Citlivá rekonstrukce stoletého venkovského statku

18. 11. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

Rekonstruovaná stavba se nachází v obci Borová u Poličky, jejíž počátky sahají do 14. století. Jak prodloužili život starému domu s typickou místní formou architekti Josef Pfeifer a Petra Belicová?

Formě, kterou měl původní dům, se v Borové říká „poličský dům“ nebo též „zástavba dvorcového typu“. Tyto statky byly vybudovány z obytných a hospodářských částí, které byly vzájemně konstrukčně spojeny a uprostřed ze všech stran uzavíraly dvůr.

Přečtěte si také:
Malebná rekonstrukce jihočeského statku z 19. století

Jeden z takovýchto dvorců byl v obci postaven v roce 1840. Na začátku 20. století ho nahradil jednoduchý dům s menší hospodářskou přístavbou. Ten byl předmětem aktuální rekonstrukce.

Puvodni stav statku

Zdroj: Tomáš Rasl

Puvodni stav statku

Zdroj: Tomáš Rasl

Puvodni stav statku

Zdroj: Tomáš Rasl

Puvodni stav statku

Zdroj: Tomáš Rasl

Dialog mezi minulostí a současností

Více než stoletá historie stavby nemohla zůstat zapomenuta. Autoři přeměny ji zvýraznili nejen při rekonstrukci samotné stavby, ale i při sadové úpravě a uložení zpevněných ploch.

„Hledali jsme dialog mezi původní historickou a současnou, řekněme minimalistickou, formou, detailem. Stopa původního poličského domu výrazně zasáhla především do řešení severovýchodního prostoru, který je vymezen vstupním zapražím, altánkem s venkovní kuchyní a přístřeškem na dřevo. Stojí na původním místě jednoho z historických objektů a měl tvořit pomyslnou bránu mezi dvorem před domem a zahradou za domem. Bohužel tuto myšlenku se podařilo realizovat jen částečně,“ vysvětlují autoři rekonstrukce Josef Pfeifer a Petra Belicová.

Rekonstrukce venkovské stavby v Borové u Poličky

Zdroj: Tomáš Rasl

Zachovat, repasovat, opětovně použít

Studio Archiholik má vícero zkušeností s rekonstruováním historických staveb. Jejich úsilím je vždy snaha o zachování charakteru, rekonstrukce, opětovné použití kvalitních původních historických prvků a forem v souladu s prvky současnými.

Stejně tomu bylo i v tomto případě. Samozřejmě že dispozici bylo nutné kompletně změnit. Vnitřní prostor je upraven tak, aby mohl být optimálně využíván majitelem jako víkendový dům. Zároveň přáním majitele bylo, aby byl schopen nárazově pojmout i větší počet návštěv, a to samozřejmě při zabezpečení maximálního soukromí.

Rekonstrukce venkovské stavby v Borové u Poličky

Zdroj: Tomáš Rasl

Bourali příčky i část stropu

Po vybourání příček se dlouhá chodba stala součástí velkorysého obytného prostoru, ve kterém je i kuchyň a jídelna. Vybouráním části stropu a vytvořením galerie v podkroví vznikl mimořádně vzdušný a světlý prostor. Výrazným prvkem v této centrální zóně je ocelově-dřevěná konstrukce dvouramenného schodiště a galerie, která vlastně definuje celý prostor i další řešení dispozice.

Rekonstrukce venkovské stavby v Borové u Poličky

Zdroj: Tomáš Rasl

Ložnice s koupelnou, pokoj pro hosty i místo pro výtah

Na obytný prostor v přízemí navazuje ložnice s vlastní koupelnou a vstupní chodba. Uprostřed dispozice je vytvořena prostorová rezerva. Má sloužit pro případné umístění vertikální plošiny, která bezbariérově propojí přízemí a půdu. V severní části domu našel místo pokoj pro hosty, koupelna pro hosty, denní WC, kotelna a sklad. U vstupu na pozemek je umístěna garáž se zpevněnou parkovací plochou.

Přečtěte si také:
Nový dům u staré stodoly: Když jsou důležité hodnoty, a nikoli trendy
Rekonstrukce venkovské stavby v Borové u Poličky

Zdroj: Tomáš Rasl

Rekonstrukce venkovské stavby v Borové u Poličky

architektonický ateliér: Studio Archiholik, s. r. o.

autoři: Ing. arch. Josef Pfeifer, Ing. arch. Petra Belicová

lokalita: Borová u Poličky

studia: 2015

realizace: 2016 až 2020

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Rasl

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: rekonstrukce statku rekonstrukce venkovského domu venkovské stavby venkovský styl
Sdílejte článek

Diskuze