Dům, který neztratil nic z půvabu víkendové chaty, nabízí rodině plnohodnotný prostor pro život i práci

28. 02. 2017
Diskuze (0)
Sdílet

Štěrková cesta vinoucí se podél polí. Vzrostlé borovice nalevo od cesty, v jejich stínu utopené chaty či domky už napohled prozrazující, že se nacházíme v tradiční chatové oblasti, která se pomalu mění z víkendového sídliště na stálé.

Ne však dům, k němuž směřujeme. Chata – dům architekta Jana Bürgermeistra totiž umně kloubí minulost se současností. „Původně se jednalo o dvojdům – chatu mé babičky. Trávil jsem tu dětství, později jsme sem s manželkou a dětmi jezdívali vždycky na léto. Původně jsme si nedokázali představit, že bychom se zde usadili natrvalo, nicméně cítili jsme se zde tak příjemně, že myšlenka, zpočátku potlačovaná, nabírala na síle,“ usmívá se architekt.

Dvě konstrukčně identické dřevostavby z původních dřevěných panelů byly propojeny spojovacím krčkem. „Ten doznal napohled největších změn – slouží totiž i jako komunikace nejen v rovině přízemí, ale i mezi sklepem a patrem,“ vysvětluje autor a obyvatel domu, Jan Bürgermeister. Pod domem tak vznikl prostorný sklep využitelný i jako technická místnost a nahoře ložnice rodičů se šatnou, pracovnou a koupelnou.

Chodba či hala slouží nejen jako předsíň, ale je zejména odpočívárnou, čítárnou, meditační místností, obývákem i hernou. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

Chodba či hala slouží nejen jako předsíň, ale je zejména odpočívárnou, čítárnou, meditační místností, obývákem i hernou. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Dřevěný obklad souzní s protější betonovou zdí bedněnou do prken. FOTO DANO VESELSKÝ

Dřevěný obklad souzní s protější betonovou zdí bedněnou do prken. FOTO DANO VESELSKÝ

Betonová zeď ukrývá i komín pro krb, za ní se nachází schodiště do sklepa i patra. FOTO DANO VESELSKÝ

Betonová zeď ukrývá i komín pro krb, za ní se nachází schodiště do sklepa i patra. FOTO DANO VESELSKÝ

Nový život

Do vnější konstrukce se zasahovalo jen minimálně. Vyměnila se izolace a opláštění, přesto všechno v duchu původní stavby. Zrekonstruovali střechu, patro získalo malou terasu odstíněnou dřevěnými lamelami. Jako zdroj vytápění se využívá plynový kotel doplněný o krb v přízemí, nezvykle na chodbě, jednotlivé místnosti vytápí repasované radiátory v původním designu. Právě „hala“ či chodba, otevřená na obě strany domu velkými prosklenými panely, tvoří jakýsi moderní obývák či čítárnu. Jen televizi nahrazují průhledy do krajiny před i za domem. Díky vzrostlým stromům a bohaté zeleni skýtá právě zahrada bezpočet různých pohledů, měnících se v čase či podle aktuálního počasí.

Přečtěte si také:
Po koupi zchátralého domu je považovali za blázny. Pět let svépomocných prací a všechno se změnilo
Kuchyň s jídelním koutem je opět kombinací obou přístupů, moderního i historického… FOTO DANO VESELSKÝ

Kuchyň s jídelním koutem je opět kombinací obou přístupů, moderního i historického… FOTO DANO VESELSKÝ

…zatímco kuchyňská linka je nová, podle posledních trendů, jídelní kout odkazuje na minulost. FOTO DANO VESELSKÝ

…zatímco kuchyňská linka je nová, podle posledních trendů, jídelní kout odkazuje na minulost. FOTO DANO VESELSKÝ

Ložnice rodičů se nachází v prvním patře. Kromě postele se zde našlo místo i pro otevřenou šatnu a pracovní stůl. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

Ložnice rodičů se nachází v prvním patře. Kromě postele se zde našlo místo i pro otevřenou šatnu a pracovní stůl. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

Koupelna s vanou umístěnou pod střešními okny propojuje se zahradou i tuto obvykle velmi intimní část interiéru. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

Koupelna s vanou umístěnou pod střešními okny propojuje se zahradou i tuto obvykle velmi intimní část interiéru. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

Návrat do přízemí – úzká chodba propojuje dětské pokoje s koupelnou v přízemí a skrz dveře v ní i se zahradou. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

Návrat do přízemí – úzká chodba propojuje dětské pokoje s koupelnou v přízemí a skrz dveře v ní i se zahradou. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

Moderní a skromný

Díky citlivému zásahu architekta zůstalo zachováno to nejdůležitější – genius loci a skvělá atmosféra domu. Ukrytý ve stínu stromů stojí dům, který neztratil nic z půvabu víkendové chaty, ale moderní rodině nabízí plnohodnotný prostor pro život i práci.

Přečtěte si také:
Zajímavá rekonstrukce zanedbaného předměstského domu ve francouzském Nice
Pro dostavbu s nadstavbou zvolil architekt záměrně jiný tvar i materiál. Výsledkem je ale souzvuk, nikoli disharmonie. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

Pro dostavbu s nadstavbou zvolil architekt záměrně jiný tvar i materiál. Výsledkem je ale souzvuk, nikoli disharmonie. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

…Zahrada za domem je romantická až tajemná. Dům navzdory tmavé barvě původní fasády ale působí příjemným a uklidňujícím dojmem. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

…Zahrada za domem je romantická až tajemná. Dům navzdory tmavé barvě původní fasády ale působí příjemným a uklidňujícím dojmem. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

Krytá terasa nabízí posezení i v případě nepříznivého počasí. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

Krytá terasa nabízí posezení i v případě nepříznivého počasí. FOTO ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK

Ing. arch. Jan Bürgermeister

Půdorys 1. NP

Burgermeister_2np

Půdorys 2. NP

Ing. arch. Jan Bürgermeister
Absolvent Fakulty architektury, ČVUT Praha (2005). Profesní praxi odstartoval v prestižních českých ateliérech Tomáše Novotného / Kava, v ateliéru Jana Bočana, ateliér Jana Bočana, Jindřicha Smetany či kanceláře d3a. Spolupracoval například na projektu Zimního stadionu v Chomutově (arch. J. Smetana) či na různých urbanistických projektech a soutěžích. Autor a spoluautor několika rodinných domů s výrazným autorským rukopisem. Od roku 2014 tvoří samostatně.

Přečtěte si také:
Obnova staré rouběnky – ze sýpky odstranili hliněnou omítku, aby získala nový vzhled

TEXT: MATEJ ŠIŠOLÁK
FOTO: DANO VESELSKÝ, ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK
ZDROJ: časopis HOME

Kategorie: Návštěvy domů Rekonstrukce domu
Tagy: chata drevostavba plynový kotel rekonstrukce řepa
Sdílejte článek

Diskuze