Moderní svépomocné bydlení v náručí přírody

Na úplném konci obce, dostupný cestičkou lemovanou majestátními kaštany, zcela pod lesem se rozprostírá areál několika domů, z nichž jeden je výsledkem svépomocné práce mladého architekta.
Reklama

Ze šesti domů, které vyrostly na 40arovém pozemku, je bydlení architekta Lubomíra Peráčka ml. se snoubenkou Zuzanou tím nejmenším. Od něj se vine už soukromá cesta k ostatním pěti sourozencům, kteří jsou však více či méně ještě ve fázi výstavby. To, že architekti dbali na to, aby jejich dílo respektovalo přírodní danosti, je zřetelné už na první pohled. Areál leží na hranici CHKO a klikatění cestičky mezi domy má jediný důvod, a to ohleduplnost, s jakou se vyhýbá stoletým dubům a topolům. Bydlení, které takto vzniklo, je moderní, městského charakteru, ale výhledy a orientací spjaté s přírodou.

Přístřešek pro auta překrývá nejen parkovací stání, ale i vchod do domu, což majitelé ocení za nepříznivého počasí.

Přístřešek pro auta překrývá nejen parkovací stání, ale i vchod do domu, což majitelé ocení za nepříznivého počasí.

Idylická stavba

Kromě prostředí ovlivňovalo klidný průběh výstavby i mnoho jiných faktorů. Dům, který se měl stát hnízdečkem pro mladou rozrůstající se rodinku, byl téměř výlučně v rukou majitele domu. Pozemek, který byl pro něj vyhrazen, má plochu 210 m², pro samotný dům tak zůstalo přibližně 2 × 50 m² rozvržených na dvou podlažích. „Nepotřeboval jsem naším domem na nic upozorňovat. Funkčnost a přehlednost byla prioritou. Přinesla s sebou navíc i bonus jednodušších konstrukčních detailů a realizace bez mokrých procesů, takže samotná realizace šla pěkně od ruky,“ konstatuje Lubomír. A že ji k dílu i přiložil.

Vděčný konstrukční systém CLT jim umožnil snadno poskládat předem nařezané „stěny a stropy“ a v podstatě za pár dnů spolu s přáteli a otcem poskládali dům. „S tímto systémem pracujeme často a rádi. Je vysoce ekologický a časově a prakticky nenáročný. Ověřili jsme si ho už na několika našich stavbách, a tak jsme věděli, do čeho jdeme. Ruční výstavbu jsem si však otestoval takto na sobě poprvé,“ dodává s úsměvem. Po rychlé montáži, která na kvalitních základech trvala jen den a půl, přišlo na řadu zateplování, osazování oken a vedení instalací, což však už částečně probíhalo pod křídlem realizačních certifikovaných firem.

V novém už za pochodu

Hned, jakmile byla stavba „jakž takž“ v užívání schopné podobě, se architekt s partnerkou spokojeně nastěhovali. Těžko říci, co všechno bylo plánováno a co kompromis, výsledek však působí celistvě a ladně. „S přítelkyní jsme už při stavbě domu věděli, do čeho jdeme. Nedávno jsme navrhovali dům pro její rodiče, což bylo podstatně náročnější. Protože ona není z oboru, na základě předcházející zkušenosti mi důvěřovala a nechala mi volnou ruku,“ hodnotí Lubomír. Mladá rodina ve svém „domku pod dubem“ nyní bydlí přibližně dva roky. Postupně vychytávají mouchy a doplňují, co se nestihlo nebo nevešlo do racionálního rozpočtu.

Fasádu tvoří provětrávaná, difuzně otevřená stěna s obkladem na dřevěném roštu. Pohledově je možné číst dva druhy obkladů – masivní dřevěný z modřínu nebo cementovláknité desky Cembrit.

Fasádu tvoří provětrávaná, difuzně otevřená stěna s obkladem na dřevěném roštu. Pohledově je možné číst dva druhy obkladů – masivní dřevěný z modřínu nebo cementovláknité desky Cembrit.

Vykrojená hmota domu v podlaží narušuje jeho formu kostky, avšak je připravena dorůst. V budoucnosti by měla být prostorem pro druhý dětský pokoj.

Situace

Situace

Půl na půl. Tři domy si rozdělili investoři a autoři, tři jsou na prodej. Z pozemku, prostoru, ale i svých schopností tak vytěžili všichni. Architekti tvořivostí, investor důsledným plánováním a finanční návratností, potenciální kupci z kvality samotného projektu.

Hned za kamenným plotem začíná les, který majitelé oceňují pro klid, ale zároveň počítají s riziky, jež s sebou toto bydlení nese.

Hned za kamenným plotem začíná les, který majitelé oceňují pro klid, ale zároveň počítají
s riziky, jež s sebou toto bydlení nese.

Dům v kostce

Autor: Ing. arch. Lubomír Peráček ml., ateliér Molnár-Peráček
Realizace: 2013–2014
Užitná plocha: dům 93 m²; terasy 33 m²
Konstrukční systém: CLT Hasslacher Norica Timber – dřevěný, křížem lepený masiv
Vnější obvodový plášť: provětrávané fasády, 24 cm izolace z kamenné vlny Isover Fassil + vysoce difuzní fólie + kombinace obkladu Cembrit Express a hranolů z modřínu
Střešní krytina: střecha provětrávaná, 45 cm tepelné izolace z celulózy Thermofloc, střešní krytina – systém Rothoblaas
Vytápění: nízkoteplotní podlahové vodní topení/chlazení, zdroj tepla/chladu tepelné čerpadlo vzduch − voda Daikin Altherma
Podlahy: 1. NP velkoplošný umělý kámen; 2. NP dřevěná podlaha z jasanového dřeva
Základy: základová deska z armovaného betonu na pěnovém skle, tl. 300 mm
Výplně otvorů: okna, balkonové dveře a zasklené stěny z hliníkových profilů s přerušeným tepelným mostem, izolační trojsklo

Prostorná travnatá zahrada odděluje dům mladých od domu rodičů. Tak si tyto dva domy vybudovaly užší vztah a mírně se oddělily od ostatních.

