Rodinná rezidence s bazénem a krásnou zahradou vyrostla na místě původního statku

16. 07. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Základním zadáním, s nímž se majitelé staré hospodářské budovy na severu Francie obrátili na architekty z ateliéru Coldefy, byla obnova a rozšíření statku z devatenáctého století. Přáli si, aby na jeho místě vznikla rodinná rezidence s bazénem a s krásnou zahradou, přitom však měla navazovat na okolní prostředí a venkovsky styl místních staveb. Toto je výsledek.

Výchozím bodem proměny statku – nejen vzhledu, ale i účelu – byla hospodářská budova Comte de M. z devatenáctého století. Stála kolem nádvoří ve tvaru písmene U. Všude kolem se nachází krásné prostředí, velká zahrada a okraj lesa, který se stal centrem biodiverzity.

Přečtěte si také:
Citlivá rekonstrukce stoletého venkovského statku

Nedaleko od stavby je přírodní golfové hřiště, které vede přes les. Vzácný pozemek a historická budova vyžadovaly speciální přístup ze strany architektů. Při návrhu rekonstrukce a rozšíření budovy se snažili poukázat na historické kouzlo původní stavby, a zároveň zachovat přírodní prostředí.

Rekonstruovaný statek s přístavbou

Všude kolem se nachází krásné prostředí, velká zahrada a okraj lesa, který se stal centrem biodiverzity. Zdroj: Julien Lanoo

Omezení, s nimiž se museli architekti vypořádat

Hospodářská budova měla původně úzké prostory s nízkými stropy, které působily stísněně a tmavě. Nepomohla tomu ani někdejší přístavba určená pro technické vybavení, potřebné pro domácnost (ohřívač vody, pojistky, prádelna, sklep, garáž). Byla totiž orientována na jih, což bránilo využívání přirozeného světla a tepla. Přístavba ani materiálově neodpovídala hlavní stavbě, navíc některé části byly zasaženy plísněmi a diagnózy odhalily též přítomnost azbestu. To všechno bylo nutno vyřešit před tím, než bylo možné navržený projekt realizovat.

Velké otvory – vikýře vyrobené z oceli

Nové části propojují interiér s exteriérem: přibyly velké otvory – vikýře vyrobené z oceli. Zdroj: Julien Lanoo

Nová vstupní zóna: soukromí, i přirozené světlo

Základním momentem rekonstrukce se stala nová vstupní zóna na pozemek. Díky ní je dvůr rezidence uzavřený a vytváří tak soukromé patio, na které „shlíží“ mnohé místnosti v domě. Stavbě přibylo velkorysé rozšíření s jižně orientovanou fasádou, která vnáší do prostoru přirozené světlo.

Velké otvory – vikýře vyrobené z oceli

Nová rozšíření díky použitým materiálům splývají s okolím, přístavba na jihu přirozeně zapadá do řešení původního statku. Zdroj: Julien Lanoo

Další přístavba vytváří prostor pro rodinnou relaxaci s bazénem, s hlavní budovou ji spojuje skleněná chodba. Nová rozšíření díky použitým materiálům splývají s okolím, přístavba na jihu přirozeně zapadá do řešení původního statku.

Přečtěte si také:
Malebná rekonstrukce jihočeského statku z 19. století

Ocelové vikýře vnášejí dovnitř les a zahradu

Hlavní hospodářská budova prošla jen malými změnami. Architektům se podařilo zachovat podobu staré fasády farmy. Zůstal černý sokl, obnovena je i nabílo natřená cihla – jak byla původně. Poškozené tašky na střeše nahradila podobná střešní okna, aby se zachoval autentický ráz budovy. Nové části propojují interiér s exteriérem: přibyly velké otvory – vikýře vyrobené z oceli. Krásný výhled, buď na les, na golfové hřiště, nebo na zahradu, je i ze schodišť vedoucích do horního poschodí.

Velké okno do zahrady

Nesmírnou výhodou rezidence je velký pozemek s odrostlými stromy tyčícími se do výšky několika metrů. Zdroj: Julien Lanoo

Opalované dřevo

Dřevěný rám nově přistavěných budov je pokryt obkladem z opalovaného dřeva. Bylo vybráno speciálně proto, aby podpořilo původní barevné schéma, ale zároveň nabízí i vynikající odolnost v průběhu času. Přístřešek pro auto je vyroben z lamelového dřeva. Všechny výrobky hliníkového stolařství ladí s barvami hlavní hospodářské budovy. Svody dešťové vody je sice vidět, ale jsou integrovány do designu fasády. Ty exponované pokrývá zinek.

Velké otvory – vikýře vyrobené z oceli

Dřevěný rám nově přistavěných budov je pokryt obkladem z opalovaného dřeva. Zdroj: Julien Lanoo

Nesmírnou výhodou rezidence je velký pozemek s odrostlými stromy tyčícími se do výšky několika metrů. Exteriér zpestřují různé kamenné chodníčky a neodmyslitelný bazén. V interiéru dominuje světlé dřevo a bílá barva doplněná šedou.

Přečtěte si také:
Rekonstrukce dvoupodlažního domu vyzdvihla původní architekturu

Residence G

architektonický ateliér: Coldefy

režie projektu: Isabel Van Haute

projektová manažerka: Sophie Graux

krajinář: Thomas Leplat

lokalita: severní Francie

stávající plocha před pracemi: 382 m²

dekonstruovaná plocha: 158 m²

vytvořená plocha: 174 m²

celková plocha projektu: 398 m²

pozemek a okolí: 13 000 m²

projekt: 2018

realizace: 2019

Sabína Zavarská
Foto: Julien Lanoo
Zdroj: v2com

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: moderni architektura novostavby přístavby rodinných domů rezidence rezidenční domy rodinne domy statek
Sdílejte článek

Diskuze