Moderní rekonstrukce a dostavba přízemní budovy z šedesátých let

Při prvním pohledu na tento rodinný dům ve čtvrti Outremont v kanadském Montréalu by vás možná napadlo, že se jedná o zdařilou novostavbu. Ve skutečnosti se však díváte na rekonstrukci a dostavbu přízemní budovy z šedesátých let minulého století.
Reklama

Účelem rekonstrukce a přístavby bylo maximálně využít polohu domu v příkrém svahu jedné z nejlepších montrealských adres a dopřát tak majitelům velkorysý výhled, které místo nabízí. Základním konceptem architektů z ateliéru Thellend Fortin Architectes bylo doplnit stávající objem o pás obytných prostor, které umístili z boku a rovnoběžně s původní stavbou. Promyšlená práce s tvarem umožnila nabídnout obyvatelům hned několik různých pohledů do okolí.

V exteriéru si architekti Louis Thellend a Lisa-Marie Fortin pohráli s kontrastními barvami. Přístavba, obložená antracitově černými betonovými panely se nádherně odráží v bazénu, lemovaném dlažbou z bílého vápence. Opalovací terasu pak tvoří prkna z cedrového dřeva.

V exteriéru si architekti Louis Thellend a Lisa-Marie Fortin pohráli s kontrastními barvami. Přístavba, obložená antracitově černými betonovými panely se nádherně odráží v bazénu, lemovaném dlažbou z bílého vápence. Opalovací terasu pak tvoří prkna z cedrového dřeva.

Přiléhající plochu pak tvoří na bílo obarvené betonové dlaždice. Textura a odstín použitých materiálů se nádherně doplňují s působivou zelenou klenbou vzrostlých javorů. Díky nim si mohou majitelé vychutnávat tuto oázu navzdory faktu, že se nacházejí uprostřed města.

Přiléhající plochu pak tvoří na bílo obarvené betonové dlaždice. Textura a odstín použitých materiálů se nádherně doplňují s působivou zelenou klenbou vzrostlých javorů. Díky nim si mohou majitelé vychutnávat tuto oázu navzdory faktu, že se nacházejí uprostřed města.

Interiér tvoří v první řadě velký, otevřený obytný prostor, zalitý přirozeným světlem. Volba světlých barev, jemných textur a materiálu ještě více podtrhuje dojem prostornosti.

Interiér tvoří v první řadě velký, otevřený obytný prostor, zalitý přirozeným světlem. Volba světlých barev, jemných textur a materiálu ještě více podtrhuje dojem prostornosti.

Základní informace o projektu

Název: Prince-Philip Residence
Místo: Montréal, Canada
Autoři návrhu: Louis Thellend a Lisa-Marie Fortin, Thellend Fortin Architectes
Realizace: 2012-2014

Dominantu salónu, který se nachází v původní části budovy, tvoří obrovské předsazené těleso se zabudovaným krbem – ideální místo pro chladné zimní večery.

Dominantu salónu, který se nachází v původní části budovy, tvoří obrovské předsazené těleso se zabudovaným krbem – ideální místo pro chladné zimní večery.

Stejně jako v exteriéru, i v interiéru najdeme kontrast barev. Velkorysé bílé kuchyňské lince a podlaze ze světlého dřeva „oponuje“ tmavá sestava jídelního stolu a židlí, podpořená antracitovým hliníkovým rámem velkoformátových oken.

Stejně jako v exteriéru, i v interiéru najdeme kontrast barev. Velkorysé bílé kuchyňské lince a podlaze ze světlého dřeva „oponuje“ tmavá sestava jídelního stolu a židlí, podpořená antracitovým hliníkovým rámem velkoformátových oken.

Takto pojatá kuchyně pojme i slušně navštěvovaný kurz vaření. Velká párty může začít. Jen ten úklid potom!

Takto pojatá kuchyně pojme i slušně navštěvovaný kurz vaření. Velká párty může začít. Jen ten úklid potom!

Černě orámovaný výhled do zeleně vytváří příjemný protiklad ke světlému, andělsky bělostnému interiéru kuchyně.

Černě orámovaný výhled do zeleně vytváří příjemný protiklad ke světlému, andělsky bělostnému interiéru kuchyně.

K obytnému prostoru, jemuž dominuje velká kuchyně, přiléhá prostorná venkovní terasa, z níž je překrásný výhled na plochu bazénu i do okolních korun javorů.

K obytnému prostoru, jemuž dominuje velká kuchyně, přiléhá prostorná venkovní terasa, z níž je překrásný výhled na plochu bazénu i do okolních korun javorů.

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

a dlažba z bílého vápence Saint-Marc
b bazén
c opalovací terasa z cedru
d koupelna
e tělocvična
f chodba
g, h technická místnost

Půdorys 1. patra

Půdorys 1. patra

a dlažba z bílého vápence Saint-Marc
b bazén
c opalovací terasa z cedru
d relaxační a jídelní terasa z cedru
e malá jídelna
f obývací pokoj
g kuchyně
h společenská jídelna
i salón

Další, působivý rozměr získává Prince-Philip Residence se soumrakem. Světlo, pronikající z prosklené stěny zřetelně odhaluje primární zájem přístavby – prostřednictvím velkých oken dopřát majitelům co nejvíc světla zvenčí a umožnit jim maximální požitek z kontaktu s okolím.

Další, působivý rozměr získává Prince-Philip Residence se soumrakem. Světlo, pronikající z prosklené stěny zřetelně odhaluje primární zájem přístavby – prostřednictvím velkých oken dopřát majitelům co nejvíc světla zvenčí a umožnit jim maximální požitek z kontaktu s okolím.

Osvětlený bazén se efektně odráží ve skleněné ploše zábradlí. Hra světel a tvarů se naplno rozehrává s pokračující nocí.

Osvětlený bazén se efektně odráží ve skleněné ploše zábradlí. Hra světel a tvarů se naplno rozehrává s pokračující nocí.

Text: Dominika Záveská
Foto: Charles Lanteigne
Zdroj: V2com

Reklama

Komentovat