Prostorný rodinný dům v kopcovitém prostředí moravských Heroltic

O tom, jak bude výsledný projekt vypadat, vždy rozhoduje komunikace mezi architektem a majitelem. Jestli se jejich představy moc neshodují, bude to vidět. Naštěstí při projektu prostorného rodinného domu v kopcovitém prostředí moravských Heroltic si klient s architektem rozuměli téměř ideálně. Už od začátku architekta Martina Klimeckého obdařil důvěrou, jeho úkolem bylo nezklamat.
Reklama

Dalším důvodem k úspěchu byl fakt, že už pozemek vybírali spolu. Tím se vyhnuli častým komplikacím, že pozemek je sice z pohledu majitele skvělý, ale architekt v něm hned vidí několik problémů. Například s orientací domu, dostatkem světla v interiéru a podobně.

Severní křídlo tvoří garáž, která navazuje na příjezdovou komunikaci, západní a východní křídlo je určeno ložnicím a pokojům dětí, jižní křídlo obsahuje staronový vinný sklípek a krytou terasu. Střed mezi křídly, tedy srdce domu, je tvořeno prostorným obývacím pokojem s krbem.
Přečtěte si také:

Rodinný dům na severní Moravě propojený s přírodou i historií

Výsledkem spolupráce všech zúčastněných stran mělo být kvalitní rodinné bydlení. Důležitou roli sehrává propojení s přírodou a jedinečné výhledy. To se podařilo na výbornou – z každé místnosti domu je jedinečný výhled, který architektura jen rámuje.

RD Heroltice

foto MgA. Lenka Mitrenga

Hlavní byt je v jedné rovině

Rodinný dům stojí ve spodní části svažitého pozemku. V suterénu, který navazuje na ulici, se nachází garáž a apartmá pro hosty. V přízemí, které je ze suterénu přístupné nejen schodištěm, ale též výtahem, je umístěn obytný prostor domácích. Na něj navazuje rozsáhlá venkovní terasa, která se vznáší nad údolím.

Exteriérové úpravy pozemku navázaly na přírodní charakter lokality, odpovídá mu i výběr ovocných a okrasných stromů, keřů a bylin. Většinu pozemku tvoří pobytová louka.

venkovní terasa

foto MgA. Lenka Mitrenga

Suterén zapuštěný do svahu

Velká část suterénu je zapuštěna do svahu. Dům tedy působí jako nižší, stavba neruší okolní prostředí, navazuje na přírodní reliéf. Zajímavostí jsou okenní otvory obytné části domu, které jsou vsazené za metr a půl hlubokými lodžiemi. Dodávají interiéru intimitu a umožňují přímý výstup do exteriéru ze všech obytných místností.

Podlahy tvoří ručně vyhlazované cementové stěrky

foto MgA. Lenka Mitrenga

Konstrukce domu a použité materiály

O technických detailech necháváme promluvit autora projektu Martina Klimeckého: „Dům má železobetonovou nosnou konstrukci, kombinovanou s cihlovým nosným a výplňovým zdivem. V hlavním obytném prostoru nosnou konstrukci doplňují ocelové sloupky. Stavba je řešena jako jeden celek s celou nosnou konstrukcí uvnitř, pod zateplením. Je přiznaná a spoluvytváří interiér domu. Fasádu domu jsme vyřešili jako kombinaci kontaktního zateplení s hladkou broušenou omítkou a sendviče s povrchem pohledové železobetonové moniérky.“

bíla kuchyňská linka

foto MgA. Lenka Mitrenga

Cement, dubová dýha, železobeton a skleněná mozaika

Interiéru vládne pohledový železobeton, který architekt použil na stropech a schodišti. Na většině stěn je sádrová omítka. Podlahy tvoří ručně vyhlazované cementové stěrky. Koupelny jsou kompletně obloženy skleněnou mozaikou. Pocit vzdušnosti dotvářejí interiérové dveře se skrytou zárubní, které jsou v celé výšce místností.

Foto: Katarína Príkopská
Přečtěte si také:

Rodinný dům s podjezdem: Z ulice nenápadný, v soukromí fascinující!

Nábytek na míru – skříně i dveře zútulňují interiér díkyrodinný důmdubové dýze. Je záměrně ponechaná ve své přirozené struktuře i barevnosti. Výjimkou je na bílo lakovaná kuchyňská linka. Zařízení zpestřují originální kousky: červené lehátko v hlavní denní zóně či závěsné křeslo v dětském pokoji. Mimochodem, veškerý čalouněný nábytek je od českého výrobce.

koupelna ze zelenou mozaikou

foto MgA. Lenka Mitrenga

RD Heroltice

autor: ing. arch. Martin Klimecký
lokalita: Heroltice u Tišnova, ČR
projekt: 03/2015 – 08/2017
realizace: 08/2017 – 05/2019
užitná plocha: 597 m2
zastavěná plocha: 437 m2
obestavěný prostor: 2603 m3

Sabína Zavarská
foto: MgA. Lenka Mitrenga

Reklama

Komentáře

  • Z venku krásný dům.Uvnitř chlad,neůtulno.

    Anonym
  • Vypadá to krásně, ale je to strašně neútulný interier, takovej architektonickej trend, kde se prakticky nedá žít. Ale dá se to ukazovat v časopisech designu jako pěkná věc

    Míla
  • Bunkr s oknama, jaký to má smysl ?

    Anonym
  • Studené,neutulné, neosobní. Tam bych nechtěla žít. Působí to smutně.

    Milan
  • Ciste, elegantni, nadcasove. A prekrasne prostredi k tomu.

    Sona
  • Přesně to mě napadlo hned u prvních fotek. Jako by to pro zájezdy nebo milionářské večírky, jinak nic osobního.

    Viki Vikina
  • Z venku krásné,uvnitř strašně studené,neosobní.Nemohla bych v tom žít

    Marcela

Komentovat