Starou chatu není nutné hned bourat! Fascinující přístavba plní všechna přání majitelů

Dřevo, obrovská bezrámové prosklení, které nabízejí neuvěřitelný výhled, kovové točité schodiště, velký obytný prostor v exteriéru, to jsou hlavní rysy charakteristické pro dostavbu existující starší chaty.

Dorman House vznikl jako dostavba existující příjemné chaty, k níž měli majitelé silný vztah. Stejně tak i architekti ze studia Austin Maynard Architects neměli srdce ani chuť starou a krásnou chatu bourat.

Reklama

161124-Dorman-House-2770+2773

Vznáší se nad starou chatou

Cílem Kate a Granta, kterým dům patří, bylo zužitkovat okouzlující výhled na oceán a okolní přírodu, aniž by došlo k poškození staré chalupy, rovněž chtěli prosvětlit interiér. Zadání sice znělo jednoduše, řešení jednoduché nebylo, spíše naopak. Dorman House je dřevěnou dostavbou, která vznikla za účasti řemeslníků z více oblastí, a je zkonstruována tak, jak by se vznášela nad existující plážovou chatkou.

Sigurd-Larsen-Design-Architecture_-The-Roof-House-daylight-wood-facade-Copenhagen-drone-photo-3
Přečtěte si také:

Mozaika místností, teras a jejich střech: Moderní střešní dům nabízí zážitek ze světla

161124-Dorman-House-2957

S respektem k původní stavbě

Vyvýšené rozšíření objektu je položené na těžké dřevěné konstrukci a nachází se v něm kuchyň, jídelna a obývací pokoj přístupný přes točité schodiště. Jako lehký plášť byl použit polykarbonát. Nový obytný prostor nevyčnívá nad hřeben starého domu a vyhýbá se dominantnímu působení vůči starší chatě. Tím, že je dřevěný a z velké části prosklený, působí lehce a přirozeně, nezatěžuje starou stavbu. Tu naopak nechává žít svým životem.

161124-Dorman-House-2632

161124-Dorman-House-2294

Oceán jako na dlani

Změn se dočkal i interiér starého domu, ale jen minimálních. Z bývalé kuchyně je dnes druhá koupelna, ostatní zůstalo většinou nezměněno. Dostavba dostala díky bohatému použití kvalitního dřeva speciální charakter a interiér reaguje nejen na změnu ročních období, ale také hodin během dne. Velmi pozitivně působí prosvětlení interiéru, díky kterému můžete pracovat, či připravovat jídlo bez toho, abyste použili doplňkové osvětlení. Pokud se posadíte na pohovku čelem k výhledu, ani nerozeznáte, že mezi vámi a nezkrocenou přírodou je bariéra. Bezrámové velké zasklení stírá všechny hranice.

161124-Dorman-House-0583

161124-Dorman-House-0718

Velmi důležitá vlastnost: udržitelnost

Tak jako v případě všech domů architektonického studia Austin Maynard Architects, i zde je důležitá udržitelnost. Architekti tvrdí, že kombinace velkých skleněných ploch a dosažení tepelné účinnosti je vždy výzvou. Většina prosklení směřuje na sever, všechna okna mají dvojité zasklení, na severních oknech je překrytí, které chrání před přímým letním sluncem a v zimě zase zajišťuje prohřátí interiéru, díky čemuž je možné minimalizovat vytápění. Na splachování a zalévání se využívá dešťová voda.

foto: Vasil Stanko
Přečtěte si také:

Moderní stodola v Českém ráji, skrz niž je vidět naskrz

161124-Dorman-House-2905+2906

Dorman House

Architektonické studio: Austin Maynard Architects

Projektový tým: Andrew Maynard, Mark Austin, Natalie Miles

Původní plocha: 67 m2

Přistavěná: 96 m2

Rok realizace: 2016

Lokalita: Lorne, Austrálie

Text: Sabína Zavarská

Foto: Peter Bennetts / Peter Bennetts Stúdio

Komentovat