Zajímavá rekonstrukce zanedbaného předměstského domu ve francouzském Nice

Blízko malé vesničky Sclos de Contes se nachází starý rurální dům, který nedávno prošel kompletní rekonstrukcí. Autory nové podoby nemovitosti jsou architekti ze studia Cyril Chenebeau Architecte.
Reklama
puvodni-stav

puvodni stav

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Vzhledem k tomu, že původní stavba byla tvořena pouze jednou místností, která byla nastavená patrem, bylo třeba dům pro větší komfort rozšířit a tedy zrealizovat určitou přístavbu.

Reklama

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Nemovitost se nachází na terasovitém pozemku, o který se „opírá“ zadní kamennou zdí. Původní dům i terasovitá zahrada byly orientovány na západ, architekti tuto orientaci ponechali i novotvaru. Okolní terén byl upraven a z nenápadné zanedbané chaloupky mezi stromy se stal elegantní dům uprostřed krásné přírody.

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Původní část je od nové přístavby oddělena opticky – zatímco novotvar je bílý, původní část je natřena cihlově barvou. Kolem čelní části nemovitosti je umístěna laťková terasa, která má kromě praktické funkce i tu estetickou – celé stavbě dodává moderní ráz a podtrhuje její čistý a uhlazený vizuál. Zadní část je podepřena upravenou zeminou, která slouží nejen jako pevná stavební základna, ale i jako izolant – v zimě udržuje uvnitř teplo, v létě naopak brání slunečním paprskům z východu, aby budovu ve spodní části přehřívaly.

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

V interiéru najdeme prostornou obývací část, která se pyšní dvěma odlišnými výškami stropu. Díky takovému architektonickému řešení má interiér potřebnou dynamiku, přestože je zařízen velmi střídmě, až minimalisticky. Menší počet a rozměr oken vyvažují prosklené příčky v dolní části domu a také prosklený světlík nad koupelnou, který ze sprchování dělá skutečně nevšední zážitek.

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Dům je plně propojen s jeho okolím a působí velmi uklidňujícím dojmem. Nádherné výhledy a tichá příroda, která ho obklopuje, jsou hlavními důvody, proč se majitelé pustili do rekonstrukce a přístavby s pomocí skutečných odborníků. A protože je to francouzský dům, nesmí chybět ani vinný sklípek, který je šikovně ukryt pod obývacím pokojem.

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Foto: Aldo Amoretti

Text: Anna Martausová
Foto: Aldo Amoretti
Zdroj: homedsgn.com

Reklama
Reklama

Komentovat