Navzdory poloze u cesty zabezpečil majitelům tento nenáročný dům dostatek soukromí venku i uvnitř

Navzdory poloze u cesty zabezpečil majitelům tento nenáročný dům dostatek soukromí venku i uvnitř

Galerie (15)
Zdroj: Markus Rohrbacher
05. 10. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Prostředí obce Elsbethen na jihovýchodním předměstí Salcburku tvoří různé typy domů. Rozkládají se na mírném svahu – na úpatí okolní horské krajiny. Majitelé pozemku u cesty si přáli nenáročný dům, který by zabezpečil dostatek soukromí venku i uvnitř. Interiér měl mít otevřenou, světlou atmosféru a plynule přecházet do exteriéru.

Architekti z ateliéru Dunkelschwarz vyřešili nesnadné zadání – dostatek soukromí u cesty a v blízkém okolí ostatních staveb – vybudováním vstupní přístavby. Její hmota tvoří bariéru mezi soukromým pozemkem a veřejnou ulicí, zároveň funguje jako vstup na pozemek, kryté stání a technická místnost. Zastřešeným chodníkem vlevo se dostanete až k hlavnímu vchodu do domu s obdélníkovým půdorysem a sedlovou střechou.

Třípodlažní dům s obdélníkovým půdorysem a strmou sedlovou střechou

Samotný dům je třípodlažní, má klasický obdélníkový půdorys a strmou sedlovou střechu, podobně jako domy v jeho okolí. Zdroj: Markus Rohrbacher

Díky přístavbě vznikl soukromý dvůr

Díky stavbě na hranici ulice se architektům podařilo vytvořit prostor připomínající vnitřní dvůr. Vzniklo zde soukromí, které si mohou majitelé vychutnat nejen přímo, ale i výhledy z interiéru a balkónů, které na něj navazují. Dvůr zároveň propojuje interiér se zahradou na jižní straně pozemku.  

Přečtěte si také:
Prosvětlení prostoru, zaměření na detaily a využití potenciálu nejvyššího poschodí. Tak vzniká jedinečný byt

Zvenčí klasický, uvnitř netradiční

Samotný dům je třípodlažní, má klasický obdélníkový půdorys a strmou sedlovou střechu, podobně jako domy v jeho okolí. Zatímco exteriér působí tradičně a klasicky, interiér je naopak netradiční. Jeho základem je maximálně otevřený prostor s velkými proskleními, průsvitnými zábradlími a množstvím světla. Architekti otevřeli i stropy nad denní zónou – místo pevného zdiva se tu nacházejí sítě vhodné pro relaxaci.

Třípodlažní dům s obdélníkovým půdorysem a strmou sedlovou střechou

V přízemí se nachází hlavní denní zóna orientovaná směrem ke dvoru, na kterou navazuje venkovní terasa. Zdroj: Markus Rohrbacher

Mezi podlažími natáhli sítě

Sítě mezi podlažími otevřely dispozici i vertikálně a podporují plynutí energie všemi směry. Z horního poschodí přes ně vidíte přímo na
kuchyň, krb, jídelní kout a obývací prostor. Právě tyto sítě udělaly dům jedinečným – stal se tak domovem pro každodenní použití, který nabízí dostatek pohodlí.

Přečtěte si také:
Rafinovaně řešená dřevostavba chrání soukromí majitelů pomocí neobvykle řešeného laťování

Otevřená denní zóna, ložnice v poschodích

V přízemí se nachází hlavní denní zóna orientovaná směrem ke dvoru, na kterou navazuje venkovní terasa. V jejím centru je krb. Dalšími místnostmi v přízemí jsou koupelna a spíž. První poschodí obsahuje dvě ložnice, hygienické zázemí a velký otevřený prostor se sítí a výstupem na balkón orientovaný do dvora. Nejvyšší poschodí patří rodičům – na hlavní ložnici navazuje vlastní koupelna a v druhé části u schodů je příjemná pracovna. Z ložnice i z koupelny se dá vyjít na balkón.

Třípodlažní dům s obdélníkovým půdorysem a strmou sedlovou střechou

V centru je krb. Zdroj: Markus Rohrbacher

Nejvyšší poschodí si chrání soukromí i zvenčí – prosklené části jsou ošetřeny dřevěnými lištami, které brání nechtěným pohledům, ale zároveň propouštějí dovnitř dostatek světla. Celý interiér voní dřevem – dřevěné jsou nejen podlahy a stropy, ale i stěny.

Přečtěte si také:
Rodina našla klidné útočiště během pandemie ve zrekonstruované hospodářské budově na Moravě

Podél schodiště je místo zábradlí vysoká dřevěná knihovna. Hravá dispozice, která se dokáže přizpůsobit podle potřeb a požadavků majitelů, má kromě otevřených částí i příjemná zákoutí pro relaxaci, práci či meditaci.

Třípodlažní dům s obdélníkovým půdorysem a strmou sedlovou střechou

Terasa. Zdroj: Markus Rohrbacher

House L

architektonický ateliér: Dunkelschwarz

lokalita: Elsbethen, Rakousko

plocha: 292 m2

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Markus Rohrbacher

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dřevěné obklady interiérové řešení krby Otevřený prostor prosklené stěny rodinne domy třípodlažní domy
Sdílejte článek

Diskuze