Novostavba dvoupodlažního rodinného domu: Jednoduchá kompoziční hra s velkým efektem

Takto charakterizují novostavbu domu autoři projektu. Projektování jim ztížil rohový pozemek, se kterým sousedí bytový dům.
Reklama

Architekti Soňa Králiková, Jana Tartalová a Michal Tartal však našli způsob, jak eliminovat vizuální kontakt mezi novou stavbou a existující bytovkou. Majitelé mají dostatek soukromí, i možnost vychutnat si relaxaci v zahradě. Finální rodinný dům je dvoupodlažní.

Rodinný dům Pandion EX

Pozemek, na kterém se dům nachází, má svažitý terén. Díky tomu bylo možné nejnižší podlaží částečně zapustit do terénu a vytvořit nadzemní poschodí přímo propojené s exteriérem.

krytá pobytová terasa
Přečtěte si také:

Dvoupodlažní rodinný dům, který postavili za tři měsíce

Úpravou terénu vznikla vyvýšená terasa se zahradou, na které stojí nadzemní podlaží. Terasa je oddělena od komunikací, díky čemuž představuje ideální místo pro relaxaci.

Rodinný dům Pandion EX

Hlavní podlaží tvoří dva celky

Kouzlo kompoziční hry vidíme i u nadzemního podlaží. Tvoří ho dva jednoduché celky, které jsou navzájem posunuté. Tento posun nevznikl jen kvůli dobrému vizuálnímu efektu. Odráží jasné dispoziční členění rodinného domu na denní a noční část. Kromě funkce se tyto celky odlišují i výškou a tvarem střechy. V místě, kde se prolínají, má rodinný dům nejvyšší výšku. Právě sem architekti umístili hlavní vstup a směrem od zahrady krytý dvůr.

Rodinný dům Pandion EX

Denní a noční zóna

Denní část novostavby nazvané Pandion je orientována východo-západně. Noční část tvoří podlouhlá hmota s pokoji orientovanými na jih.

„Při dispozičním řešení jsme kladli maximální důraz na optimálnost funkčních vazeb jednotlivých vnitřních prostor. V prvním podzemním podlaží je dvougaráž a sklad. Točitým schodištěm se dostanete do obytné části – do zádveří,“ konkretizuje architektka Jana Tartalová.

Rodinný dům Pandion EX

Denní zóna v prvním nadzemním podlaží zahrnuje zádveří s šatnou, prádelnou a toaletou, vstupní halu vizuálně propojenou s patiem, společenskou část domu s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyň s komorou. V noční části najdete pracovnu, koupelnu s toaletou, dva dětské pokoje se společnou šatnou a ložnici s vlastní hygienou.

propojení s přírodou a jedinečné výhledy
Přečtěte si také:

Prostorný rodinný dům v kopcovitém prostředí moravských Heroltic

Jaké materiály použili?

Novostavba v Záhorské Bystrici je z konstrukčního pohledu zděný dům s dřevěnou konstrukcí střechy. Strop nad suterénem je železobetonový, přiznaný v garáži a v technických místnostech. Samonosné schodiště je z oceli. Mezi zádveřím a halou architekti použili sklobeton, který prosvětluje místnosti a vytváří tepelný filtr. Vstupní část je prosvětlena i světlíkem. Rámy oken, zasklení a dveří jsou hliníkové, garážová vrata jsou z lamel. Příjemnou atmosféru domu dává oplocení pozemku z gabionů.

Rodinný dům Pandion EX

Pro spokojnost majitelky domu

Představou majitelky domu bylo vlastnit funkční strohý dům, který nebude problematické udržovat. Jejím touhám architekti přizpůsobili i interiér. Snoubí se v něm bílá v kombinaci se dřevem. V celém domě je použito marmoleum tmavě šedé barvy, které vytváří kontrast ke stěnám a vestavěnému bílému nábytku. V zádveří na stěně schodiště dominuje autorská grafika od Juraje Hubinského, která dodává místnosti jedinečnost.

Rodinný dům Pandion EX

Rodinný dům Pandion EX

architektonický ateliér: MIMO architekti a Archholiks

autoři: Ing. arch. Soňa Králiková, Ing. arch. Jana Tartalová, Ing. arch. Michal Tartal

lokalita: Záhorská Bystrica

realizace: 2015 až 2016

podlahová plocha: 222 m2

zastavěná plocha: 189 m2

pozemek: 706 m2

Sabína Zavarská

foto: Marie Starovecká

Reklama

Komentovat