Prostorná travnatá zahrada odděluje dům mladých od domu rodičů. Tak si tyto dva domy vybudovaly užší vztah a mírně se oddělily od ostatních.

Terasa v přízemí je přístupná z obývacího pokoje spojeného s kuchyní. Povětrnostně je chráněna téměř ze tří stran, což zvyšuje i její míru soukromí.

Terasa v přízemí je přístupná z obývacího pokoje spojeného s kuchyní. Povětrnostně je chráněna téměř ze tří stran, což zvyšuje i její míru soukromí.

Z horní terasy mají majitelé příjemný výhled do lesa. Kvůli bezpečnosti však přibude ještě zábradlí, aby si ho v budoucnosti mohly bezpečně užívat i děti.

Z horní terasy mají majitelé příjemný výhled do lesa. Kvůli bezpečnosti však přibude ještě
zábradlí, aby si ho v budoucnosti mohly bezpečně užívat i děti.

Pracovní kout vyplnil místo u schodiště, které by jinak bylo asi nevyužité. Navíc nezůstal v domě nevyužit skutečně ani centimetr.

Pracovní kout vyplnil místo u schodiště, které by jinak bylo asi nevyužité. Navíc nezůstal v domě nevyužit skutečně ani centimetr.

Lepené dřevěné panely z masivního dřeva tvoří většinu nosných i nenosných stěn. Z téhož materiálu je i konstrukce schodiště.

Materiály v interiéru jsou kombinací jednoduchého syrového dřeva a bílé barvy. Manželé nepotřebovali tuto jednoduchost potlačovat, dům se přece postupně zaplní sám.

Materiály v interiéru jsou kombinací jednoduchého syrového dřeva a bílé barvy. Manželé nepotřebovali tuto jednoduchost potlačovat, dům se přece postupně zaplní
sám.

Vnitřní stěny, na nichž není přiznané dřevo, jsou obložené bílým sádrokartonovým obkladem kotveným přímo do podkladového masivního dřeva.

DŘEVĚNĚ PANELY
Lepené dřevěné panely z masivního dřeva tvoří většinu nosných i nenosných stěn. Z téhož materiálu je i konstrukce schodiště. Surové dřevo mělo být původně ukryto pod obkladem, avšak po dokončení stavby se architekt rozhodl nechat ho ve velké míře přiznané.

Svítidlo nad ostrovem vzniklo takříkajíc na koleně. Kreativně se tak využili i poslední zbytky ze stavby

Svítidlo nad ostrovem vzniklo takříkajíc na koleně. Kreativně se tak využili i poslední zbytky ze stavby

Dřevěný strop působí jako barevný i materiálový protipól k bílé podlaze z umělého kamene. Interiér tak získal teplejší vzhled.

Dřevěný strop působí jako barevný i materiálový protipól k bílé podlaze z umělého kamene. Interiér tak získal teplejší vzhled.

Krb měl být původně zapuštěn do niky ve stěně, avšak momentálně ho manželům z důvodu šetření nahrazuje na míru vyrobený biokrb. V budoucnosti však určitě bude prostor ohřívat klasický krb s praskajícím dřevem.

Kuchyňská zástěna je odkazem na prostředí, ve kterém se dům nachází. Se stromy za oknem je tak interiér a exteriér propojen dokonale.

Kuchyňská zástěna je odkazem na prostředí, ve kterém se dům nachází. Se stromy za oknem je tak interiér a exteriér propojen dokonale.

Hrnky jsou z malé sbírky věcí, které našli manželé na půdě babičky v Bzincích pod Javorinou.

Koupelna orientovaná na východ a jih je téměř celý den prosvětlená přirozeným světlem. Netradiční rozměry a umístění oken jí navíc dodávají jakousi poetickou dynamiku.

Koupelna orientovaná na východ a jih je téměř celý den prosvětlená přirozeným světlem. Netradiční rozměry a umístění oken jí navíc dodávají jakousi poetickou dynamiku.

V ložnici by se dala očekávat prosklená stěna do společné zahrady. Manželé však dali přednost většímu soukromí a úložným prostorům.

V ložnici by se dala očekávat prosklená stěna do společné zahrady. Manželé však dali přednost většímu soukromí a úložným prostorům.

Kompaktní forma domu má výhodu jednoduchých detailů a mála tepelných mostů, což zjednodušilo proces výstavby i jeho další užívání. Komunikační osa domu vede od vstupu až po západní prosklenou stěnu. Zopakovaná je i v poschodí, které půdorysně kopíruje přízemí

„K pozemku jsme se dostali náhodou prostřednictvím klientů a současných přátel, kteří nám to tu ukázali. Toto místo nás dostalo. Pozemek byl však příliš velký a moc drahý, proto je polovina na prodej a polovina pro nás.“

Ateliér Molnár – Peráček, s. r. o.
Ing. arch. Lubomír Peráček,
Ing. arch. Juraj Molnár,
Ing. arch. Lubomír Peráček ml.
Ateliér se zabývá projekční činností, urbanismem, interiéry, nabízí autorský dozor, úzce se specializuje na CLT stavební systém.
www.molnar-peracek.com

TEXT: LUCIA KUŠNÍROVÁ
FOTO: DANO VESELSKÝ

Reklama

Komentovat