Rodinný dům s podjezdem: Z ulice nenápadný, v soukromí fascinující!

Zvenku jednoduchý, nenápadný, aby nerušil celkový vzhled ulice. Ze strany orientované do zahrady však překvapuje příjemným soukromím, které nabízí.
Reklama
Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Reklama

Vůbec se nedá říct, že by byl dům malý, stísněný, či tmavý, jak se může zdát, když si uvědomíte sevření mezi dvěma dalšími domy.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Nový, ale s rysy starého

Starý dům v úzké ulici u kostela v Moravanech nad Váhom byl ve špatném technickém stavu, navíc nevyhovoval moderním požadavkům bydlení ani z hlediska dispozice. Přestože nový dům je čistou novostavbou, při jeho navrhování hrála podoba starého domu důležitou roli. Na jedné straně se tak výrazně nenarušila podoba ulice (tato ulice má svébytný kolorit stavebních úprav i barevnosti domů), na straně druhé architekti a prostřednictvím nich i majitelé domu tak vzdali hold starému předchůdci. Osadit na toto místo něco tvarově či barevně výrazného by bylo rozhodně krokem vedle.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Dům s podjezdem

Nový dům kopíruje kvality starého domu: je řešen jako dům s podjezdem, který se výškově přizpůsobuje okolí, i když jedna část je vyšší. Architekti ze studia TOITO ARCHITEKTI, kteří projekt realizovali, tvrdí, že „domy s průjezdem bez mezer byly přirozené, mají příjemnou měřítko a nevytvářejí hluchá místa na parcelách. Příjemný pocit připisujeme právě těmto vlastnostem.“

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Vikýř jako sluneční trychtýř

Problematickou otázkou byla orientace vůči slunci. Způsob osazení fasády nebylo možné změnit a tato orientace nedávala mnoho možností na výběr. Proto se rozhodli část domu vyvýšit a vytvořit zde vikýř, kterým vstupuje přirozené světlo i teplo do domu. Jelikož je umístěn výše, orientace k ulici nepřekáží.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Atrium poskytuje absolutní soukromí

Dalším důležitým prvkem, který prosvětlil dům a udělal ho prostornějším, bylo vysunutí obývacího pokoje s pracovnou směrem do zahrady. Tak se architektům zároveň podařilo vytvořit intimní atrium, obklopené ze tří stran zdmi. Toto atrium vnáší do interiéru světlo a poskytuje rodině domácích soukromí v exteriéru. Podjezd je skvělým krytým místem na zaparkování auta, ale i další aktivity. V interiéru dominuje kombinace dřeva a cihly.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Dům P ve zkratce

Architektonické studio: TOITO ARCHITEKTI

Lokalita: Moravany nad Váhom

Návrh a realizace: 2015 až 2017

Plocha pozemku: 1020 m2

Zastavěná plocha 162 m2

Podlahová plocha: 165 m2

Sabína Zavarská
Foto: Katarína Príkopská

Reklama
Reklama

Komentáře

  • Tohle je výborné řešení kter mě nikdy nenapadlo!

    Lubomír

Komentovat