Jak přestavět polovinu dvojdomku, abyste měli dost místa a soukromí?

16. 11. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Na hlavní tepně v bratislavském Ružinově stál malý dvojdomek, jehož jedna polovina prošla významnou proměnou.

Architekti Michal Lang a Borislav Benedek místo ní navrhli pohodlný moderní dům. Novostavba je domovem jednoho z nich – Michala Langa a jeho čtyřčlenné rodiny. Cílem proměny bylo vytvořit kvalitní bydlení pro čtyřčlennou rodinu, což zahrnovalo sekundární požadavky, jako dostatek soukromí i navzdory rušné ulici a zvětšení obytného prostoru.

Přečtěte si také:
Elegantní světlý dům s moderním interiérem a inteligentními systémy

Architekti z ateliéru LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS připravili návrh, který respektuje podstatu místa a původní archetyp dvojdomku se sedlovou střechou. I když původně plánovali jen přestavbu a dostavbu poloviny dvojdomku, nakonec se situace změnila. Důvodem byl nevhodný stav původních konstrukcí, takže řešili prakticky novostavbu. Výsledek však splňuje všechny požadavky majitelů.

Rodinný obdélnikový cihlový dům s prosklením a terasou

Obě plochy orientované na jihovýchod propojuje rozměrné prosklení, díky němuž se stává zahrada součástí interiéru. Na ni navazuje terasa. Zdroj: WELINNA

Kompaktní fasáda jako bariéra před ruchem ulice

Dopravní ruch na Bulharské ulici narůstá především ve špičkách. Proto bylo nutné hledat řešení, která by stavbu i pozemek odhlučnila a ukryla před nechtěnými pohledy. Částečně to vyřešila kompaktní uliční fasáda – tvoří bariéru od rušné ulice. Uliční zástavbu a dostavbu domu sjednocuje obklad z lícových cihel. Další způsob, jak zmírnit negativní vlivy okolí, našli architekti v rozložení jednotlivých místností, tedy v samotné dispozici nového domu.

Prosklený spoločenský prostor v moderním domě

Vstupní část domu volně přechází do prostoru jídelny se zabudovaným kuchyňským koutem. Zdroj: WELINNA

Denní zóna přechází do zahrady

Projděme si dispoziční řešení krok za krokem. Dovnitř vstoupíte ze severozápadní uliční strany a ocitnete se v zádveří s šatnou a technickým zázemím domu. Od vchodu je přístupna i toaleta pro hosty s umyvadlem. Vstupní část domu volně přechází do prostoru jídelny se zabudovaným kuchyňským koutem.

Přečtěte si také:
Ze čtyř malých místností jeden velký otevřený prostor v klasickém stylu a s moderními prvky

Její součástí je jednoramenné schodiště do podkroví, působící jako zavěšené ve vzduchu. „Původní plocha rodinného domu a nynější jídelny se pozvolna rozšiřuje o plochu obývacího pokoje. Je jednopodlažní, doplněná o světlík a zelenou střechu. Tvoří hlukovou, prachovou a také optickou bariéru vůči Bulharské ulici. Obě plochy orientované na jihovýchod propojuje rozměrné prosklení, díky němuž se stává zahrada součástí interiéru. Na ni navazuje terasa,“ konkretizuje Michal Lang – jeden z autorů proměny a zároveň majitel domu. Denní část domu je v přízemí doplněna o noční část – ložnici rodičů. Patří k ní průchozí šatna a samostatná koupelna.

Kovové černé schodiště působící jako zavěšené ve vzduchu

Součástí jídelny je jednoramenné schodiště do podkroví, působící jako zavěšené ve vzduchu. Zdroj: WELINNA

Zateplení, keramický obklad, PIR panely

Obvodové konstrukce domu jsou zatepleny izolačními lamelami z minerální vlny. Fasády sjednocuje kontaktně lepený lícový keramický obklad. Nová konstrukce krovu zvedla úroveň hřebenu sedlové střechy o půl metru – právě díky tomu bylo možné zobytnit podkroví. Střešní rovina je zateplena nadkrokevní izolací z PIR panelů a minerální vlny. Ukončena je falcovanou hliníkovou krytinou v šedobílém odstínu.

Prosklení na přírodní terasu

Obě plochy orientované na jihovýchod propojuje rozměrné prosklení, díky němuž se stává zahrada součástí interiéru. Na ni navazuje terasa. Zdroj: WELINNA

Monochromatický interiér zvýraznil přírodní materiály

Rukopis ateliéru LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS nepřehlédnete ani v interiéru. Zvolili monochromatický základ, díky němuž vyniká kresba přírodních materiálů. „Kompozici dotvářejí precizní detaily zařízení zhotoveného na míru a vybraný mobiliář s doplňky. Přízemí provází kombinace pohledových betonových ploch stěn a stropu, ke kterým jsme ladili vestavěné kusy nábytku v teplém, světle šedém odstínu.

Přečtěte si také:
Moderní rodinný dům v Praze se světlým interiérem

Plochy podlahy sjednocuje masivní šedá dubová podlaha, barevně laděná k pohledovému betonu. Na podlaze v podkroví je přírodní lino. Pohledové plochy šatníku ladí se stěnami v bílém matném odstínu a podtrhují barevnost a strukturu přiznaného krovu. Doplňkové nábytkové prvky „loftu“ a koupelny jsou vyrobeny ze smrkové biodesky. Koupelnu jsme řešili kuličkovou bílou matnou mozaikou a doplnili jsme ji o barevnou stěrku v odstínu spárovací hmoty,“ konkretizují autoři dnes už realizovaného návrhu.

Rodinný obdélnikový cihlový dům s prosklením a terasou

Zahrada s terasou. Zdroj: WELINNA

Otevřený prostor i v podkroví

Na schodišti nás kromě jeho odlehčené podoby (i když je z oceli) zaujalo něco jiného. Do podkroví nevcházíte mezi dvěma stěnami, ale vstoupíte do otevřeného prostoru. V podkroví domu našel místo otevřený multifunkční prostor s televizí a roztahovacím futonem pro hosty. Díky minimální bariéře v podobě čtyř lanek zábradlí se dá z podkroví lehce komunikovat s přízemím.

Minimalistická stavba z lícových cihel

Uliční zástavbu a dostavbu domu sjednocuje obklad z lícových cihel. Zdroj: WELINNA

V podkroví jsou též dva dětské pokoje, které fungují jako společný otevřený prostor. Formálně ho na dvě části rozděluje nábytkový blok šatny. Užitná plocha jednopodlažního domu se zvětšila z 88 m2 na 150 m2. Podařilo se to nejen díky rozšíření hmoty přízemí, ale i doplněním podkroví. Takže stavba v konečném důsledku nepůsobí rušivě ani po radikální proměně. Díky použitým materiálům a dispozičnímu řešení spíše naopak. A poskytuje všechno podstatné pro život mladé rodiny.

Přečtěte si také:
Moderní interpretace typického venkovského domu

RD Bulharská

architektonický ateliér: LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS

autoři: Ing. arch. Michal Lang, Ing. arch. Borislav Benedek

lokalita: Bratislava-Ružinov, místní část Trnávka

plocha pozemku: 385 m2

zastavěná plocha: 114,35 m2

podlažní plocha: 149,49 m2

návrh: 2018 – 2019

realizace: 2019 – 2021

Sabína Zavarská

Foto: WELINNA

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: kovové schodišttě minimalistický styl moderni architektura novostavby podkrovi pohledový beton prosklené plochy rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze