a souvislý denní prostor, který by pokračoval až do zahrady. Místo na jezení vybudovali i venku na terase s výhledem na moře. FOTO Carlos Dominguez

Bydlení s výhledem. Pro manžele byl nejdůležitější jeden velký a souvislý denní prostor, který by pokračoval až do zahrady. Místo na jezení vybudovali i venku na terase s výhledem na moře. FOTO Carlos Dominguez

 „Jídelních židlí máme osmnáct – zbytek skladujeme pro příležitosti, kdy se sejde celá rodina.“

Bydlení s výhledem. Pro manžele byl nejdůležitější jeden velký a souvislý denní prostor, který by pokračoval až do zahrady. Místo na jezení vybudovali i venku na terase s výhledem na moře. FOTO Carlos Dominguez

Bydlení s výhledem. Pro manžele byl nejdůležitější jeden velký a souvislý denní prostor, který by pokračoval až do zahrady. Místo na jezení vybudovali i venku na terase s výhledem na moře. FOTO Carlos Dominguez

Renovace za dva měsíce

V přízemí vybourali několik stěn, přistavěli jídelnu, pracovnu a sklad, zmodernizovali kuchyň. Kromě toho instalovali podlahové vytápění a změnili umístění koupelen, k domu též přibyly tři nové terasy. Všechny práce sice stihli za dva měsíce, ale náklady na renovaci se vyšplhaly na 120 000 liber (3 696 000 Kč).

Modernizace vily ze 30.let minulého století nedaleko Sříbrné Skalice
Přečtěte si také:

Modernizace vily ze 30.let minulého století nedaleko Sříbrné Skalice

Kerry a John se zamilovali do domu z roku 1910, který stojí na pobřeží nedaleko přímořského letoviska Broadstairs, a rozhodli se proměnit ho ve svůj nový domov. FOTO Carlos Dominguez

Kerry a John se zamilovali do domu z roku 1910, který stojí na pobřeží nedaleko přímořského letoviska Broadstairs, a rozhodli se proměnit ho ve svůj nový domov. FOTO Carlos Dominguez

V podkroví vznikl samostatný prostor pro dva už dospělé syny.

Přístavba s jídelnou přibyla k původním šestnácti místnostem (v domě je například šest ložnic a šest koupelen).

Zasklené stěny zprostředkují v domě každodenní kontakt se zahradou.

Otevírání prostoru. Aby z původně oddělených místností vytvořili ucelený obytný prostor, při přestavbě zbourali v přízemí všechny příčky, které zbourat šly. Stěnu mezi kuchyní a obývacím pokojem potlačili bílou barvou a policovou sestavou vyrobenou na míru. V případě potřeby oddělí místnosti dvoukřídlé dveře. FOTO Carlos Dominguez

Otevírání prostoru. Aby z původně oddělených místností vytvořili ucelený obytný prostor, při přestavbě zbourali v přízemí všechny příčky, které zbourat šly. Stěnu mezi kuchyní a obývacím pokojem potlačili bílou barvou a policovou sestavou vyrobenou na míru. V případě potřeby oddělí místnosti dvoukřídlé dveře. FOTO Carlos Dominguez

Barevné oživení. Aby bílá kuchyň nepůsobila příliš stroze, vytvářejí tu barevné akcenty limetkově zelená zástěna a tmavý kuchyňský ostrůvek.

Varný ostrůvek s pracovní plochou a barovým sezením uprostřed kuchyně je pro Johna ideální – rád totiž vaří a zároveň si vykládá s přítomnými.

Zahradu vpustili do domu

Původní víkendový dům, který byl postaven v roce 1910 a upraven v třicátých letech minulého století, je na první pohled zaujal řemeslným fortelem, s jakým byla provedena jeho fasáda. Rozhodli se tedy přeměnit ho ve vysněné bydlení. Toužili především po tom, aby obývací pokoj, jídelna a kuchyň tvořily jeden celek. Přestavba se proto neobešla bez bourání – John, který navrhuje interiéry, vypracoval plány na změny v dispozici přízemí tak, aby obývací pokoj plynule přecházel přes kuchyň až do jídelny, umístěné v přístavbě. Velká zasklená stěna a skleněné dveře na obou stranách přístavby přitom doslova vtáhly zahradu do domu. „U domu jsou tři různé zahrady a bylo pro nás důležité, abychom výhled na ně začlenili do našeho každodenního života,“ zdůrazňuje Kerry.

Všechny stěny v domě vymalovali na bílo, čímž získali perfektní pozadí pro své rozsáhlé sbírky umění a nábytku.

Policová sestava vyhotovená na míru, která pokrývá celou jednu stěnu v obývacím pokoji, poskytuje skvělé místo na vystavení Johnových sbírek cínových hraček a dětských časopisů. FOTO Carlos Dominguez

Policová sestava vyhotovená na míru, která pokrývá celou jednu stěnu v obývacím pokoji, poskytuje skvělé místo na vystavení Johnových sbírek cínových hraček a dětských časopisů. FOTO Carlos Dominguez

 Původní parkety z třicátých let se vzorem rybí kosti potřebovaly důkladnou renovaci – zbroušení a novou vrstvu laku.

Skříň z růžového dřeva je z bazaru. „Několik měsíců jsme se na ni chodili dívat, jak je zaházená různými věcmi. Nakonec jsme se rozhodli najít jí v domě pěkné místo.“ FOTO Carlos Dominguez

Skříň z růžového dřeva je z bazaru. „Několik měsíců jsme se na ni chodili dívat, jak je zaházená různými věcmi. Nakonec jsme se rozhodli najít jí v domě pěkné místo.“ FOTO Carlos Dominguez  

Halu vymalovali na bílo, stejně jako všechny místnosti v domě – nejlépe tak vynikne různorodé zařízení a pestré sbírky. Například v hale našly místo lampa Castiglioni a houpací křeslo Ercol. FOTO Carlos Dominguez

Halu vymalovali na bílo, stejně jako všechny místnosti v domě – nejlépe tak vynikne různorodé zařízení a pestré sbírky. Například v hale našly místo lampa Castiglioni a houpací křeslo Ercol. FOTO Carlos Dominguez

Houpací křeslo Ercol patří k nejcennějším kusům modernistického nábytku v domě. Skládá se z komponentů různého původu – například textilie je replikou slavného vzoru Calyx od Lucienne Dayové.

Moderní srdce

Protože John rád vaří, od začátku byla v centru jeho pozornosti kuchyň. Chtěl, aby byla plná světla a působila svěže – s Kerry vybrali jednoduchou bílou linku s lesklými dvířky bez úchytek, kterou oživili zástěnou svěží limetkové barvy. Pro Johna byl důležitý i kuchyňský ostrůvek, jenž měl poskytnout co největší prostor pro přípravu a servírování jídel: „Rekordní počet našich strávníků byl zatím dvacet šest, když jsme jednou po Vánocích podávali anglickou snídani.“

FOTO DANO VESELSKÝ
Přečtěte si také:

Dům, který neztratil nic z půvabu víkendové chaty, nabízí rodině plnohodnotný prostor pro život i práci

Na bílo natřené desky tvoří podlahu ve většině místností v poschodí. Také v ložnici majitelů vytvořila neutrální podklad a dala jim volnost při výběru textilií a dekorací a také i možnost vystavit sbírku uměleckých předmětů. FOTO Carlos Dominguez

Na bílo natřené desky tvoří podlahu ve většině místností v poschodí. Také v ložnici majitelů vytvořila neutrální podklad a dala jim volnost při výběru textilií a dekorací a také i možnost vystavit sbírku uměleckých předmětů. FOTO Carlos Dominguez

Sběratelská vášeň. Johnova série miniatur nadčasových židlí Vitra čítá kousky od designérů jako Frank O. Gehry, Ronan a Erwan Bouroullecovi či George Nelson.

Židli Plywood Group vytvořili v letech 1945–1946 manželé Charles a Ray Eamesovi. Je jedním z ikonických výsledků jejich experimentování s trojrozměrným tvarováním překližky, sledujícím křivky lidského těla.

FOTO Carlos Dominguez

FOTO Carlos Dominguez 

V hlavní ložnici si John a Kerry vytvořili nejkrásnější a nejinspirativnější prostor pro ty kousky ze svých sbírek, ke kterým mají výjimečný vztah. FOTO Carlos Dominguez

V hlavní ložnici si John a Kerry vytvořili nejkrásnější a nejinspirativnější prostor pro ty kousky ze svých sbírek, ke kterým mají výjimečný vztah. FOTO Carlos Dominguez

Polopříčka za postelí šikovně ukrývá uložené šatstvo.

S citem ke starému domu

Styl svého domu manželé charakterizují jako směs současných trendů a moderny. Při zařizování byl pro ně inspirací hlavně jejich nábytek, starý i nový: „Nezvolili jsme si určitý styl, ale nechali jsme volný průchod svým reakcím na jednotlivé kusy zařízení,“ tvrdí majitelka. Zároveň chtěli zachovat co nejvíce prvků z původního domu. Například v obývacím pokoji zůstaly parkety se vzorem rybí kosti z třicátých let minulého století – někdejší slávu jim vrátilo zbroušení a nový lak. Ponechali i původní krb z kararského mramoru či zvonky na přivolání služebnictva v pokojích v poschodí.

Tematické zařízení. Každý z pokojů pro hosty tu má jiné téma. Do růžové ložnice nechali na míru vyrobit vinylovou tapetu s motivem růže. FOTO Carlos Dominguez

Tematické zařízení. Každý z pokojů pro hosty tu má jiné téma. Do růžové ložnice nechali na míru vyrobit vinylovou tapetu s motivem růže. FOTO Carlos Dominguez

 Sbírka Kerryiných zarámovaných obrázků vznikala celé roky.

Dvě ložnice v nejvyšším patře poskytují soukromí dvěma už dospělým synům. Mladší ještě stále bydlí u rodičů, druhý se k nim pravidelně vrací. FOTO Carlos Dominguez

Dvě ložnice v nejvyšším patře poskytují soukromí dvěma už dospělým synům. Mladší ještě stále bydlí u rodičů, druhý se k nim pravidelně vrací. FOTO Carlos Dominguez

Okna rámují výhled na přímořskou krajinu.

Nový život

Nový dům změnil život především Johnovi, který pracuje převážně doma. Podařilo se mu realizovat všechny požadavky na novou pracovnu a on i rodina si pochvalují, že dosáhl rovnováhy mezi prací a volným časem. Přidanou hodnotou nového bydlení je i pláž vzdálená jen pět minut chůze, stejně jako chatka přímo u moře.

Je to dům pro velkou rodinu: dospělým poskytuje volnost a dětem prostor vyhrazený jen pro ně; všichni se v něm však mohou cítit pospolu.

Rokoková ložnice je zařízená různými černými a bílými kusy nábytku. Doplňky včetně bílých kukačkových hodin nad krbem ctí týž styl i barevnost. FOTO Carlos Dominguez

Rokoková ložnice je zařízená různými černými a bílými kusy nábytku. Doplňky včetně bílých kukačkových hodin nad krbem ctí týž styl i barevnost. FOTO Carlos Dominguez 

FOTO Carlos Dominguez

FOTO Carlos Dominguez

„Po celý život jsme shromažďovali různé věci a v tomto domě jsme se rozhodli, že si z nich necháme jen ty, které mají pro nás velký význam. Naším cílem byla jednoduchost – když se umíte rozhodnout, co je pro vás důležité, jeden či dva kusy nábytku s kvalitním designem vnesou do místnosti styl i atmosféru,“ uzavírá Kerry.

Foto: Alfredo Vanotti
Přečtěte si také:

Z ruiny v horách vytvořil architekt nádherný prosvětlený dům s rustikální atmosférou

PROUŽKY, KAM SE JEN PODÍVÁTE

Nízkou skříňku do jídelny si objednali na zakázku u designérky Zoe Murphyové. „Moc se mi líbí – každý den mě rozveselí,“ říká Kerry. FOTO Carlos Dominguez

Nízkou skříňku do jídelny si objednali na zakázku u designérky Zoe Murphyové. „Moc se mi líbí – každý den mě rozveselí,“ říká Kerry. FOTO Carlos Dominguez 

Obraz nad skříňkou koupili na výstavě – perfektně se totiž hodil ke skříňce.

Páskované pohovky byly v plánu ještě dříve, než začali s renovací domu – podle majitelů do něj vnášejí téma moře. FOTO Carlos Dominguez

Páskované pohovky byly v plánu ještě dříve, než začali s renovací domu – podle majitelů do něj vnášejí téma moře. FOTO Carlos Dominguez 

Přímořská atmosféra. Tapeta s mapou světa a páskovaná přikrývka v jedné z ložnic připomínají, že jste jen pár kroků od moře. FOTO Carlos Dominguez

Přímořská atmosféra. Tapeta s mapou světa a páskovaná přikrývka v jedné z ložnic připomínají, že jste jen pár kroků od moře. FOTO Carlos Dominguez

TEXT Clare Millett a rik
FOTO Carlos Dominguez
ZDROJ časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat